Bucureşti: A apărut numărul 4/Anul IV al Buletinului Arhivei Vladimir Ghika

Bucureşti: A apărut numărul 4/Anul IV al Buletinului Arhivei Vladimir Ghika

A apărut numărul 4, Anul IV (2018) al Buletinului Arhivei Vladimir Ghika, a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, dedicat în întregime memoriei Claudiei Tudose, fiică spirituală a Monseniorului Vladimir Ghika, trecută la cele veșnice pe 26 martie 2017, „în semn de omagiu pentru personalitatea ei și pentru implicarea curajoasă în sprijinul Bisericii Catolice aflate în plină persecuție în anul 1952”.

Buletinul se deschide cu „Un gând pios pentru profesoara Claudia Tudose”, semnat de Alexandru Niculescu, în care este prezentat Caietul autobiografic al Claudiei Tudose, însemnări care „au valoarea unui veritabil document” și care „iluminează nu numai persoana ei, ci şi o epocă de crunte evenimente”. Prezentarea este completată de fragmente din acest caiet, scris de Claudia Tudose „cu câțiva ani înainte de moarte, la cererea lui Emanuel și Mihaela Cosmovici”.

Din acest număr al Buletinului aflăm și „De ce nu a fost arestată Claudia Tudose, deși a a facilitat transmiterea unui document de maximă importanță venit de la Vatican?”, precum și informații despre scrisoarea pe care Claudia Tudose a dus-o la Predeal Pr. Menges, la cererea Mons. Ghika, relatate în cadrul unui interviu acordat la 11 aprilie 2004 domnului Emanuel Cosmovici.

Un alt material prezintă personalitatea Monseniorului Ghika din perspectiva Claudiei Tudose, prin intermediul documentelor rămase de la ea: un articol publicat în revista Actualitatea creștină, diferite mărturii scrise, înregistrări realizate de Emanuel Cosmovici, însemnările din Caietul autobiografic. Buletinul este ilustrat cu imagini de arhivă care o surprind pe Claudia Tudose alături de mama ei (în 1972) sau de Helga Cosmovici (în 1961), sau în anii tinereții, în 1947, alături de tinerii de la ASTRU și de Monseniorul Vladimir Ghika și Pr. Tit Liviu Chinezu.

„Claudia Tudose – se afirmă în încheierea Buletinului – a dat dovadă de mult curaj şi de multă încredere în Dumnezeu. Numele ei va rămâne legat de numele Monseniorului Vladimir Ghika şi de cel al Monseniorului Hieronymus Menges, în legătură cu această pagină tristă din istoria persecuţiei împotriva Bisericii Romano-Catolice din România”.

Arhiva Vladimir Ghika este administrată de Postulatura Cauzei de Canonizare a Fericitului Vladimir Ghika, din cadrul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti. La acest număr al Buletinului Arhivei Vladimir Ghika, au colaborat: Luc Verly, Iulia Cojocariu, Emanuel Cosmovici, Mihaela Cosmovici. Buletinul este publicat online pe site-ul Postulaturii Cauzei de Canonizare a Fericitului Vladimir Ghika www.vladimirghika.ro .

 

Hits: 8

/ Știri / Tags: , ,

Share the Post