Timișu de Sus (BV): Hramul bisericii Sf. Tereza a Pruncului Isus

Timișu de Sus (BV): Hramul bisericii Sf. Tereza a Pruncului Isus

Sâmbătă, 29 septembrie 2018, la Timișu de Sus (Brașov) a fost celebrat anticipat hramul bisericii Sf. Tereza a Pruncului Isus, a comunității surorilor din Congregatio Jesu. Sf. Liturghie a fost prezidată de Pr. Ovidiu-Ionuț Nițu, preot român nou sfințit în Italia pentru Dieceza de Avelino, originar din Brașov, alături de care au concelebrat 14 preoți diecezani și călugări. Predica a fost rostită de Pr. Dragoș Kelemen OFMConv, de la Mănăstirea franciscană „Preasfânta Treime” din Pârâul Rece. Cântările liturgice au fost executate de Corul Parohiei Sfinții Petru și Paul din București (Băneasa).

Biserica surorilor de la Timișu de Sus a fost construită și sfințită în 1926. Aici – așa cum a amintit un eveniment organizat pe 18 august a.c. – a celebrat Sf. Liturghie Fericitul Anton Durcovici, în timp ce se afla la reședința de la Timișul de Jos a Seminarului Arhidiecezei de București, iar înainte de 1948 veneau și membrii Casei Regale duminica, la Sf. Liturghie, în perioadele de ședere la Sinaia. Comunitatea surorilor există însă dinainte de 1926 la Timișu de Sus: aici s-a retras, de exemplu, în 1915, pentru două săptămâni de convalescență, Arhiepiscopul de București Mons. Raymund Netzhammer.

În timpul regimului comunist, când toate ordinele religioase din România au fost interzise şi proprietăţile lor confiscate de stat, mănăstirea de la Timişu de Sus, împreună cu ferma de la Popeşti-Leordeni (Mănăstirea Sf. Agnes) – ambele ale surorilor din Congregatio Jesu -, au supravieţuit şi găzduit nu doar surorile din congregaţie, dar şi din alte ordine religioase. Aici venea monseniorul Menges, în perioada în care era izolat la Capela din Predeal, din cauza prigoanei comuniste, și tot aici s-a retras cu domiciliu forțat Mons. Schubert, între 1964 și 1969, după eliberarea sa din închisoare.

Astăzi, la Timișu de Sus din Brașov comunitatea Congregatio Jesu este formată din patru surori, iar capelan este, din 2017, Pr. Mihai Baciu. Tot aici își are reședința și Pr. Ioan Gherman, în vârstă de 95 de ani, astăzi preot pensionar, care a slujit comunitatea locală timp de aproape 20 de ani. „Mănăstirea” de la Timișul de Sus a redevenit după 1990 loc pentru vacanțe, reculegeri și exerciții spirituale, așa cum a fost înainte de prigoana comunistă.

Hits: 26

/ Foto, Știri / Tags:

Share the Post