București: „Zilele Bucuriei” la Parohia Bărăția, ediţia a 2-a
În perioada 18 – 21 Iunie a.c., la Biserica „Sfânta Maria a Harurilor” (Bărăția) din București a avut loc cea de-a doua ediție a programului special, dedicat copiilor și tinerilor, numit „Zilele Bucuriei”. Sub pastorația, implicarea și atenta supraveghere a Pr. Cristinel Țâmpu împreună cu Slujitoarele Preacuratei de Parma, precum și a animatorilor prezenți, tinerii comunității române și maghiare ai Parohiei, au avut parte de patru zile de formare pline de bucurie și încărcătură spirituală.
Tema din acest an, precum și centrul tuturor activităților, a fost prietenul „Marcelin, Pâine și Vin” – Un Suflet nobil în căutarea Adevărului. Imnul, piesa de teatru, Catehezele, bansurile, jocurile și abilitățile practice au fost doar câteva dintre îndeletnicirile pe care cei prezenți le-au întreprins. Piesa de teatru a fost împărțită pe zile, tocmai pentru a înțelege cum se cuvine mesajul Catehezelor. Prin scenetă și interpretarea artistică a celor care au avut curajul să intre în rolul fiecărui personaj, s-a dorit sublinierea stărilor, trăirilor și situațiilor în care cineva se poate afla, iar prin aceste modalități, tinerii și copilașii, să descopere atitudini și comportamente bune pe care le pot urma în viața de zi cu zi.
În prima zi, în cadrul Catehezei, tema dăruirii a fost cea care a alcătuit subiectul discuției, iar referința Biblică era legată de Parabola Semănătorului, fapt prin care tinerii au înțeles că Viața trebuie dăruită. Discuția a avut la bază elemente accesibile lor prin exemple practice. Ulterior, fiecare tânăr a primit semințe pe care le-a plantat cu grijă într-un pahar, iar mai apoi a fost îndemnat să le îngrijească și să observe evoluția; cum cresc, iar în timp, cum vor aduce roade. La partea de abilități practice s-au confecționat îngerași, brelocuri, pânză de păianjen și flori din șervețele colorate.
Prin aceste activități comune, tinerii au avut ocazia să se cunoască mai bine, să-și îmbunătățească comunicarea și interacțiunea reciprocă, să-și dezvolte abilitățile strategice și să se implice în munca de echipă. Bansurile i-au ajutat pe cei mici să-L laude pe Domnul cu tot trupul, urmând diferite mișcări în același ritm; mai lent sau mai rapid. Jocurile acestea exprimă dorința oamenilor de a-și depăși propria condiție, generează bucurie, entuziasm și voie bună. Prin joacă, omul întreprinde activități care-l însoțește de la primii până la ultimii pași din viață. Toți cei implicați au contribuit semnificativ, prin acțiuni diversificate, atractive și distractive, ca toți copilașii să se simtă bine, organizându-i pe diverse grupe în funcție de vârsta acestora.
Obiectul Catehezei zilei de marți a fost importanța familiei. Ulterior, juniorii au desfășurat activități educative, îndeletniciri prin care au putut să-și valorifice potențialul, imaginația, creativitatea și talentul.
Miercuri, dis-de-dimineață, copilașii și tinerii, împreună cu Sr. Agneza și Sr. Paulina, s-au deplasat în Parcul Izvor unde au continuat activitățile propuse, bucurându-se de frumusețea și minunile pe care natura le oferă în orice clipă. Tema Catehezei zilei a fost prietenia, prilej prin care tinerii au fost îndemnați să țină cont de faptul că, un prieten adevărat este cel care-i ajută să crească din punct de vedere spiritual, uman, cultural, emoțional și care știe să asculte și să ajute din inimă, din suflet, din bunătatea pe care doar Isus poate să o reverse asupra fiecăruia dintre noi.
Ultima zi de formare a avut în centrul Catehezei tema despre adevăr și perseverență, iar ca referință Biblică ”Isus, calea, adevărul și viața”. În încheiere, copiii au primit o diplomă de excelență pentru dăruirea, implicarea, seriozitatea și perseverența cu care au tratat aceste zile de formare. Aceștia, de altfel, pe tot parcursul celor patru zile, s-au arătat mulțumiți și încântați de activitățile întreprinse.
În fiecare zi, Pr. Cristinel Țâmpu a celebrat o Liturghie specială dedicată juniorilor, atent pregătită în prealabil, în care cei care au dorit au ministrat, iar toți ceilalți au contribuit semnificativ cum au știut și cum au putut mai bine. De altfel, prin Liturghiile zilnice, Pr. Cristinel a dorit ca tinerii să înțeleagă faptul că Celebrările sunt izvorul și centrul vieții creștine, prin care primim binecuvântări și haruri pentru a duce iubirea, implicarea și slujirea către aproapele nostru.
Programul „Zilele Bucuriei” s-a aflat la cea de-a doua ediție, dar organizatorii sper să poată păstra tradiția, iar de la an la an să se alăture cât mai mulți tineri. Scopul principal a fost unirea și apropierea tinerilor de Biserică și comunitatea parohială, de credință, de Cuvântul lui Dumnezeu într-un mod plăcut, într-un stil apropiat vârstei lor, într-un mod educativ și interactiv.
Pr. Cristinel Țâmpu
Hits: 49