Comunicat ARCB, 06.06.2018: Relicva peregrină a Sfântului Anton de Padova ajunge la Catedrala Sf. Iosif

Comunicat ARCB, 06.06.2018: Relicva peregrină a Sfântului Anton de Padova ajunge la Catedrala Sf. Iosif

ARHIEPISCOPIA ROMANO-CATOLICĂ  BUCUREŞTI
Str. G-ral Berthelot 19, 010164 Bucureşti (RO)
Tel. +40 21 2015411 – Fax +40 21 3121207
birouldepresa@arcb.ro

 

Nr. 232 /06.06.2018

COMUNICAT DE PRESĂ
Relicva peregrină a Sfântului Anton de Padova ajunge la Catedrala Sf. Iosif.
Va poposi şi la Brăila, Constanţa, Craiova, Ploieşti şi Pârâul Rece

 

O renumită relicvă a Sfântului Anton de Padova, peregrină prin lume, va ajunge în aceste zile la Catedrala Sf. Iosif din capitală și în alte comunități catolice din Arhidieceza Romano-Catolică de București, de la Brăila, Constanța, Craiova, Ploiești și Pârâul Rece (Brașov).

Relicva se află în România din 7 mai a.c., și a străbătut teritoriul țării noastre într-un pelerinaj național organizat de Provincia Franciscană „Sf. Iosif” a Fraților Minori Conventuali din România, cu binecuvântarea Conferinței Episcopilor catolici din România. Pelerinajul a fost pus sub motoul „Sfântul Anton de Padova, ocrotitorul și mijlocitorul familiei creștine” şi se va încheia cu o celebrare solemnă la Mănăstirea franciscană de la Pârâul Rece miercuri, 13 iunie, când în calendarul catolic este sărbătorit Sfântul Anton de Padova.

În acest ultim traseu în România, relicva Sfântului Anton va poposi la: Brăila, Biserica romano-catolică Adormirea Maicii Domnului, joi, 7 iunie, orele 9.00 – 13.00; Constanţa, Bazilica Sf. Anton, joi, 7 iunie, ora 16.30 – vineri, 8 iunie, ora 14.00; Bucureşti, Catedrala Sf. Iosif, vineri, 8 iunie, ora 17.30 – duminică, 10 iunie, ora 13.00; Craiova, Biserica romano-catolică Toţi Sfinţii, luni, 11 iunie, ora 18.30 – marţi, 12 iunie, ora 12.00; Ploiești, Biserica romano-catolică Cristos Rege, marți, 12 iunie, orele 17.30 – 21.00; Pârâul Rece (Braşov), Mănăstirea „Preasfânta Treime”, marți, 12 iunie, seara – miercuri, 13 iunie, ora 15.00.

Relicva peregrină a Sfântului Anton de Padova constă într-un fragment de mușchi mumificat, prelevat din trupul Sfântului în anul 1981, când s-a deschis mormântul la împlinirea a 750 de ani de la moarte. Această relicvă a fost aşezată într-un ostensoriu (un recipient transparent), inclus într-un bust aurit al Sfântului Anton de Padova: Sfântul ţine în mână o carte, Biblia, pe care este aşezat ostensoriul cu relicva. Împreună cu această relicvă solemnă, va fi adus şi un relicvar mai mic, conţinând acelaşi tip de relicvă, folosit pentru a binecuvânta credincioşii.

Aceste relicve peregrine prin lume, din anul 1981 și până astăzi, au vizitat zeci de țări. După pelerinajul din România, relicvele vor fi duse în Austria, iar mai apoi vor ajunge, pe parcursul acestui an, în Italia, Spania, SUA, Canada, Anglia și Australia.

Sfântul Anton de Padova (1195 – 1231) a fost un preot catolic, călugăr franciscan și învățător al Bisericii, născut în Portugalia. Renumit predicator, a săvârșit minuni încă din timpul vieții. A fost declarat sfânt de Biserica Catolică la numai un an după moartea sa, datorită numeroaselor minuni atribuite mijlocirii lui. Este unul dintre cei mai iubiți și venerați sfinți catolici, fiind cinstit deopotrivă de catolici, ortodocși, musulmani, hinduși, budiști etc. În țara noastră există o veche tradiție de devoțiune la Sfântul Anton de Padova în fiecare zi de marți, când în comunitățile catolice se fac rugăciuni speciale adresate acestui „sfânt al minunilor” și multe biserici îl au ca patron: numai în Arhidieceza de București există opt biserici dedicate lui (în București – Colentina, Câmpina, Brezoi, Râmnicu Vâlcea, Constanța, Mihail Kogălniceanu, Măcin și Urziceni).

La Catedrala Sf. Iosif din București, relicva Sfântului Anton de Padova va ajunge vineri, 8 iunie, la ora 18.00, unde va fi primită solemn. După Sfânta Liturghie de la ora 18.30, relicva va putea fi venerată individual de credincioși, Catedrala rămânând deschisă toată noaptea. Sâmbătă, 9 iunie, după Sf. Liturghie de la ora 7.00, relicva va fi scoasă în procesiune și va fi așezată într-un altar amenajat în curtea Catedralei Sf. Iosif. Aici va rămâne pentru venerarea credincioșilor până duminică, 10 iunie, ora 13.00, când va avea loc binecuvântarea solemnă a copiilor și a crinilor, precum și a tuturor celor prezenţi.

 

Biroul de presă

 

Hits: 0

/ Comunicate de presă / Tags: ,

Share the Post