Comunicat ARCB, 31.05.2018: Procesiune cu Preasfântul Sacrament pe străzile din centrul Bucureştiului

Comunicat ARCB, 31.05.2018: Procesiune cu Preasfântul Sacrament pe străzile din centrul Bucureştiului

ARHIEPISCOPIA ROMANO-CATOLICĂ  BUCUREŞTI
Str. G-ral Berthelot 19, 010164 Bucureşti (RO)
Tel. +40 21 2015411 – Fax +40 21 3121207
birouldepresa@arcb.ro

 

Nr. 221/31.05.2018

COMUNICAT DE PRESĂ
Procesiune cu Preasfântul Sacrament
pe străzile din centrul Bucureştiului

Arhiepiscopul romano-catolic de București, Mons. Ioan Robu și Nunțiul Apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendìa vor purta în mod solemn pe străzile capitalei „Preasfântul Sacrament” (Sfânta Împărtăşanie), în cadrul unei procesiuni organizate duminică, 3 iunie 2018, ora 16.00, de Arhiepiscopia Romano-Catolică de București. La sfârşitul procesiunii, în jurul orei 16.45, ÎPS Ioan Robu va prezida Sfânta Liturghie solemnă în Catedrala Sfântul Iosif.

Procesiunea – la care vor participa mii de credincioşi romano-catolici din Bucureşti, printre care mulţi tineri şi copii, toţi preoţii din parohiile capitalei și din împrejurimi, călugări şi călugăriţe –, are loc cu ocazia sărbătorii Preasfântului Trup şi Sânge al Domnului, celebrată în Biserica Catolică în prima zi de joi, după sărbătoarea Sfintei Treimi. În cadrul procesiunii, copiii, îmbrăcaţi în hăinuţe albe de sărbătoare, vor presăra petale de flori în faţa Sfintei Împărtăşanii. Această procesiune este o manifestare publică a credinţei în prezenţa reală a Domnului Isus Cristos în mijlocul nostru cu Trupul şi Sângele său, sub forma pâinii şi vinului.

Procesiunea va începe la ora 16.00 la Biserica Preasfântul Mântuitor (Biserica Italiană, B-dul. N. Bălcescu, nr. 28) și va continua apoi pe traseul: str. Oneşti, Piaţa Revoluţiei, str. Valter Mărăcineanu, str. Ion Câmpineanu, str. Luterană şi se va încheia la Catedrala Sfântul Iosif (Str. G-ral Berthelot, nr. 19), unde se va celebra Sf. Liturghie.

Sărbătoarea Trupul şi Sângele Domnului, prin care este celebrat într-un mod deosebit Misterul Euharistiei (al Sfintei Împărtăşanii), încheie ciclul sărbătorilor de după Paşti. Aceasta datează din secolul al XIII-lea, fiind introdusă mai întâi în dieceza de Liège (Belgia) şi extinsă apoi în Olanda şi vestul Germaniei. În 1264, Papa Urban al IV-lea (care fusese arhidiacon la Liège), a fixat Sărbătoarea Trupului lui Cristos pentru întreaga Biserică Romano-Catolică. Fastul sărbătorii a fost sporit mai apoi de introducerea procesiunii, atestată deja în 1279, la Köln (Germania). Aceasta a devenit un eveniment important în multe oraşe, desfăşurându-se cu participarea suveranilor, nobililor, înalţilor funcţionari şi a membrilor breslelor. Obiceiul de a arunca petale de flori pe drumul pe care trece procesiunea a dat naştere unor forme deosebite de decoraţiuni florale, cum este Infiorata – un covor natural realizat din petale de flori, tradiţia luând naştere la Roma, în prima jumătate a secolului al XVII-lea. Astăzi, cele mai renumite covoare de flori în sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului sunt realizate în Italia, Franța, Spania, Germania, Polonia și Guatemala.

Biroul de presă

Persoană de contact
Pr. Daniel Bulai
Vicar episcopal pentru activitatea pastorală
tel. 0744 349 516

 

Hits: 1

Share the Post