Comunicat ARCB, 23.05.2018: Festivalul Internațional de Orgă „Sf. Iosif” – Ediția I, la Catedrala Sf. Iosif

Comunicat ARCB, 23.05.2018: Festivalul Internațional de Orgă „Sf. Iosif” – Ediția I, la Catedrala Sf. Iosif

ARHIEPISCOPIA ROMANO-CATOLICĂ  BUCUREŞTI
Str. G-ral Berthelot 19, 010164 Bucureşti (RO)
Tel. +40 21 2015411 – Fax +40 21 3121207
birouldepresa@arcb.ro

Nr. 208/23.05.2018

COMUNICAT DE PRESĂ
Festivalul Internațional de Orgă „Sf. Iosif” – Ediția I,
la Catedrala Sf. Iosif

 La Catedrala romano-catolică Sf. Iosif din București debutează vineri, 25 mai 2018, Festivalul Internațional de Orgă „Sf. Iosif”: patru organiști de talie internațională vor încânta timp de patru zile publicul meloman din capitală, într-o manifestare cultural-muzicală de excepție.

Ediția I a Festivalului Internațional de Orgă „Sf. Iosif” este marcată de o serie de premiere: trei dintre organiști – Marle-Ouvrard, Kohout și Severin – concertează pentru prima oară în Catedrala Sf. Iosif; de asemenea, multe dintre lucrările interpretate în timpul festivalului vor fi în primă audiție. În plus, festivalul în sine este o premieră pentru Catedrala Sf. Iosif, care de-a lungul tradiției sale muzicale vechi de mai bine de un secol a găzduit concerte desfăşurate în cadrul unor festivaluri internaţionale, dar nu a avut până acum un festival propriu.

Festivalul se deschide vineri, 25 mai, ora 19.30, cu un concert susținut de organistul Baptiste-Florian Marle-Ouvrard, din Franța, care va interpreta Preludiu și Tripla-Fugă în Mi b BWV 552 de J.S. Bach, în primă audiție 3 danses pour orgue (Joies, Deuils, Luttes) de J. Alain și o Improvizaţie proprie pe teme româneşti. Festivalul continuă duminică, 27 mai, ora 19.30, cu un concert susținut de Pavel Kohout, din Cehia, care va interpreta în primă audiție Concert Brandenburgic Nr. 3, BWV 1048 de J.S. Bach, Studien für den Pedalflügel, op. 56 de R. Schumann, Fantazie pe temele poemului simfonic „Vysehrad“ de Bedřich Smetana, Op. 33 de J. Klička, și Vltava/ Moldau (Poem simfonic din ciclul Patria Mea) de B. Smetana, Transcripție pentru orgă de Barbara Bannasch.

În a treia zi a Festivalului, marți, 29 mai, ora 19.30, Concertul va fi susținut de maestrul Marcel Octav Costea, organistul principal al Catedralei Sf. Iosif, care va interpreta Messa della Madonna (fragmente) de G. Frescobaldi, An Wasserflüssen Babylon [BWV 653] de J. S. Bach, Preludiu și fugă în do minor de F. Mendelssohn-Bartholdy şi Litanies de J. Alain. Festivalul se va încheia cu concertul susţinut joi, 31 mai, ora 19.30, de Domenico Severin, din Italia, care va interpreta Passacaglia și fuga în Do minor BWV 582 de J. S. Bach, Choral în Si minor de C. Franck, Preludiu și fugă pe tema B.A.C.H. de F. Liszt, şi, în premieră, Improvizație pe tema Te Deum de C.  Tournemire și De la Messe de la Pentecôte : Communion (Les oiseaux et les sources) et Sortie (Le vent de l’Esprit) de O. Messiaen.

Concertele vor fi susţinute la orga Wegenstein a Catedralei, instalată în 1930 și realizată de firma „Wegenstein şi fiii” din Timişoara. Orga are trei claviaturi, pedalier, 3.375 de fluiere, 54 de registre principale şi 36 de registre auxiliare, fiind foarte potrivită pentru concerte, iar registrul ei de harpă/vibrafon este extrem de rar și a rămas unic în peisajul românesc.

Evenimentul muzical se desfășoară sub patronajul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București (ARCB) și este organizat de Robert Alex Roi (project manager) și Marcel Octav Costea (organistul principal al Catedralei Sf. Iosif), cu sprijinul mai multor instituţii. Intrarea la concertele din cadrul Festivalului este liberă.

„Catedrala Sfântul Iosif este monument de cultură, înscris în patrimoniul naţional al României. Este, totodată, și un spațiu de cultură, iar în acest sens muzica de orgă a avut mereu un rol important și a reunit în ultimul secol organiști renumiți din țară și din străinătate. Festivalul Internaţional de Orgă Sf. Iosif vine, așadar, să încununeze tradiția muzicală de la Catedrala Sf. Iosif, și să pună și mai mult în valoare Orga Wegenstein, care este unicat în România”, a declarat Pr. Francisc Doboș, purtător de cuvânt al ARCB.

Biroul de presă

—————————————

* Programul Festivalului și informații suplimentare: www.catedralasfantuliosif.ro
* Afișul Festivalului: pdf, jpg
* Imagini Orga Wegenstein: foto 1, foto 2.

 

Hits: 9

/ Comunicate de presă, Știri / Tags: , ,

Share the Post