Actualitatea creştină, nr. 3/2018

Actualitatea creştină, nr. 3/2018

„Mergeți la Iosif!” este îndemnul adresat de PS Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București (ARCB) în editorialul care deschide numărul din martie al revistei diecezane „Actualitatea creștină”. Sfântul Iosif, sărbătorit la 19 martie, este patronul Catedralei Sf. Iosif și „ocrotitorul special al Bisericii noastre locale”.

Rubrica Focus tratează despre cei cinci ani de pontificat ai Papei Francisc și despre cea de a 48-a întâlnire anuală a Forumului Economic Mondial care a avut loc la Davos, în Elveția, la sfârșitul lunii ianuarie. Revista continuă cu trei articole de autor: „De ce voluntar în Kenya”, de Simona Banu și Anca Vasiliu; „Despre toleranță cu și fără ghilimele”, de Monica Râpeanu; „Mai întâi dragostea. Celelalte vin după”, de Cristina Șoican, dedicat Zilei Mondiale a Sindromului Down, celebrată pe 21 martie.

În paginile tinerilor, „Suflet tânăr”, Pr. Marian Blaj, responsabil cu pastorația tineretului în ARCB îi aduce pe părinţi în atenţia tinerilor. La rubrica „Tinerii întreabă”, Sr. Gabriela Lungu FCJ răspunde la întrebarea: „De ce renunță oamenii la credința în Dumnezeu?”. Apoi, Adriana Calotă vorbește despre „Prietenii care devin familie”, iar Rafael Emanuel Ropotă, „Despre post”. „Suflet tânăr” mai cuprinde știri, anunțuri, reportaje de la vizitele echipei diecezane în parohii, un concurs pentru alegerea imnului Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic din acest an, iar Alexandra Iacoban recomandă la rubrica „Cinemateca” filmul Wildflower (2016).

Pagina copiilor, de la rubrica „Universul familiei”, le vorbește celor mici, prin intermediul unei benzi desenate, despre Duminica floriilor. Tot în cadrul acestei rubrici, cei mari pot citi despre căsătoria în fața altarului, într-un material semnat de Pr. Fabian Măriuț, responsabil diecezan cu pastorația familiilor, iar Claudia Stan ne provoacă să răspundem la întrebarea „Ținem post sau regim?”.

În paginile de spiritualitate, Pr. Tarciziu Șerban continuă explicarea psalmilor, Iulia Cojocariu face o sinteză a ultimelor cateheze publice ţinute de Papa Francisc, iar rubrica „Minuni și sfinți” îl aduce prezintă pe Sf. Faustin al Întrupării și minunea care a dus la canonizarea, în toamna anului trecut, a acestui „preot farmacist”: vindecarea unei mame din Chile, aflată în pericol de moarte în timpul sarcinii și după nașterea prematură a celui de-al patrulea copil. Tot în paginile de spiritualitate, Luc Verly scrie despre Sora Pucci – o apropiată colaboratoare a Mons. Vladimir Ghika -, la 100 de ani de la moartea ei (26 martie).

La Dialogurile cu dichis, Claudia Stan continuă discuția cu Pr. Iulian Budău SJ pe tema îndrumării spirituale, iar în paginile de Cultură revine Oana Viviana Dimcev cu un articol despre creștinism și scriitorul englez C.S. Lewis. În File de istorie Dr. Dănuț Doboș îi aduce în atenția cititorilor pe Arhiepiscopul Netzhammer și pe Johann Huemer, fost organist la Catedrala Sf. Iosif, iar la Sacralitatea în artă, Pr. Andrei Dumitrescu prezintă „Coborârea lui Cristos de pe cruce”, pictură pe lemn (cca 1435) de Rogier van der Weyden, lucrare păstrată în Muzeul Prado, din Madrid (Spania). Revista este completată de știri, anunțuri și selecții din oficiosul Sfântului Scaun, cotidianul L’Osservatore Romano.


Revista poate fi achiziționată de la Librăria Sf. Iosif, din București (str. G-ral Berthelot 19, tel. 0212015457, 0212015475, www.librariasfiosif.ro), sau în parohiile Arhidiecezei.

 

 

Hits: 2

Share the Post