București: ÎPS Ioan Robu – „Ionel-Valentin Vlad a arătat că se poate pune în armonie în același univers și credința și știința”

București: ÎPS Ioan Robu – „Ionel-Valentin Vlad a arătat că se poate pune în armonie în același univers și credința și știința”

În dimineața zilei de joi, 28 decembrie 2017, în Catedra Sf. Iosif din București a avut loc Slujba de înmormântare a Acad. Ionel-Valentin Vlad, Președintele Academiei Române, trecut la cele veșnice duminică, 24 decembrie 2017. Celebrarea a fost prezidată de ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, alături de care au concelebrat PS Mihai Frățilă – Episcop al Eparhiei Greco-Catolice Sf. Vasile cel Mare de București, PS Cornel Damian – Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, Pr. Eduard Giurgi – Parohul Bisericii Preasfânta Inimă a lui Isus (Biserica Franceză) din capitală, și un sobor de preoți.

La sfârșitul ceremoniei au luat cuvântul: PS Mihai Frăţilă – care a transmis un mesaj din partea Cardinalului Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică; Acad. Alexandru Surdu, vicepreşedinte al Academiei Române – care a transmis un mesaj din partea Principesei Margareta, custodele Coroanei Regale; Acad. Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei; şi Acad. Emil Burzo, preşedintele Filialei Cluj a Academiei Române.

În cuvântul său, ÎPS Ioan Robu a evocat exemplul de credinţă pe care l-a dat Acad. Ionel-Valentin Vlad, subliniind că acesta a arătat și în timpul comunismului și după 1989 „că se poate pune în armonie în același univers și credința și știința”. „Eu personal – a mai spus Arhiepiscopul -, văzând mai ales când am fost la Roma, în noiembrie 2017, cum domnul Ionel-Valentin Vlad și-a dus crucea grea cu multă resemnare, dar și cu seninătate, cred că ne-a dat un exemplu aparte despre cum se poate aduna într-o singură îmbrățișare lumea științei și a credinței, zbuciumul pământesc cu speranța mântuirii cerești”.

 

Hits: 13

Share the Post