ÎPS Ioan Robu, la Agenția SIR: „Relansarea UE să respecte diversitățile”. Bergoglio, „omul potrivit la momentul potrivit”

ÎPS Ioan Robu, la Agenția SIR: „Relansarea UE să respecte diversitățile”. Bergoglio, „omul potrivit la momentul potrivit”

În perioada 27-29 octombrie 2017, la Roma are loc o întâlnire intitulată “(Re)thinking Europe”, un dialog promovat de Comisia Episcopatelor din Comunitatea Europeană (COMECE) şi Sfântul Scaun, cu ocazia aniversării a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma. Cu această ocazie, SIR, Agenţia de presă a Bisericii Catolice din Italia, l-a intervievat pe ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti şi vice-preşedinte al Conferinţei Episcopilor catolici din România. Redăm în continuare ştirea agenţiei italiene, referitoare la interviul acordat, care poate fi citit integral aici.

„Unitatea Europei nu poate fi realizată în mod durabil făcând abstracție de dimensiunea sa spirituală, creștină. De aceea cred că Biserica ar trebui să predice cu curaj Cuvântul lui Isus, fără a se descuraja vreodată în fața atacurilor laicismului anticreștin care a dezechilibrat spiritul european”. Trebuie promovate „acele valori care au impregnat identitatea atâtor națiuni europene, credința, familia, respectul pentru viață, iubirea de Dumnezeu și de aproapele”. Mons. Ioan Robu, Arhiepiscop de Bucureşti şi vice-preşedinte al Conferinţei episcopale din România, reflectă – intervievat de Agenţia Sir – pornind de la titlul “(Re)thinking Europe”, dedicat dialogului care are loc în Vatican, promovat de COMECE [Comisia Episcopatelor din Comunitatea Europeană] și de Sfântul Scaun. „Cred cu putere că proiectul european ar putea și ar trebui să fie relansat. Iar momentele de criză – adaugă – nu trebuie să ne descurajeze, dimpotrivă, ar trebui să le privim ca pe nişte oportunităţi pentru a privi înapoi, pentru a vedea cât drum am parcurs deja, pentru a identifica cea nume ne-a îndepărtat poate de la parcurs, și să repornim cu mai multă determinare spre scop: care nu este un punct de sosire, ci un drum de parcurs împreună”.

În Europa reapar bariere și se afirmă naționalismul: cum considerați aceste fapte? „Noi românii venim dintr-o istorie recentă care ne-a văzut închiși, izolați de restul Europei și al lumii, pentru aproape 50 de ani. Iar primul lucru pe care românii l-au apreciat după căderea regimului Ceaușescu a fost libertatea, în particular libertatea de circulație… Barierele pe care le ridicăm în jurul nostru, ca persoane, comunități etnice, țări, sunt semn de neîncredere, care ne face să-l privim pe celălalt nu ca pe un frate, ci ca pe un potențial dușman. Pare a fi un paradox faptul că într-un timp în care țările din Europa încearcă să (re)construiască împreună o casă comună, în interiorul lor sunt semne de fragmentare”. În schimb „e nevoie să ne deschidem și să căutăm căi de dialog, care să ducă la o armonie constructivă, fără hegemonii distructive, la o conviețuire pacifică, la căutarea binelui comun”. Mons. Robu adaugă: „Biserica însoțește, în mod activ, drumul Europei unite. În zilele noastre Biserica ar trebui să fie o voce clară, simplă și directă în promovarea demnității transcendente a persoanei umane în societatea europeană. Papa Francisc este omul potrivit la momentul potrivit”.

sursa: agensir.it; trad. Cristina Grigore

 

Hits: 0

/ Știri / Tags: , ,

Share the Post