PS Cornel Damian: Creștinul, chemat să fie discipol-misionar

PS Cornel Damian: Creștinul, chemat să fie discipol-misionar

Zeci de preoţi romano-catolici şi greco-catolici, numeroşi credincioşi catolici de ambele rituri, persoane consacrate şi tineri au participat duminică, 22 octombrie 2017, în sărbătoarea Papei Ioan Paul al II-lea la procesiunea cu relicva Sfântului Papă pe străzile capitalei. După un moment de rugăciune la statuia Suveranului Pontif, amplasată în apropierea sediului Nunţiaturii Apostolice, cei prezenţi au mers în procesiune, înspre Catedrala romano-catolică Sf. Iosif, purtând icoana şi relicva Papei Ioan Paul al II-lea. Procesiunea a fost condusă de Mons. Miguel Maury Buendìa – Nunţiu Apostolic în România, împreună cu PS Cornel Damian – Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, şi PS Mihai Frăţilă – Episcop al Eparhiei Greco-Catolice „Sf. Vasile cel Mare” de Bucureşti.

La Catedrala Sf. Iosif s-a celebrat, apoi, Sf. Liturghie, prezidată de PS Cornel Damian. Excelenţa Sa le-a mulţumit pentru prezenţă Nunţiului Apostolic, PS Mihai Frăţilă, preoţilor, credincioşilor de ambele rituri şi tinerilor. Amintind vizita pe care Papa Ioan Paul al II-lea a făcut-o în ţara noastră, în mai 1999, PS Cornel a rememorat cuvintele pe care Suveranul Pontif le-a rostit atunci în cadrul Sfintei Liturghii în rit bizantin celebrate în Catedrala Sf. Iosif: „Am venit să aduc omagiu poporului român”. Acum – a explicat Episcopul -, prin rugăciunea la monumentul dedicat Sfântului Papă, procesiunea pe străzile Bucureştiului şi Liturghia din catedrala romano-catolică, noi cinstim memoria lui Ioan Paul al II-lea şi-i aducem omagiu, cerându-i să se roage din Cer pentru noi.

Totodată, Excelenţa Sa a menţionat că Papa Wojtyla şi-a început pontificatul, în 1978, chiar în ziua de 22 octombrie când, ca şi acum, în Biserica Catolică se celebra Ziua Mondială a Misiunilor. „Ioan Paul al II-lea – a spus Episcopul – a fost numit un papă misionar, un papă evanghelizator, pentru că asemenea Apostolului Paul, s-a făcut tuturor toate, s-a consumat pe sine pentru ca Evanghelia să ajungă până la marginile lumii”. Referindu-se apoi la Mesajul pe care Papa Francisc l-a transmis pentru Ziua Mondială a Misiunilor din acest an, intitulat „Misiunea în inima credinței creștine”, PS Cornel a subliniat că toți creștinii sunt chemați la misiune, care trebuie să pornească de la întâlnirea personală cu Cristos, pentru că Evanghelia nu este o literă moartă, ci o persoană, Cristos: „Dăm mărturie despre El trăind în spiritul Evangheliei, și astfel deschidem și pentru alții acest drum”.

„Aceasta – a adăugat Excelența Sa – este vocația fiecăruia dintre noi: de a fi discipoli-misionari, ucenici ai lui Cristos, conștienți de această chemare de a da mărturie despre Cristos. Și pentru a face acest lucru nu trebuie să mergem numaidecât în țări îndepărtate: dăm mărturie despre Cristos acolo unde trăim, dăm mărturie despre Cristos în familie, în societatea de astăzi, prin trăirea noastră în lumina și în spiritul Evangheliei”.

Adresându-li-se tinerilor, le-a mulțumit că au participat în număr mare la sărbătoarea Papei Ioan Paul al II-lea și le-a spus că în Mesajul său pentru Ziua Misiunilor, Papa Francisc li s-a adresat și tinerilor, în mod special, pe care i-a numit „speranța misiunii” și „călători ai credinței”, chemați să îl poarte pe Isus în orice colț al lumii. „Poate că astfel vă provoc să citiți și voi mesajul!”, le-a spus PS Cornel.

Episcopul a atras, apoi, atenția asupra expoziției de fotografii amenajată în Catedrala Sf. Iosif, care ilustrează Misiunea românească din Sololo, Kenya, unde lucrează doi preoţi ai Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, şi care a fost vizitată, la începutul lunii iunie a acestui an, de ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti. „Activitatea misionară nu este însă rezervată doar preoților și persoanelor consacrate, pentru că noi toți suntem chemați să fim misionari”, a spus PS Cornel Damian, care i-a invitat pe credincioşi să-i sprijine pe misionarii Bisericii prin rugăciune, dar şi prin ajutor financiar.

„O rugăm pe Sfânta Fecioară Maria, mama evanghelizării, să ne ajute să spunem da-ul nostru în urgența de a face să răsune Vestea Bună a lui Isus în timpul nostru”, a mai spus Excelenţa Sa, citând îndemnul Papei Francisc, din finalul mesajului său pentru Ziua Mondială a Misiunilor din acest an.

Hits: 0

Share the Post