Comunicat ARCB, 19.10.2017: Relicva Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea purtată în procesiune pe străzile capitalei

Comunicat ARCB, 19.10.2017: Relicva Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea purtată în procesiune pe străzile capitalei

ARHIEPISCOPIA ROMANO-CATOLICĂ  BUCUREŞTI
Str. G-ral Berthelot 19, 010164 Bucureşti (RO)
Tel. +40 21 2015411 – birouldepresa@arcb.ro

București, nr. 311/19.10.2017

COMUNICAT DE PRESĂ
Relicva Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea
purtată în procesiune pe străzile capitalei

Arhidieceza Romano-Catolică de București organizează duminică, 22 octombrie 2017, în ziua sărbătorii liturgice a Sfântului Ioan Paul al II-lea, o procesiune pe străzile capitalei cu relicva și icoana Sfântului Papă. La procesiune vor participa mii de credincioși și preoți romano-catolici și greco-catolici din București și împrejurimi, Mons. Miguel Maury Buendía – Nunțiu Apostolic în România, PS Cornel Damian – Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, PS Mihai Frățilă – Episcop al Episcopiei Greco-Catolice „Sf. Vasile cel Mare” din București.

Procesiunea va porni de la monumentul Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, situat în apropierea sediului Nunțiaturii Apostolice din București (la intersecția străzilor Bd. Schitu Măgureanu cu Str. Pictor C. Stahi, în vecinătatea Parcului Cișmigiu). Credincioșii, călugării și călugărițele, ministranții, preoții și episcopii se vor reuni la monument la ora 14.00. După un moment de rugăciune, în jurul orei 14.30 se va porni spre Catedrala Sfântul Iosif (str. G-ral Berthelot, 19): doi tineri vor purta în procesiune icoana, iar un preot va purta relicva Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea. La Catedrala Sfântul Iosif, se va celebra, la ora 15.00, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în cinstea Sfântului Ioan Paul al II-lea.

Relicva constă în câteva picături de sânge ale Sfântului Papă și a fost dăruită Catedralei Sfântul Iosif din București la 19 mai 2011 de către Cardinalul Stanisław Dziwisz, actualmente Arhiepiscop emerit de Cracovia (Polonia), fost secretar personal al lui Ioan Paul al II-lea. Monumentul Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea a fost amplasat la intersecția străzilor Bd. Schitu Măgureanu şi Pictor C. Stahi la inițiativa Nunțiaturii Apostolice în România, în amintirea vizitei istorice pe care Suveranul Pontif a făcut-o în țara noastră în anul 1999. Dezvelit la 1 august 2011, monumentul este opera în bronz a sculptorului sloven de origine bosniacă Mirsad Begić.

Karol Wojtyła (Papa Ioan Paul al II-lea) s-a născut la 18 mai 1920, la Wadowice, în Polonia. A fost hirotonit preot la 1 noiembrie 1946, iar la 28 septembrie 1958 a fost consacrat episcop. Papa Paul al VI-lea l-a creat cardinal în 1967. Wojtyła a fost ales papă în conclavul din octombrie 1978, luându-și numele Ioan Paul al II-lea. A murit la 2 aprilie 2005, la Vatican, iar procesul său de beatificare a fost deschis, în mod excepțional, la 28 iunie același an. A fost declarat fericit, la 1 mai 2011, de Papa Benedict al XVI-lea, acum emerit, iar Papa Francisc l-a declarat sfânt, la 27 aprilie 2014. Ioan Paul al II-lea a fost, astfel, înscris în calendarul Bisericii Catolice, comemorarea sa liturgică fiind stabilită la 22 octombrie a fiecărui an. În 1999, Ioan Paul al II-lea a venit în România, prima vizită a unui Suveran Pontif într-o țară majoritar ortodoxă. Cu acea ocazie, la 8 mai 1999, Papa a participat la Sfânta Liturghie celebrată în Catedrala Sf. Iosif în rit greco-catolic, și a adresat un cuvânt de recunoștință pentru fidelitatea pe care catolicii din România au arătat-o față de Cristos și față de Biserică în timpurile prigoanei comuniste.

Biroul de presă

Hits: 0

Share the Post