Comunicat ARCB, 07.04.2017: Duminica Floriilor – Procesiune și Ziua Mondială a Tineretului

Comunicat ARCB, 07.04.2017: Duminica Floriilor – Procesiune și Ziua Mondială a Tineretului

ARHIEPISCOPIA ROMANO-CATOLICĂ  BUCUREŞTI
Str. G-ral Berthelot 19, 010164 Bucureşti (RO)
Tel. +40 21 2015411 – birouldepresa@arcb.ro

Nr. 109/07.04.2017

COMUNICAT DE PRESĂ
Duminica Floriilor – Procesiune și Ziua Mondială a Tineretului
Călătoria noastră în viață nu este o vagabondare fără sens, ci un pelerinaj” (Papa Francisc)

Duminică, 9 aprilie 2017, Duminica Floriilor, pe străzile capitalei va avea loc tradiționala Procesiune de Florii, la care vor participa mii de credincioșii, persoane consacrate şi preoţi din comunităţile şi parohiile romano-catolice și greco-catolice din București. Procesiunea va fi condusă de cei trei episcopi catolici din București: ÎPS Ioan ROBU – Arhiepiscop Mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, PS Mihai Frăţilă – Episcop al Episcopiei Greco-Catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de București și PS Cornel Damian – Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București.

După un moment de rugăciune, la ora 14.00, la Biserica Franceză „Sacré Coeur” (str. Cpt. Demetriade nr. 3, lângă Statuia Aviatorilor), în cadrul căruia va avea loc ceremonia binecuvântării ramurilor, participanții la procesiune vor porni pe traseul B-dul Aviatorilor, Piaţa Victoriei, Calea Victoriei, Str. G-ral Berthelot, până la Catedrala romano-catolică Sf. Iosif. Cu ramuri în mână, credincioșii și preoții îi vor cânta Mântuitorului, iar în fruntea procesiunii tinerii vor purta „Crucea Zilei Mondiale a Tineretului”. La sfârșitul procesiunii, în jurul orei 15.00, în Catedrala Sf. Iosif (str. G-ral Berthelot, nr. 19) se va celebra Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, prezidată de Arhiepiscopul Mitropolit Ioan ROBU.

În Duminica Floriilor, Biserica Catolică celebrează şi Ziua Mondială a Tineretului (ZMT), ajunsă în acest an la cea de a XXXII-a ediţie. Cu această ocazie, Papa Francisc le-a transmis tinerilor din lumea întreagă un mesaj cu tema: „Mi-a făcut lucruri mari Cel Atotputernic” (Lc 1,49) – cuvinte rostite de Sfânta Fecioară Maria, aflată în vizită la verişoara ei Elisabeta, după ce îngerul Gabriel i-a vestit că va fi Mama lui Dumnezeu.

„Când Dumnezeu atinge inima unui tânăr, a unei tinere, aceștia devin capabili de acțiuni cu adevărat grandioase – spune Papa Francisc în mesaj. Marile lucruri pe care Cel Atotputernic le-a făcut în existența Mariei ne vorbesc și despre călătoria noastră în viață, care nu este o vagabondare fără sens, ci un pelerinaj care, chiar cu toate incertitudinile și suferințele sale, poate găsi în Dumnezeu plinătatea sa. […] Asemenea tinerei Maria, puteți face în așa fel încât viața voastră să devină mijloc pentru a face lumea mai bună. Isus vă cheamă să vă lăsați amprenta în viață, o amprentă care să marcheze istoria, istoria voastră și a multor altora”.

Duminica Floriilor este ca o poartă de intrare în Săptămâna Sfântă, şi uneşte intrarea solemnă a lui Cristos în Ierusalim – eveniment în amintirea căruia are loc procesiunea pe străzile oraşului – cu vestirea Pătimirii Mântuitorului la Sfânta Liturghie. Pentru credincioşii catolici, participarea la procesiunea şi la Sfânta Liturghie din această duminică este un prilej de mărturisire publică a credinţei şi de unitate cu toţii creştinii catolici din România şi din lumea întreagă.

Biroul de Presă

Hits: 4

Share the Post