București, 09.07.2016: Concert „In memoriam Bálint Bakfark” la Catedrala Sf. Iosif

București, 09.07.2016: Concert „In memoriam Bálint Bakfark” la Catedrala Sf. Iosif

2016-AFIS-BAKFARKSâmbătă, 9 iulie 2016, ora 19.30, la Catedrala Sf. Iosif, din București, va avea loc un concert aniversar, organizat în memoria compozitorului  Bálint Bakfark (cca. 1526, Brașov – 1576, Padova). Concertul este susținut de Corul de cameră Madrigal, Ansamblul Codex și István Kónya – lăută.

Programul cuprinde lucrări ale lui Bakfark compuse pentru lăută, cât și transcripții după madrigale compuse de autori recunoscuți ai vremii. Madrigalele vor fi interpretate în variantele lor originale de Corul de Cameră Madrigal, iar variantele transcrise pentru lăută, de lăutistul István Kónya. Programul este completat cu variațiunile instrumentale ale lucrărilor, compuse prin utilizarea tehnicii „diminutio”, în interpretarea ansamblului de muzică veche Codex.

Concertul are loc în cadrul Festivalului de Muzică Veche (Miercurea Ciuc). Intrarea este liberă.
Mai multe informații sunt oferite de Institutul Maghiar din București, www.bukarest.balassiintezet.hu.

_______________________

Bálint (Valentin) Bakfark (cca. 1526, Brașov – 1576, Padova) a fost un virtuoz al lăutei și un compozitor cunoscut în toată Europa. A lăsat moștenire numai lucrări dedicate lăutei. Aristocrația l-a copleșit cu onoruri, poeții au dedicat laude măiestriei sale. În Polonia, a fost privit ca un personaj legendar, iar marele poet renascentist Jan Kochanowski a scris două poezii despre personalitatea lui. După practica vremii, a transcris mai multe lucrări corale pentru lăută, care reprezintă o piatră de încercare și pentru lăutiștii de azi.

 

Hits: 0

/ Anunţuri / Tags: ,

Share the Post