București: Îndemn al episcopilor catolici cu privire la alegerile locale 2016

București: Îndemn al episcopilor catolici cu privire la alegerile locale 2016

CER 2016_09052016Reuniți în sesiune plenară la Mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți de la Ciofliceni (Snagov), episcopii romano-catolici și greco-catolici din România au dat marți, 10 mai 2016, o Declarație, referitoare la alegerile locale din 5 iunie 2016.

Episcopii amintesc că învățătura Bisericii Catolice afirmă „datoria de a acționa pentru binele comun, al cărui factor fundamental este binele omului (cf. Ioan Paul al II-lea, enciclica Redemptor hominis, nr. 17)”, și că „în momentul alegerilor acțiunea cetățeanului nu se reflectă doar asupra binelui propriu, dar al binelui comun al tuturor”. De aceea, păstorii Bisericii Catolice din România îndeamnă „pe fiecare creştin şi pe toţi oamenii de bună credinţă să-şi exercite dreptul şi responsabilitatea de a participa la vot, pentru alegerile locale din 5 iunie 2016”.

„Creştinii trebuie să aibă un rol activ şi esenţial în păstrarea și promovarea valorilor creștine proprii poporului nostru, și conforme cu învățătura Sfintei Scripturi și a Bisericii. Fiecăruia în parte și tuturor nu ne este indiferent cine ne reprezintă politic valorile și aspirațiile sociale. De aceea, creștinul este chemat să facă o alegere coerentă cu credința pe care o mărturisește, promovând acele persoane care respectă valorile demnității umane, sprijină familia și respectă viața încă din momentul conceperii ei și până la sfârșitul ei natural, care prețuiesc pacea, etica creştină şi creaţia lui Dumnezeu. În exercitarea acestui drept constituțional și cetățenesc, nimeni nu trebuie să se lase influențat de promisiuni sau avantaje materiale”, se mai spune în textul Declarației. Episcopii încheie asigurând rugăciunea lor la Bunul Dumnezeu „pentru binele țării și al poporului nostru”.

Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România participă în zilele de 9-11 mai a.c. la adunarea plenară a Conferinței Episcopilor Catolici din România (CER). Sesiunea de lucru este găzduită de Episcopia Greco-Catolică „Sf. Vasile cel Mare” din București, și se desfășoară la Mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți de la Ciofliceni (Snagov). Conform unui Comunicat de presă al CER, în cadrul lucrărilor episcopii vor aborda diferite teme din viaţa Bisericii şi vor discuta despre iniţiative şi tematici pastorale şi sociale, precum şi despre evenimente mai importante. În d.a. zilei de 10 mai a.c., episcopii vor fi primiți la Cotroceni de Președintele România, dl Klaus Iohannis, vor celebra apoi împreună Sf. Liturghie la Catedrala „Sfântul Vasile cel Mare”, a Episcopiei Greco-Catolice de Bucureşti, iar seara vor fi primiţi de Nunţiul Apostolic la sediul Nunţiaturii.

Conferinţa Episcopilor din România îi reuneşte pe toţi episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România şi exprimă unitatea Bisericii locale şi uniunea intimă cu urmaşul lui Petru, Sfântul Părinte. Episcopii catolici din România se întrunesc de două ori pe an în sesiune plenară, primăvara şi toamna.

 

 

Hits: 0

/ Știri / Tags:

Share the Post