București: Nunțiul Apostolic a fost prezentat oficial în Catedrala Sf. Iosif

București: Nunțiul Apostolic a fost prezentat oficial în Catedrala Sf. Iosif

nuntiu2

Mons. Mihai Frăţilă, ÎPS Ioan Robu, Mons. Miguel Maury Buendia şi Mons. Petru Gherghel

Noul Nunțiu Apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendia, a fost prezentat oficial duminică, 17 ianuarie 2016, în Catedrala romano-catolică Sf. Iosif, din capitală, în cadrul Sfintei Liturghii de la orele 10.30. La celebrarea prezidată de ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București și președinte al Conferinței Episcopilor catolici din România, au luat parte și PS Petru Gherghel, Episcop romano-catolic de Iași, PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București, preoți romano-catolici și greco-catolici din parohiile din capitală și împrejurimi.

La începutul Sf. Liturghii, Mons. Maury Buendia, asistat de Mons. Baudouin Biajila Muankembe, consilier la Nunțiatura Apostolică, i-a înmânat ÎPS Ioan Robu scrisoarea de recomandare din partea Card. Pietro Parolin, Secretar de Stat al Sfântului Scaun. În scrisoarea citită public de către Pr. Eugen Bortoș, cancelar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, Cardinalul Parolin își manifestă încrederea că noul Nunțiu Apostolic „își va îndeplini în mod strălucit misiunea încredințată lui”, și-i îndeamnă pe episcopii catolici din România să-i fie aproape acestuia „cu toată sârguința și bunăvoința”.

ÎPS Ioan Robu i-a adresat apoi noului Nunțiu Apostolic urarea de „bun venit”, „în numele episcopilor catolici din România, de ambele rituri, în numele preoților, a persoanelor consacrate și al credincioșilor”: „Vă asigurăm de toată afecțiunea noastră, urându-vă, totodată, o bună ședere și activitatea fructuoasă în România”. „Biserica noastră locală, catolică, este o Biserică minoritară, însă este o Biserică vie, ea a fost conștientă și a trăit mereu comuniunea cu Sfântul Scaun, cu Sfântul Părinte, și a găsit în această comuniune forța identității și a supraviețuirii sale. Prezența Excelenței voastre ca Nunțiu Apostolic în România, pe lângă Biserica Catolică, pe lângă celelalte Biserici și familii de credință din România, este pentru noi, într-adevăr, o binecuvântare și o bucurie; este un har, căci sunteți aici în numele Sfântului Părinte”, a adăugat Arhiepiscopul Ioan Robu, încredințându-l pe noul Nunțiu Apostolic ocrotirii lui Dumnezeu și a Maicii Domnului.

După o îmbrățișare fraternă a Mons. Maury Buendia cu ÎPS Ioan Robu, însoțită de aplauzele de „bun venit” din partea credincioşilor, preoţilor şi ierarhilor prezenți în Catedrala Sf. Iosif, a continuat celebrarea Sfintei Liturghii. Ritul stropirii poporul cu apă sfinţită a fost săvârşit de Nunţiul Apostolic, care, mai apoi, la sfârşitul celebrării euharistice, le-a împărţit celor prezenţi bincuvântarea apostolică a Sfântului Părinte Papa Francisc. Mons. Maury Buendia a mulţumit pentru primirea făcută, le-a mulţumit episcopilor şi preoţilor prezenţi, credincioşilor, adăugând un cuvânt de mulţumire şi pentru Corul Catedralei Sf. Iosif.

Monseniorul Miguel Maury Buendia a fost numit Nunţiu Apostolic în România de către Papa Francisc pe 5 decembrie 2015, şi a sosit în ţara noastră duminică, 10 ianuarie 2016. Luni, 11 ianuarie 2016, a fost primit de ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu, căruia i-a prezentat copiile scrisorilor de acreditare, iar vineri, 15 ianuarie, l-a întâlnit la Blaj pe Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Eminenţa Sa Cardinalul Lucian Mureşan. Mons. Maury Buendia (60 de ani) a intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun în 1987, desfăşurând până în prezent activitate diplomatică în Ruanda, Uganda, Maroc, Nicaragua, Egipt, Slovacia, Macedonia, Irlanda, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan. Este Arhiepiscop titular de Italica şi vorbeşte, în afară de spaniolă, limbile engleză, italiană, franceză, slovenă şi rusă.

Hits: 21

/ Știri / Tags: , , , ,

Share the Post