Greci: Misiuni și sărbătoarea hramului bisericii Sf. Lucia
Pentru credincioşii catolici din Greci (Tulcea), zilele de 11, 12 şi 13 decembrie 2015 au fost zile de sărbătoare, zile pline de har, zile în care s-au apropiat mai mult de Dumnezeu şi între ei.
Au fost trei zile de misiuni populare în care părintele predicator Emil Moraru a propus fiecărui credincios să experimenteze cât de frumos este să îl întâlnească pe Dumnezeu, cel bogat în milostivire (cf. Ef 2,4).
Încă din prima zi de misiuni, părintele a explicat că pentru orice comunitate, misiunile „sunt un dar extraordinar al lui Dumnezeu, un timp în care El doreşte să se comunice sufletelor noastre. Sunt zile folositoare pentru mântuirea noastră”.
Sâmbătă, în a doua zi a misiunilor, comunitatea a sărbătorit-o pe Sfânta Lucia, ocrotitoarea credincioşilor din Greci. Sfânta Liturghie solemnă a hramului a fost prezidată de PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de Bucureşti. Împreună cu el, la sfântul altar au concelebrat alţi 18 preoţi, printre care Vicarul episcopal de Dobrogea, Mons. Ieronim Iacob şi decanul de Brăila, Pr. Cazimir Budău. La predică, Pr. Emil Moraru a amintit cele mai importante momente din viaţa Sfintei Lucia şi a accentuat apoi faptul că, asemenea ei, creştinul nu trebuie să se lase cuprins de teamă deoarece „Dumnezeu poate să potolească furtunile vieţii noastre omeneşti dacă ne deschidem pentru prezenţa sa, dacă îl lăsăm să transforme frica în încredere”.
După Sfânta Liturghie a urmat un moment de rugăciune la cimitirul din localitate unde se află şi mormântul Pr. Vicenţiu Pal, fost paroh la comunităţii.
Bucuria acestei zile a continuat apoi printr-o agapă frăţească în timpul căreia grupul de copii Alegria a prezentat şi un frumos moment artistic, constând în dansuri şi cântece tradiţionale italiene şi dobrogene.
În ultima zi de misiuni, la începutul Sfintei Liturghii a fost aprinsă şi a treia lumânare din coroana de Advent, lumânarea păstorilor, lumânarea bucuriei.
În cadrul omiliei, părintele predicator a pornit de la tematica pe care o propune liturgia acestei duminici a Adventului şi i-a provocat pe cei prezenţi să răspundă la întrebarea din Sfânta Evanghelie: „noi ce trebuie să facem?”
A sugerat ca posibil răspuns cuvintele Sfântului Ioan Botezătorul, îndemnul său: „Cel care are două tunici să împartă cu cel ce nu are, iar cine are de mâncare să facă la fel … Nu maltrataţi şi nu acuzaţi pe nimeni pe nedrept.” (Lc 3, 11.14).
La sfârşitul Sfintei Liturghii, toți credincioșii au primit o iconiţă care să le amintească mereu de milostivirea lui Dumnezeu, fiind şi ziua în care în Arhidieceza noastră s-a marcat începutul Anului Sfânt al Milostivirii.
Pr. paroh Florin Bordeuş
Hits: 29