Declarație ARCB: IPS Ioan Robu și așa-zisa colaborare cu Securitatea

Declarație ARCB: IPS Ioan Robu și așa-zisa colaborare cu Securitatea

ARHIEPISCOPIA ROMANO-CATOLICĂ BUCUREŞTI
Str. G-ral Berthelot 19, 010164 Bucureşti (RO)
Tel. +40 21 2015411 – Fax +40 21 3121207
birouldepresa@arcb.ro

 Nr. 234 / 21.06.2015

DECLARAȚIE DE PRESĂ
IPS Ioan Robu și așa-zisa colaborare cu Securitatea

În urmă cu câteva luni au fost publicate în mediul online câteva pretinse documente din arhiva CNSAS în legătură cu IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București. Referitor la acestea, și ca urmare a solicitării unei declarații a IPS Ioan Robu, din partea unui cotidian național, legat de o așa-zisă colaborare a sa cu Securitatea Statului înainte de 1990, Arhiepiscopia Romano-Catolică de București face următoarea

 

Declarație de presă

 

În raport cu Securitatea Statului, ÎPS Ioan Robu nu a fost nici colaborator nici informator, dar foarte probabil a fost urmărit informativ și operativ, datorită funcției pe care o avea în Biserica Catolică.

Monseniorul Ioan Robu este verificat de CNSAS de mai multă vreme, atât ca ierarh al Bisericii Catolice, cât și ca membru al Academiei Române, conform legii. Până în prezent CNSAS nu a emis niciun fel de adeverință de colaborare referitor la Monseniorul Ioan Robu și nu au fost depistate până acum dovezi care să ateste că ar fi colaborat în vreun fel cu Securitatea. Încă din anul 2006, ca urmare a unei campanii anterioare de același tip, am solicitat CNSAS să efectueze verificări în evidențele sale și să ne comunice despre eventuala existență a vreunui dosar întocmit pe numele IPS Ioan Robu. Solicitări similare au fost făcute și de către alte persoane și asociații interesate. Răspunsul CNSAS comunicat ARCB prin adresa nr. P 3766/06 din 04.03.2008 confirmă faptul că nu s-a identificat niciun dosar întocmit pe numele Mons. Ioan Robu.

Pretinsele documente din arhiva CNSAS nu sunt întocmite de Mons. Robu. Ele aparțin aparent organelor represive și persoanelor care au avut activitate de urmărire a persoanei sale și consemnează în mod expres că acesta nu este dispus să colaboreze onest cu ele.

Considerăm că un demers jurnalistic prin care s-ar arunca suspiciuni asupra Monseniorului Robu cum că ar fi colaborat cu Securitatea nu ar dovedi decât lipsa unei documentări corespunzătoare în materie, lipsa cunoașterii istoriei Bisericii Catolice și a Dreptului Canonic al Bisericii Catolice (legea Bisericii), lipsa cunoașterii relațiilor dintre Biserica Catolică din România și Statul Român și respectiv dintre Statul Român și Sfântul Scaun în perioada 1948-1990.

Unul dintre documentele publicate online, o notă informativă lipsită de garanția veridicității, acuză faptul că voturile de care a avut nevoie Mons. Robu pentru a fi ales la conducerea Arhidiecezei Romano-Catolice de București „ar fi fost cumpărate cu atenții scumpe – pe valută”. Cine cunoaște situaţia Bisericii Catolice din acele vremuri ştie că, prin alegerea sa la conducerea Arhidiecezei de Bucureşti, Monseniorul Ioan Robu nu a primit o funcţie, ci o cruce pe umeri, pe care a purtat-o mereu cu onestitate, demnitate şi curaj. Pentru că, Excelența Sa nu doar că nu a fost aservit Securităţii Statului, ci a înfruntat Securitatea, luptând pentru drepturile religioase ale cetățenilor catolici, pentru asigurarea unei bune desfășurări a activității Bisericii Catolice în România și pentru păstrarea identității catolice în țara noastră în acele vremuri grele. Cât privește modul în care a avut loc numirea sa la conducerea Arhidiecezei de București există deja declarații ale Înaltpreasfinției Sale (v. interviu acordat Agerpres la 10.12.2014), iar legat de alegerea sa există declarații ale celor care au participat la vot (v. Eugen Bortoș, Arhiepiscopul Ioan Robu, 25 de ani de păstorire a Arhidiecezei de Bucureşti şi 40 de ani de preoţie, în „Pro Memoria” nr. 6/2007), și sunt încă în viață mulţi dintre preoții care au votat în 1983 și care pot fi întrebați.

De asemenea, orice insinuare că Monseniorul Robu ar fi fost ajutat de organele Statului Român „pentru a promova în funcție” este lipsită de fundament istoric şi documentar. Aşa cum dovedesc documentele istorice, alegerea de către preoţi şi apoi numirea de către Sfântul Scaun a Monseniorului Ioan Robu la conducerea Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti s-a făcut conform normelor Dreptului Canonic şi după obţinerea acordului din partea Statului Român – aşa cum Sfântul Scaun procedează cu fiecare stat. Iar plecarea Monseniorului Ioan Robu la studii, la Roma, în 1973, după îndelungi tratative între Sfântul Scaun și Statul Român, și numirea sa ca episcop pentru Arhidieceza de București au fost de fapt înfrângeri pentru Statul comunist, care a trebuit să recunoască implicit existența Bisericii Catolice în România și o ierarhie a acesteia.

Totodată, este departe de adevărul istoric prezentarea unor avize pozitive ale Securității Statului pentru plecarea în străinătate a Monseniorului Robu la diferite evenimente ale Bisericii Catolice ca favoruri primite în schimbul așa-zisei colaborări. Istoricii și cercetătorii știu că prin acordul dat, când şi când, pentru plecarea unor clerici peste hotare se urmărea îmbunătăţirea imaginii ţării noastre în străinătate și dovedirea așa-zisei libertăți religioase din România acelor timpuri.

Este evident că în ultima perioadă de timp împotriva Bisericii Catolice și mai ales împotriva IPS Ioan Robu se desfășoară o campanie virulentă de presă, orchestrată de persoane ale căror interese s-au lovit de verticalitatea pe care care dânsul a adoptat-o pentru binele Bisericii Catolice. Considerăm că în acest context au fost reluate și subiectele la care se referă prezenta declarație, care au o țintă extrem de precisă, denigrarea totală a conducătorilor Bisericii Catolice.

Ne manifestăm speranța că profesionalismul și deontologia profesională nu au cedat sub presiunea unor interese partizane, şi că presa din România slujeşte în continuare adevărului, printr-o informare onestă, veridică şi obiectivă.

Biroul de presă

 

Anexă:
* Adresă CNSAS nr. P 3766/06 din 04.03.2008;
* Eugen Bortoș, Arhiepiscopul Ioan Robu, 25 de ani de păstorire a Arhidiecezei de Bucureşti şi 40 de ani de preoţie, în „Pro Memoria” nr. 6/2007

Hits: 29

/ Comunicate de presă, Știri / Tags: ,

Share the Post