Regina Carmelului: Scurt istoric al ansamblului monastic de la Ciofliceni

Regina Carmelului: Scurt istoric al ansamblului monastic de la Ciofliceni

panorama cioflicenib

Primii părinți carmelitani desculți au venit în România în anul 2000, comunitatea aparținând de Provincia italiană din regiunea Veneto. Proiectul de construire a ansamblului mănăstiresc de la Ciofliceni (Snagov) – un sat la circa 30 km de București – a început în 2003. În anul 2006, deși șantierul era încă în lucru, călugării s-au putut muta totuși în mănăstirea de la Ciofliceni, până în acel moment locuind într-un apartament din capitală.

Întregul ansamblu mănăstiresc cuprinde un spațiu al comunității părinților carmelitani desculți (cu capelă proprie), o casă de oaspeți (cu capelă proprie) și o biserică-sanctuar. Casa de oaspeți găzduiește deja de câțiva ani întâlniri de lucru, de rugăciune sau de formare a preoților, persoanelor consacrate, laicilor, grupurilor parohiale, a unor instituții ecleziale etc., atât cu caracter național cât și internațional.

Proiectul de construire a bisericii mănăstirii a început în mai 2012, lucrările încheindu-se în mai 2014. Complexul monahal îmbină într-un mod unic și armonios elemente arhitecturale occidentale cu cele specific românești, fiind opera comună a unui arhitect ortodox român, Tudor Rădulescu, și a unui arhitect catolic sloven, Andrej Stepancic.

Partea artistică i-a fost încredințată preotului iezuit Marko Rupnik, artist sloven, director al Centrului internațional Aletti din Roma: el a realizat vitraliile și mozaicurile bisericii.

IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, a declarat biserica mănăstirii sanctuar marian diecezan.

Biserica este închinată Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel, cu hramul la 16 iulie. A fost consacrată la 30 mai 2015.

Hits: 8

/ Note / Tags: ,

Share the Post