Năvodari (CT): Hramul bisericii Fer. Ieremia Valahul

carmelitani-web2

Năvodari (CT): Hramul bisericii Fer. Ieremia Valahul

hramNavodari_2015_11_crSărbătoarea Fericitului Ieremia Valahul, patronul şi ocrotitorul spiritual al bisericii şi comunităţii romano-catolice din Năvodari, pregătită cu o novenă de rugăciune, a fost celebrată sâmbătă, 9 mai 2015, pentru a putea înlesni o participare mai numeroasă.

Sfânta Liturghie solemnă a hramului a început la ora 11 cu procesiunea ministranţilor şi a preoţilor de la casa parohială spre biserică şi a fost prezidată de Pr. Francisc Ungureanu, originar din Năvodari, vicar episcopal pentru cler şi vocaţii în cadrul Arhidiecezei Romano-Catolice de București. Au concelebrat Pr. Ionel Pojum, decan de Constanţa şi paroh la Parohia „Sf. Pius din Pietrelcina – Padre Pio” din Constanţa, şi Pr. Matei Ciprian – vicar la aceeaşi parohie, Pr. Florin Bordeuş – vicar la Parohia „Sf. Anton de Padova” din Constanţa, Pr. Andrei Munteanu SDB şi Pr. Sergio Bergamin SDB – preoţi salezieni din Constanţa, Pr. Antici Cristian – paroh la Parohia „Sf. Apostol Andrei” din Mangalia, Pr. Ștefan Ghenţa – preot pensionar din Constanţa, Pr. Vicențiu Vochin – paroh de Medgidia, Pr. Marcel Lungeanu – paroh de Tulcea, Pr. Petru Beşleagă – paroh de Pantelimonu de Sus (CT), Pr. Petru Mihăică – paroh de Oituz (CT), Pr. Iosif Tiba – paroh de Greci (TL), Pr. Sergiu Antal OFMConv – administrator-coordonator la Fundaţia Umanitară Pacea din Roman (NT), Pr. Iosif Amitricioaei OFMConv – vicar la Parohia Sfântul Iosif Muncitorul din Buruieneşti (NT) şi Pr. Ion M. Solomon – parohul comunităţii din Năvodari.

Până la începutul Liturghiei, preoţii franciscani au fost la dispoziţia credincioşilor la scaunul de spovadă. La sărbătoare, alături de credincioşii parohiei, au luat parte şi măicuţele din Congregaţia Sfântul Iosif din Cuneo, din Constanţa, precum şi mulţi credincioşi din Constanţa, Oituz, Lumina şi din alte localităţi dobrogene.

În cuvântul de învăţătură, la începutul predicii, Pr. Sergiu Antal a evidenţiat motivele pentru care participăm la sfânta Liturghie, apoi a amintit de memorabila zi din 30 octombrie 1983, când, Papa Ioan Pul al II-lea, acum sfânt, în cadrul ceremoniei solemne care a avut loc în Piaţa Sfântului Petru din Roma, l-a ridicat pe venerabilul şi smeritul Ieremia Valahul la cinstea altarelor, declarându-l Fericit, şi, totodată, evidenţiind trăsăturile sale exemplare: o viaţă de rugăciune profundă, o apropiere cu adevărat filială faţă de Preacurata Fecioară Maria, precum şi dăruirea de sine până la eroism în slujirea aproapelui, recomandându-l evlaviei creştinilor de pretutindeni. Părintele predicator a subliniat, de asemenea, diferite momente şi trăiri mai semnificative din viaţa lui Ieremia, care ne îndreptăţesc să-l descriem folosindu-ne de cuvintele primului său biograf, confratele capucin, Francesco Severini: “un om simplu şi drept care se temea de Dumnezeu şi se ferea de păcat”.

La sfârşitul Sfintei Liturghii părintele paroh Ion M. Solomon i-a mulţumit lui Dumnezeu pentru frumoasa sărbătoare şi pentru harurile pe care le-a revărsat asupra comunităţii din Năvodari. I-a mulţumit, totodată, fiului comunităţii, Pr. Francisc Ungureanu, şi tuturor preoţilor prezenţi la celebrare, persoanelor consacrate, numeroşilor credincioşi, precum şi corului bisericii și celor care au contribuit pentru ca sărbătoarea hramului comunităţii catolice din Năvodari să fie cât mai frumoasă şi înălţătoare. După sfânta Liturghie, toţi cei prezenţi au fost invitaţi la casa parohială şi în curtea aferentă la o agapă frăţească. Sfânta Liturghie s-a încheiat cu binecuvântarea solemnă în cinstea Fericitului Ieremia.

Pr. Ion M. Solomon

Hits: 45

/ Știri / Tags:

Share the Post