București: Dublă aniversare pentru Arhidieceza Romano-Catolică de București

București: Dublă aniversare pentru Arhidieceza Romano-Catolică de București

10953932_857185200984003_3376687593347139887_oSfârșitul lunii aprilie a acestui an marchează pentru Arhidieceza Romano-Catolică de București o dublă aniversare: 132 de ani de la înființarea Arhidiecezei și 25 de ani de la numirea mons. Ioan Robu ca Arhiepiscop Mitropolit de București. Cu această ocazie, în dimineața zilei de 27 aprilie a.c., în Catedrala Sf. Iosif din București a avut loc o Sf. Liturghie solemnă prezidată de IPS Ioan Robu – Arhiepiscop Mitropolit de București, alături de care au concelebrat PS Petru Gherghel – Episcop de Iași, și PS Cornel Damian – Episcop auxiliar la București, precum și preoți diecezani și călugări din parohiile și comunitățile de pe teritoriul Arhidiecezei. La celebrare au participat credincioși și persoane consacrate din București și împrejurimi.

Teritoriul de azi al Arhidiecezei de București (sau părți ale acestuia) s-a aflat, succesiv, sub jurisdicția episcopiilor catolice de Tomis, Milcov, Severin, Argeș, Bacău, Sofia și Nicopole, până în 1883 când, la 27 aprilie, Papa Leon al XIII-lea, prin bula apostolică Precipuum munus, a separat Vicariatul Apostolic al Valahiei de Episcopia de Nicopole. Vicariatul Valahiei a devenit astfel Arhiepiscopia de București, cu sediul la București, iar mons. Ignazio Paolo – episcop de Nicopole și vicar al Valahiei – a fost înălțat la demnitatea de Arhiepiscop de București.

Episcopului Ignazio Paoli i-au succedat, până în 1949, episcopii Palma (1885-1892), Zardetti (1894-1895), Hornstein (1896-1905), Netzhammer (1905-1924) și Cisar (1925-1949). După o perioadă de mai bine de 30 de ani de scaun vacant, datorat situației politice din România, pe 14 martie 1990, episcopul Ioan Robu, pe atunci administrator apostolic la București, a fost numit Arhiepiscop Mitropolit de București de către Papa Ioan Paul al II-lea.

Înscăunarea noului Arhiepiscop a avut loc în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne, celebrată duminică, 29 aprilie 1990, în Catedrala Sf. Iosif, din București. La celebrarea de atunci au luat parte Arhiepiscopul Angelo Sodano – la acea vreme Secretar pentru relațiile cu alte state în cadrul Curiei Romane , monseniorul John Bukovski – de la Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun, Cardinalul Jean Marie Lustiger – Arhiepiscop de Paris , mons. Georg Sterzinsky – Episcop de Berlin , mons. Reinhard Lettmann – Episcop de Munster, mons. Walter Kampe – Episcop de Limburg, mons. Franchiskos Papamanolis – Episcop de Syros, mons. Petru Gherghel – episcop numit pentru Dieceza de Iași, mons. Wilhelm von Reiser – Episcop de Rottenburg, Episcopii nou numiți pentru Biserica Greco-Catolică din România mons. Lucian Mureșan și mons. Gheorghe Guțiu. Au mai fost prezenți numeroși preoți, reprezentanți ai guvernului, diplomați acreditați la București, delegați ai diferitelor culte din țară și credincioși din București și din alte localități ale țării.

„Nu vă fie teamă de Biserică!” – le spunea mons. Sodano, „în numele Vicarului lui Cristos”, celor prezenți la ceremonia înscăunării episcopului Ioan Robu ca arhiepiscop mitropolit. „Ea este alături de voi pentru a reconstrui țara. Nu vă fie teamă de libertatea religioasă! Creștinii doresc numai să contribuie la binele țării. Dacă ei cer libertate pentru inițiativele lor de apostolat, pentru asociațiile lor, pentru școlile lor catolice, pentru congregațiile lor călugărești, o fac pentru că știu că sunt cetățeni demni de respect ca și toți ceilalți, pentru că știu că numai în libertate pentru toți se va putea construi o casă comună pentru toți românii”.

Aceste cuvinte au fost reamintite de PS Cornel Damian, care a evocat momentul înscăunării mons. Ioan ca Arhiepiscop de București, în cadrul predicii rostite la Sf. Liturghie de luni, 27 aprilie a.c. Episcopul a citat totodată din scrisoarea pe care Papa Ioan Paul al II-lea i-a adresat-o la 14 martie 1990 mons. Ioan Robu, amintind îndemnul pe care Suveranul Pontif l-a adresat cu acea ocazie clerului și poporului credincios încredințat păstoririi noului arhiepiscop: „Pe acești mult iubiți fii și fiice îi îndemnăm în Cristos să te urmeze pe tine care mergi în fruntea lor și să dea ascultare poruncilor tale care le sunt spre mântuire”. „Îl însoțim cu rugăciunea noastră pe Arhiepiscopul nostru Ioan, și îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să reverse haruri îmbelșugate asupra Arhidiecezei, asupra preoților și credincioșilor din Biserica noastră locală”, a spus în încheiere PS Cornel Damian.

După Sf. Liturghie, dat fiind faptul că aniversarea a avut loc în Anul pe care Biserica Catolică l-a dedicat Vieții Consacrate, în Catedrala Sf. Iosif a avut loc un simpozion dedicat importanței congregațiilor religioase în istoria Arhidiecezei. În cadrul simpozionului, dr. Dănuț Doboș a vorbit despre rolul congregaţiilor religioase în educarea tineretului din Arhidieceză; Mons. Ieronim Iacob, într-o conferință citită de Pr. dr. Emil Moraru, a evidențiat rolul călugărilor pasioniști în înființarea Arhiepiscopiei romano-catolice de București; Sr. Dr. Daniela Mare, CJ, a făcut o scurtă prezentare istorică a activității „Damelor Engleze” (azi Congregatio Jesu) în Arhidieceză; iar Pr. Andrei Dumitrescu a evocat câteva figuri de călugări și călugărițe care, de-a lungul activității lor în Arhidieceză, s-au evidențiat prin slujirea și jertfa lor. „Îi omagiem pe înaintașii noștri, îi admirăm şi îi mulţumim Bunului Dumnezeu că ni i-a dat atât în lumea laicilor, cât şi în lumea persoanelor consacrate, în lumea preoţilor şi a episcopilor. De aceea am celebrat astăzi Sf. Liturghie cu gând de recunoştinţă, ca să avem curajul ca, privind în urmă, să privim spre viitor cu mare încredere şi dăruire”, a spus IPS Ioan Robu în cuvântul adresat la încheierea simpozionului.

Hits: 1

/ Știri / Tags: , , ,

Share the Post