Episcopi catolici din sud-estul Europei se întâlnesc la București

Episcopi catolici din sud-estul Europei se întâlnesc la București

COMUNICAT C.E.R. nr. 18/17.04.2015 –
Episcopi catolici din sud-estul Europei se întâlnesc la București

 

Ajunsă la cea de a 15-a ediţie, întâlnirea anuală a preşedinţilor Conferinţelor episcopilor catolici din sud-estul Europei are loc în acest an la Bucureşti, în perioada 17-21 aprilie. Organizată de Consiliul Conferinţelor Episcopale din Europa (CCEE) în colaborare cu Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti, întâlnirea de la Bucureşti va reuni reprezentanţi ai Bisericii Catolice din Albania, Bosnia și Herțegovina, Grecia, Bulgaria și România. Din partea CCEE, la întâlnire va participa Mons. Duarte da Cunha, secretar general.

În cadrul sesiunilor de lucru, episcopii vor discuta despre situația familiei în actualul context sud-est european. Analizarea situației actuale a familiei în societate și a provocărilor cu care se confruntă Biserica în activitatea de pastorație a familiilor se află, de altfel, pe agenda din ultimul an a episcopilor catolici din întreaga lume. Familia a fost, astfel, în centrul lucrărilor Sinodului extraordinar al episcopilor convocat de Papa Francisc, desfăşurat la Roma în perioada 5-19 octombrie 2014, şi va fi tema centrală şi în Adunarea generală a Sinodului Episcopilor, care va avea loc la Roma în 4-25 octombrie 2015.

Pe parcursul celor cinci zile de ședere în țara noastră, episcopii participanți la întâlnire vor avea, de asemenea, ocazia să viziteze câteva lăcașe de cult catolice din capitală și din zona Dobrogei, precum și unele obiective importante pentru cultura și istoria poporului român.

Duminică, 19 aprilie 2015, în Catedrala romano-catolică Sf. Iosif, din București, Sfânta Liturghie de la ora 10.30 va fi prezidată de Eminența Sa Cardinal Vinko Puljic – Arhiepiscop de Vrhbosna-Sarajevo și președinte al Conferinței Episcopilor catolici din Bosnia-Herțegovina. Alături de Eminența Sa, vor concelebra IPS Ioan Robu – Arhiepiscop Mitropolit de București, Președintele Conferinței Episcopilor Catolici din România și gazdă a întâlnirii, Mons. Angelo Massafra – Arhiepiscop Mitropolit de Shkodra, Preşedinte al Conferinţei Episcopilor catolici din Albania şi vice-preşedinte CCEE, Mons. Fraghístos Papamanólis – Episcop emerit de Syros şi Santorini şi Preşedinte al Conferinţei Episcopilor catolici din Grecia, Mons. Christo Proykov – Exarh Apostolic de Sofia și Președinte al Conferinței Episcopilor catolici din Bulgaria, PS Cornel Damian – Episcop romano-catolic auxiliar de București, Pr. Eduard Mihai Coșa – secretar general al Conferinței Episcopilor catolici din România, preoții din delegațiile participante la întâlnire și alți preoți din București.

România găzduiește pentru a doua oară întâlnirea anuală a președinților Conferințelor episcopale din sud-estul Europei, de data aceasta la București, după ce în 1-4 martie 2007 întâlnirea a avut loc la Oradea.

Pr. Eduard Mihai COȘA
Secretar general

Hits: 3

Share the Post