DREPT LA REPLICĂ – nr. 982/ 15.03.2015

DREPT LA REPLICĂ – nr. 982/ 15.03.2015

Referitor la articolul semnat de reporterii Andrei Mărgăritescu și Petrică Rachită și publicat în ediția on-line a cotidianului „România Liberă” în data de 11 martie 2015 şi actualizat în data de 12 martie 2015, la ora 08:57, intitulat Incognito. Adăposturile groazei pentru oamenii străzii: „Te umpli de păduchi și bube”, pentru corecta informare a opiniei publice, Biroul de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București a solicitat redacției cotidianului „România Liberă” publicarea următorului drept la replică:

 

În articolul Incognito. Adăposturile groazei pentru oamenii străzii: „Te umpli de păduchi și bube” din 11 martie 2015 (actualizat în 12 martie 2015), reporterii Andrei Mărgăritescu și Petrică Rachită afirmă că, sub aparenta înfățișare a unor persoane lipsite de adăpost, au venit la Catedrala Sf. Iosif, au intrat în sediul Arhiepiscopiei și au cerut să înnopteze într-un adăpost al Bisericii Catolice. „O doamnă în vârstă de la secretariat ne-a explicat că Biserica Catolică nu are un astfel de spaţiu și ne-a îndemnat, de asemenea, tot pe la spitale sau la primărie”. Printre angajații care lucrează la secretariatul Arhiepiscopiei nu am reușit să identificăm nicio persoană care să corespundă descrierii. În plus, ar fi fost de dorit ca, așa cum cei doi reporteri au cerut o informare oficială de la purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, să fi cerut o informare oficială şi de la purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti. Ar fi aflat, astfel, că în capitală Biserica Catolică, prin preoţi, călugări, călugăriţe şi laici voluntari, le oferă adăpost acelora care cer, în structurile diferitelor congregaţii religioase sau fundaţii, iar celor care nu vor să renunţe la viaţa de pe stradă le oferă cu regularitate mâncare, îmbrăcăminte, încălțăminte. Iată câteva exemple concrete: Fundaţia Concordia și Asociația Caritas București oferă asistență și adăpost pentru copii și tineri; Misionarii Carității oferă găzduire pentru bărbați fără adăpost și duc mâncare, îmbrăcăminte și încălțăminte celor care „locuiesc” în parcuri sau în reţelele de canalizare; călugăriţele din Congregatio Jesu oferă găzduire femeilor nevoite să-și părăsească căminul din cauza violenţei domestice; Misionarele Carităţii oferă găzduire femeilor însărcinate lipsite de sprijinul familiei; Fraţii Franciscani oferă cu regularitate mâncare caldă persoane fără adăpost de pe străzile capitalei, etc.

De asemenea, autorii mai afirmă că „Arhidioceza Romano-Catolică deţine sute de proprietăţi în România. În Transilvania, au revendicat mai toate centrele istorice ale orașelor din Ardeal și peste 800.000 de hectare de teren. Valoarea bunurilor deţinute de catolici în România se ridică la câteva sute de milioane de euro”. Care Arhidieceză? În România există două arhidieceze romano-catolice: Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti şi Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia. Lăsând deoparte informaţia inexactă şi confuzia pe care aceasta o creează, amintim că retrocedarea bunurilor imobile preluate în mod abuziv de regimul comunist este un act de dreptate şi că imobilele pe care le-a avut sau le mai are în proprietate Biserica Catolică din România (în speţă episcopiile romano-catolice şi greco-catolice, şi congregaţiile religioase) au servit și servesc pentru desfășurarea misiunii sociale, medicale și educative a Bisericii.

Sperăm că afirmațiile neadevărate referitoare la Biserica Catolică, în particular la Arhiepiscopia Romano-Catolică de București se datorează unei informări insuficiente din partea autorilor și nu unor prejudecăți, așa cum ar sugera și comentariul tendenţios cu care unul dintre autori şi-a prezentat articolul pe propria pagină de facebook.

Biroul de presă

Persoană de contact
Pr. Francisc Doboş
Purtător de cuvânt
tel. 0755 065 069

Hits: 4

/ Comunicate de presă / Tags:

Share the Post