Fericitul Anton Durcovici. Prima comemorare liturgică

Fericitul Anton Durcovici. Prima comemorare liturgică

durcoviciBeatificat la 17 mai 2014, Fericitul Anton Durcovici, episcop martir, a fost astfel înscris în calendarul Bisericii Catolice, cu comemorare la 10 decembrie, ziua martiriului său. Conform deciziei IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, pentru Arhidieceza Romano-Catolică de București, această comemorare este obligatorie în toate bisericile și capelele publice de pe teritoriul Arhidiecezei.

* Textele liturgice pentru Sf. Liturghie în cinstea Fer. Anton Durcovici, aici.

* Adăugire la Propriul Sfinților, aici.

* Rugăciuni către Fer. Anton Durcovici, aici.

 

Biografie

Anton Durcovici s-a născut la 17 mai 1888, în Bad Deutsch-Altenburg, în Austria. La vârsta de şase ani a venit în România, la Iaşi, unde a frecventat cursurile Şcolii Elementare a Parohiei Catolice. S-a transferat la o şcoală din Ploieşti şi, apoi, la Bucureşti, unde s-a înscris ca seminarist la Liceul “Sfântul Iosif” (1898-1906). La 30 octombrie 1906 a fost trimis la Roma, pentru a-şi continua studiile teologice la Colegiul “De Propaganda Fide” (1906-1911). După ce a fost sfinţit preot, la 24 septembrie 1910, în bazilica “Sfântul Ioan din Lateran” (Roma), s-a reîntors în ţară, la 29 iulie 1911, a fost mai mulţi ani profesor şi a activat la parohiile din Tulcea, Târgovişte şi Giurgiu. După Primul Război Mondial, Pr. Anton Durcovici a ocupat diferite funcţii în cadrul Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti: vicar general al Mitropoliei de Bucureşti, rector şi profesor la Seminarul Teologic din Bucureşti şi canonic al ARCB.

La 30 octombrie 1947, Papa Pius al XII-lea l-a numit episcop de Iaşi. A fost consacrat la 5 aprilie 1948 în Catedrala Sf. Iosif din București, de către Nunţiul Apostolic Gerald Patrik O’Hara, şi înscăunat, în catedrala din Iaşi, la 14 aprilie, acelaşi an. La 14 aprilie 1948 a fost numit şi administrator apostolic al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti. În această calitate, în ziua de 26 iunie 1949, în timp ce mergea spre Popeşti-Leordeni pentru a administra Sacramentul Mirului, a fost arestat pe stradă de Securitate şi închis la Bucureşti, Jilava şi, apoi, la Sighetu Marmaţiei, unde, în urma bătăilor şi a înfometării, a murit la 10 decembrie 1951.

Citiți mai multe în Dosarul dedicat Fer. Anton Durcovici în revista Arhidiecezei, Actualitatea Creștină, din luna mai 2014, aici.

Hits: 26

/ Evenimente / Tags:

Share the Post