IPS Ioan Robu aniversează 30 de ani de episcopat

IPS Ioan Robu aniversează 30 de ani de episcopat

IPS-transparentCOMUNICAT DE PRESĂ nr. 752/ 08.12.2014 –
IPS Ioan Robu aniversează 30 de ani de episcopat.
„Ziua de 8 decembrie 1984 este o dată istorică” (Ioan Paul al II-lea)

La 8 decembrie 2014, IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, aniversează 30 de ani de la consacrarea episcopală.

Consacrat la 8 decembrie 1984, la Roma, în Capela Paulină a Palatului Apostolic din Vatican, prin impunerea mâinilor Cardinalului Agostino Casaroli, Secretar de Stat în Vatican, Mons. Ioan Robu a fost primul episcop la București, după o perioadă de peste 30 de ani de scaun vacant.

Ales de preoții Arhidiecezei, prin vot, ca Administrator Diecezan al Arhidiecezei Romano-Catolice de București la 1 decembrie 1983, în primăvara anului următor a fost ales de Papa Ioan Paul al II-lea ca episcop pentru București. După luni de tratative între Sfântul Scaun și autoritățile comuniste de la București, în toamna anului 1984 Mons. Ioan Robu a fost numit Episcop Administrator Apostolic de București de către Sfântul Părinte și consacrat episcop în decembrie, același an.

„Poporul român să știe că este iubit de Biserică”, le-a spus Cardinalul Casaroli celor prezenți la celebrarea din 8 decembrie 1984, cuvinte care au avut un răsunet deosebit în România, unde Biserica Catolică, aflată dincolo de Cortina de Fier, făcea parte din Biserica Tăcerii. În Capela Paulină din Vatican, erau prezente circa 200 de persoane, dintre care circa 40 de preoți și 20 de credincioși catolici veniți din România – printre care și tatăl Mons. Ioan Robu, Petru Robu – împreună cu Mons. Petru Gherghel, Ordinarius de Iași.

La consacrarea Mons. Robu au participat, de asemenea, delegaţii din Vatican şi de la Universităţi Pontificale din Roma, precum și reprezentanți ai Corpului diplomatic acreditat pe lângă Sfântul Scaun, ambasadori din Franța, Italia, Statele Unite, Republica Federală Germană, Austria. De altfel, autoritățile române nu au fost de acord ca evenimentul consacrării să aibă loc în țară, pentru a nu i se da importanța cuvenită. Dar presa din străinătate a salutat și anunțat evenimentul, pe care l-a descris ca pe un „moment istoric”, citându-l pe Papa Ioan Paul al II-lea.

„Cea de azi e o dată istoricăa spus Papa Ioan Paul al II-lea, cu ocazia audienței acordate grupului de pelerini români prezenţi la Roma pentru consacrarea Mons. Ioan Robu, din decembrie 1984. Consacrarea episcopală a Monseniorului Robu, Administrator Apostolic al Arhidiecezei Mitropolitane de București, capătă o semnificație și mai importantă datorită faptului că subliniază cu autoritate tripla legătură care unește acea importantă Biserică locală înainte de toate cu Scaunul Apostolic și Urmașul lui Petru, apoi cu întreaga Biserică care este în România și, în fine, cu însăși națiunea română, din care face parte și căreia vrea să-i ofere slujirea sa de iubire și contribuția pentru o tot mai mare și mai bună dezvoltare și pentru progres în sectorul social și cultural”.

„Sunt, de-acum, 30 de ani. Mi se pare că a fost ieri, când stăteam şi mă gândeam: Merg înainte sau spun nu? Astăzi continuu să spun da, la un da pe care l-am spus atunci”, a declarat IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, la aniversarea a 30 de ani de episcopat.

Biroul de presă

Hits: 1

/ Comunicate de presă / Tags: ,

Share the Post