IPS Ioan Robu va concelebra cu Papa Francisc, la Tirana (Albania)

IPS Ioan Robu va concelebra cu Papa Francisc, la Tirana (Albania)

COMUNICAT ARCB nr. 672/19.09.2014 –

IPS Ioan Robu va concelebra cu Papa Francisc, la Tirana (Albania), duminică, 21 septembrie

IPS Ioan Robu, Arhiepiscop mitropolit de București și președinte al Conferinței episcopilor catolici din România va fi prezent în Albania duminică, 21 septembrie 2014, unde va participa la celebrările ocazionate de vizita Papei Francisc la Tirana. Din partea Bisericii Catolice din România, la eveniment va lua parte şi PS Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iaşi. Cei doi ierarhi români vor concelebra la Sfânta Liturghie prezidată de Papa Francisc în Piața Maica Tereza, din Tirana.

Vizita Papei Francisc în Albania, duminică 21 septembrie a.c., este prima vizită a Suveranului Pontif într-o ţară europeană (exceptând vizitele efectuate în Italia) şi a patra în străinătate, după vizita în Brazilia (în 2013, la Rio de Janeiro, pentru Întâlnirea Mondială a Tineretului), Ţara Sfântă (2014) şi Coreea de Sud (2014). Aşa cum a anunţat purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, Pr. Federico Lombardi, prin această vizită în Albania, Papa Francisc doreşte să aducă omagiu martirilor credinţei din această țară şi să încurajeze dialogul interreligios, „aşa încât buna convieţuire dintre diversele confesiuni şi religii din Albania să poată fi un mesaj şi pentru alte ţări, pentru alte părţi ale lumii”.

În timpul regimului comunist, Albania a fost primul stat ateu, care a înscris ateismul în Constituţia ţării. Actualmente, în Albania – o ţară cu circa 3 milioane de locuitori – conviețuiesc patru mari comunități religioase: musulmani suniți (56,4%), catolici (15,9%), ortodocși (6,8%) și musulmani din Ordinul Bektași (2,1%). Biserica Catolică din Albania este organizată în trei dieceze şi două arhidieceze romano-catolice şi o administraţie apostolică greco-catolică. De asemenea, administrează 54 de grădiniţe, 14 şcoli, 5 licee şi universităţi, 8 spitale, 29 dispensare, 16 azile pentru bătrâni, 16 orfelinate.

Papa Francisc este al doilea Suveran Pontif care vizitează Albania, după Papa Ioan Paul al II-lea, care în 1993 a efectuat o vizită în timpul căreia a consacrat patru episcopi, restabilind astfel ierarhia catolică după îndelungata perioadă de persecuţie religioasă. Pentru vizita din acest an a Papei Francisc, Biserica Catolică din Albania a pregătit un site, disponibil în limbile albaneză și engleză: www.spes.al.

Biroul de presă

Hits: 6

/ Comunicate de presă / Tags: , ,

Share the Post