2017: Jubileu Fatima

13 mai – 13 octombrie 2017
Jubileul aparițiilor Sf. Fecioare Maria la Fatima

afis-fatima-6118061În perioada 13 mai – 13 octombrie 2017 se celebrează și în Arhidieceza Romano-Catolică de București (ARCB) Jubileul aparițiilor Sfintei Fecioare Maria la Fatima, așa cum au stabilit episcopii la ultima sesiune plenară a Conferinței Episcopilor catolici din România. Jubileul are loc cu ocazia centenarului aparițiilor Maicii Domnului la Fatima, iar în Arhidieceză a fost deschis solemn sâmbătă, 13 mai a.c., prin Sf. Liturghie prezidată de Episcopul Cornel Damian la biserica Sf. Elena din capitală.

Cu binecuvântarea ÎPS Ioan Robu și a PS Cornel Damian, Pr. Daniel Bulai – vicar episcopal pentru coordonare pastorală – a propus comunităţilor parohiale ale Arhidiecezei câteva iniţiative pentru celebrarea Jubileului:

* devoţiunea Sfântului Rozariu, în fiecare seară, înainte de celebrarea Sfintei Liturghii;
* preţuirea imaginii Sfintei Fecioare Maria de la Fatima, cea primită la binecuvântarea caselor, la începutul anului curent, sau altă imagine;
* pelerinaj la biserica Sf. Elena din Bucureşti, unde, de peste 70 de ani, este cinstită Maica Domnului de la Fatima în fiecare zi de 13 a lunii, o devoţiune recunoscută de ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, prin decret arhiepiscopal;

La acestea, fiecare comunitate parohială poate adăuga alte iniţiative, menite să aducă roade spirituale, precum şi indulgenţa plenară.

Pentru obţinerea indulgenţei în acest an jubiliar, pe lângă normele obişnuite (credinciosul să fie în stare de har sfinţitor, adică spovedit, să se împărtășească la Liturghie și să se roage după intenția Sfântului Părinte Papa), se adaugă: vizitarea unei statui a Sfintei Fecioare Maria de la Fatima, expusă spre venerare publică în orice biserică, într-o zi de 13 din perioada jubiliară. Cei bolnavi sau în vârstă, care nu pot îndeplini aceste condiții suplimentare, se pot ruga în faţa unei statui a Fecioarei de la Fatima, unindu-se spiritual cu celebrările jubiliare din zilele apariţiilor, adică 13 ale lunii, din mai până în octombrie 2017.

Rugăciune jubiliară de consacrare

Bucură-te, Maica Domnului,
Fecioară Marie, Regina Rozariului de la Fatima!
Tu ești binecuvântată între femei,
ești icoana Bisericii înveșmântată cu lumina învierii,
ești cinstea neamului nostru,
ești izbânda asupra răului.

Tu, care ne prevestești Iubirea milostivă a Tatălui,
Ne înveți anunțul Veștii bune a Fiului,
Și ești semnul Focului arzător al Duhului Sfânt,
Învață-ne, în această vale de bucurii și necazuri,
Adevărurile veșnice pe care Tatăl le dezvăluie celor mici.

Arată-ne puterea Mantiei tale ocrotitoare.
În Inima ta Neprihănită, fii refugiul păcătoșilor
și calea către conduce la Dumnezeu.

În unire cu frații mei,
în Credință, Speranță și Iubire,
mă încredințez ție.
Prin mijlocirea ta și în unire cu frații mei mă consacru lui Dumnezeu,
o Fecioară a Rozariului de la Fatima!

Iar la finalul acestei vieți, învăluit în lumina ce izvorăște din mâinile tale,
Îl voi preamări pe Domnul în vecii vecilor!

Hits: 44