Simpozion și expoziție „Fericitul Vladimir Ghika – desenator, constructor de carte“

expozitie

Simpozion și expoziție „Fericitul Vladimir Ghika – desenator, constructor de carte“

Desene și ilustrații de carte bibliofilă, gravuri după desenele lui Vladimir Ghika
expuse la Sala Theodor Pallady în cadrul Bibliotecii Academiei Române

Arhiepiscopia Romano-Catolică București și Biblioteca Academiei Române organizează în perioada 10–30 octombrie 2023 expoziția „Vladimir Ghika, desenator, constructor de carte”. Lucrările vor fi expuse la Biblioteca Academiei Române, în Sala Theodor Pallady din Calea Victoriei 125 – intrarea prin bulevardul Dacia.

Vernisajul va avea loc marți, 10 octombrie, ora 12:00 și va fi precedat de un simpozion la ora 11:00, în Amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu, unde vor avea alocuțiuni Acad. Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române, Înalt Preasfințitul Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, Înalt Preasfințitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit, Preasfințitul Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București, și Părintele Francisc Ungureanu, postulator pentru cauza de canonizare a Fericitului Vladimir Ghika, amfitrion fiind  Acad. Niculae Noica, membru de onoare al Academiei Române, Directorul general al Bibliotecii Academiei Române.

Cu ocazia Anului Jubiliar al Fericitului Vladimir Ghika, Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, în parteneriat cu Romfilatelia, va lansa un „plic prima zi”, prezentat de Doamna Cristina Popescu, Director General Romfilatelia, și o serie de medalii jubiliare realizate la Monetăria Statului, prezentate de Domnul Octavian Schen, Director General, care marchează 10 ani de la beatificarea, 100 de ani de la hirotonirea și 150 de ani de la nașterea Fericitului Vladimir Ghika.

Expoziția din Sala Theodor Pallady prezintă o selecție din cărțile bibliofile și gravurile lui Vladimir Ghika, desene, ilustrații, și alte obiecte personale păstrate în Arhiva Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București (ARCB), ce provin din donațiile generoase ale unor colecționari. Vernisajul va fi deschis de Dr. Tereza Sinigalia, critic și istoric de artă.

Expoziția poate fi vizitată începând cu data de 10 octombrie, de luni până vineri, în conformitate cu programul bibliotecii.

Expoziția de la Biblioteca Academiei Române cuprinde ilustrațiile pregătite pentru cartea La Visite des pauvres (Vizitarea Săracilor), o carte de autor  (realizată probabil în jurul anului 1922), urmată de Les Intermèdes de Talloires (Interludiile din Talloires) – o serie de desene originale din anul 1919, și gravuri realizate după aceleași desene, publicate în 1923, în ediție bibliofilă, de Victor Jacquemin la Paris. Celelalte desene reprezintă letrine, fantezii decorative – cum le numea autorul lor, ex libris-uri, și alte ilustrații color Învierea lui Lazăr, Misterele Rozariului (desen neterminat), o pagină de calendar (luna ianuarie), decupaje de tip kirigami din hârtie.

Expoziția include și cărți și obiecte personale alături de un tablou pe spatele căruia se află semnătura sa olografă: Vladimir I. Ghika fericit (1917), ce provine din colecția familiei Cosmovici, precum și multe alte desene și schițe pregătitoare pentru compozițiile sale unice.

Vladimir Ghika (1873-1954), fiu al principelui Ioan Ghika și al Alexandrinei Moret de Blaramberg, a avut parte de o aleasă educație „prin lucruri și cărți”– așa cum chiar el mărturisea într-o scrisoare. A studiat dreptul și filosofia, apoi teologia, dar și artele în tinerețe, dedicându-și timpul și viața pentru slujirea aproapelui, devenind preot și martir pentru credința catolică. Și-a valorificat talentele și talanții precum un cărturar, lăsând în urmă nu doar o importantă activitate pastorală, așezată sub semnul carității, dusă până la martiriu, ci și o operă artistică deosebită.

Acum, când se aniversează 100 de ani de la hirotonirea sa, este un bun prilej pentru publicul bucureștean să admire din nou aceste desene „nestemate” cum le-a numit doamna Anna M. Orbán în prefața albumului „Fericitul Vladimir Ghika – In Spiritu Caritatis/Desene”, când a apărut în 2018, la Editura ARCB, cu ocazia primei sale expoziții deschise la București, la Muzeul Național de Artă al României, Sala Kretzulescu.

Informații suplimentare:

 

Biblioteca Academiei Române

Calea Victoriei 125, Sector 1

 

Gabriela Dumitrescu

Șef Departament Carte rară

Telefon: 0740 136 659

Arhiepiscopia Romano-Catolică București

Str. G-ral Berthelot 19, București

arcb.ro | vladimirghika.ro

 

Pr. Francisc Ungureanu

Telefon: 0722 433 668

 

 

Anna M. Orbán

curator expoziție

Telefon: 0721 475 067

Parteneri:

Academia Română, Romfilatelia, Monetăria Statului

Parteneri media:

Angelus TV, Radio România Cultural, TVR – Universul Credinței,

TVR Cultural – Jurnal cultural, Revista Actualitatea Creștină, ERCIS FM

Hits: 488

Share the Post