Spectacolul radiofonic „Vladimir Ghika – Peregrinul catolic. Profesor de Speranță”, la Chișinău

376405373_6846012792096785_1815854726399766941_n

Spectacolul radiofonic „Vladimir Ghika – Peregrinul catolic. Profesor de Speranță”, la Chișinău

Duminică, 17 septembrie 2023, în cadrul evenimentului Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, ediția a VIII-a, la Catedrala romano-catolică „Providența Divină” din Chișinău, în prezența PS Anton Coșa, Episcop de Chișinău, a avut loc audiția spectacolului Vladimir Ghika – Peregrinul catolic. Profesor de Speranță – realizat după un scenariu de Raisa Radu, în adaptarea radiofonică a Magdei Duțu; regia artistică: Maria Agnesa Pușcașu, cu Mihai Bica in rolul titular.

În anul 2023, se împlinesc 10 ani de la Beatificarea Monseniorului Vladimir Ghika și 150 de ani de la nașterea sa. Prezentarea celor două spectacole-document, dedicate Monseniorului de atunci, Fericitului de acum, realizate în anul 2018 – este un elogiu adus lui Vladimir Ghika, prinț, apostol și martir al poporului român, atât prin naștere cât și prin vocație.

Scenariile, alcătuite de Raisa Radu, au la bază un material bibliografic descoperit în urma unei ample documentări. Regia artistică, semnată de Maria Agnesa Pușcașu, pune în valoare materialul documentar, construcția radiofonică inspirată de adaptarea propusă de Magda Duțu și distribuția alcătuită din actori de la teatrele bucureștene, dar și din țară.

Pentru rolul titular a fost invitat regretatul actor Mihai Bica, cel care ne-a părăsit la începutul acestui an. Așa cum a făcut-o și în serialul de teatru-document dedicat Părintelui Arsenie Boca, Mihai Bica a dat glas unor trăiri înălțătoare, încărcate de sens, de emoție și vibrație creștină.

Audiția celor două spectacole a prilejuit și un moment In memoriam – Mihai Bica.

În acest spectacol, o importanță deosebită o are muzica, foarte atent gândită și selectată de Luiza Mateescu, în concordanță cu subiectul și rigorile impuse de construcția dramatică. Inginerul de sunet Mirela Georgescu, redactorul Costin Manoliu și regizorul de studio Milica Creiniceanu – întregesc echipa de creație a celor două spectacole-document prezentate de Teatrul Național Radiofonic, în seria Biografii, memorii, menționează prezentarea de pe siteul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

„31 august 2013. Mă aflu în Pavilionul Central al Romexpo din București. Suntem 10 000 de credincioși care participăm la Sfânta Liturghie solemnă a Beatificării Monseniorului Vladimir Ghika. Voluntarii ne-au distribuit pliante și eșarfe cu chipul Monseniorului Vladimir Ghika. Mi-am procurat cartea ”A trăit și a murit ca un sfânt”, apărută la Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, și, până la începerea liturghiei, am citit câteva fragmente referitoare la viața și martiriul Monseniorului Vladimir Ghika. Am urmărit, cu multă atenție, ritualul beatificării. După prezentarea unei scurte biografii a Monseniorului de către Părintele postulator Francisc Ungureanu, s-a citit Scrisoarea Apostolică prin care Sfântul Părinte Papa Francisc a îngăduit ”ca de acum înainte Venerabilul Slujitor al lui Dumnezeu, Vladimir Ghika, să fie chemat cu numele de Fericit”. A fost dezvelită icoana Fericitului Vladimir Ghika și s-a intonat imnul care i-a fost dedicat. Cu multă emoție, am aplaudat, alături de ceilalți credincioși. La sfârșitul liturghiei, Înaltpreasfințitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București, a rostit de trei ori: ”Fericite Vladimir Ghika, roagă-te pentru noi!” De atunci, această invocație a devenit o rugăciune pentru mine” – Raisa Radu

Hits: 231

/ Știri

Share the Post