Funeraliile Pr. Vincențiu Vochin

344074073_616755897161003_1413873949524231157_n

Funeraliile Pr. Vincențiu Vochin

Într-o atmosferă de durere, însă marcată de speranța Învierii și de adâncă resemnare creștinească, comunitatea catolică din Popești-Leordeni s-a reunit în biserica parohială sâmbătă, 29 aprilie 2023, pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Părintele Vincentiu Vochin (29.01.1959-27.04.2023), fiu al comunității, trecut la cele veșnice chiar în ziua în care Arhidieceza de București celebra 140 de ani de la înființarea sa.

În ultimii ani ai vieții, Părintele Vincențiu a slujit ca paroh al Parohiei Sfânta Elena din Medgidia (CT), unde, pe lângă munca pastorală, avea în grijă construirea unei noi biserici și a unei noi case parohiale. Joi, 27 aprilie, la biserica din Medgidia s-a celebrat la ora 19.00 o Sf. Liturghie de rămas bun pentru sufletul Părintelui paroh Vincențiu Vochin.  Sf. Liturghie a fost prezidată de Pr. Cristian Antici, Decan de Constanța, iar predica a fost ținută de Pr. Emil Moraru. Au concelebrat preoți din Decanatul de Dobrogea, iar credincioșii întristați de pierderea păstorului comunității au venit pentru a-i aduce un ultim omagiu și a se ruga pentru odihna sa veșnică.

Sfânta Liturghie de înmormântare a Părintelui Vincențiu a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, alături de care au concelebrat PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București și 53 de preoți, printre care s-au numărat colegii Părintelui răposat, veniți atât din Arhidieceză, cât și din Dieceza de Iași.

La începutul Sfintei Liturghii, Pr. dr. Emil Diac, parohul comunității din Popești-Leordeni și coleg de serie cu Părintele Vincențiu, i-a salutat pe cei prezenți și pe membrii familiei îndurerate, menționând locurile în care slujitorul altarului a slujit ca vicar parohial sau paroh, în cei aproape 34 de ani de preoție.

„Gândul de la prima sa sfântă Liturghie a fost acesta: „Slăviți pe Domnul împreună cu mine și să înălțăm numele lui împreună” (Ps 33,3). În broșura editată la jubileul de 25 de ani de preoție în mai 2014 afirma el însuși: «Sunt bucuros de cele trăite în slujba lui Dumnezeu și a credincioșilor. S-au adunat și succese și nereușite, amintiri plăcute și unele neplăcute. Dar anii s-au scurs repede, ca ziua de ieri care a trecut. De aceea, să ne bucurăm că preoția este veșnică». Personal, am satisfacția că am fost alături de dânsul împreună cu alți colegi în multe momente de încercare, și l-am încurajat să meargă înainte cu harul lui Dumnezeu” a subliniat Pr. Emil Diac.

Cuvântul de învățătură a fost propus de Mons. Benone Farcaș, Paroh al Parohiei Sfânta Tereza a Pruncului Isus din Iași. Vocea caldă și blândă a predicatorului a semănat liniște în sufletele îndurerate ale celor prezenți. Au fost evidențiate trăirea credinței și a Preoției cu toată dăruirea și disponibilitatea, fiind amintită dorința vie de a sluji a Părintelui Vincențiu, care trăit o Preoție de slujire, în care nu au fost prezente comoditatea și confortul propriu; s-a dăruit până la sfârșitul vieții, necondiționat.

La finalul Sfintei Liturghii a fost prezentat un mesaj emoționant din partea familiei Părintelui Vincențiu, citit de domnișoara Andreea Vochin, nepoată a acestuia. În acest mesaj au fost amintite credința părinților și a familiei sale, dragostea Părintelui pentru altar și pentru Preoție; încă de la vârsta de 6 ani a atras atenția prin participarea la Sfânta Liturghie și memorarea textelor liturgice valabile atunci, care erau în limba latină, impresionând pe toți prin seriozitatea și trăirea sa.

Înainte de binecuvântarea finală, ÎPS Aurel Percă a adresat un cuvânt de încurajare pentru familia și comunitatea îndurerată. Excelența sa a amintit trăirea exemplară a Preoției din partea preotului răposat, pe care îl cunoștea din anul 1985, când a început să predea la Seminarul din Iași. ÎPS Aurel Percă a subliniat dragostea bine-cunoscută a comunității din Popești-Leordeni pentru preoți și și-a exprimat speranța că Părintele Vincențiu va fi mai departe iubit de comunitatea sa de origine, nefiind uitat în rugăciune. Același gând a fost exprimat la final și de Pr. dr. Emil Diac:  „Pr. Vincențiu (Gelu) – așa cum îl cunoaștem – s-a întors acasă și a dorit să fie înmormântat în cimitirul catolic vechi din Popești-Leordeni. Este un motiv în plus pentru familie, rude și popeșteni să fie mai alături de rămășițele sale pământești, dar și de a-l avea mai aproape în rugăciune și să îi cinstească memoria. Aceeași atitudine o vom avea și noi, colegii părintelui, pomenindu-l în rugăciunile și celebrările noastre”.

Procesiunea formată după celebrarea Sfintei Liturghii a însoțit trupul neînsuflețit al Părintelui Vincențiu în cimitirul vechi parohial, unde acesta așteaptă de-acum învierea spre viața veșnică.

Fie ca Isus Cristos, Bunul Păstor, să-i ierte toate greșelile și imperfecțiunile omenești, și să-l răsplătească pentru tot binele făcut în trăirea Preoției!

Pr. Andrei Dumitrescu

Albumul foto poate fi accesat aici

Sfânta Liturghie a înmormântării a fost transmisă de Angelus TV și poate fi urmărită aici.

 


Pr. Vincențiu Vochin s-a născut la 29 ianuarie 1959 în Popești-Leordeni. Clasele I-VIII le-a făcut în localitatea natală, iar cursurile liceale la Liceul Teoretic „Matei Basarab”, secția real- uman din București. A urmat studiile cantoratului și ale Facultății de Teologie la Iași între anii 1979 și 1989. A fost hirotonit preot la 29 iunie 1989 în catedrala „Sfântul Iosif” din București de către episcopul Ioan Robu. A fost vicar la Luizi-Călugăra (1 august 1989 – 15 mai 1990) și la Cireșoaia (jud. Bacău) (16 mai – 1 septembrie 1990); apoi paroh la Urziceni (jud. Ialomița) (1 septembrie 1990 – 31 martie 1992), la Mihail Kogălniceanu (jud. Constanța) (1 aprilie 1992 – 15 octombrie 2003), la Caracal (jud. Olt) (15 octombrie 2003 – 1 august 2004); vicar la Craiova (jud. Dolj) (1 august 2004 – 1 august 2006); paroh la Curtea de Argeș (jud. Argeș) (1 august 2006 – 1 octombrie 2009), la Medgidia (jud. Constanța) (1 octombrie 2009 – până în 27 aprilie 2023).  În ultima vreme lucra la construirea noii biserici cu hramul Sf. Elena și a parohiei în care se pregătea de mutare. Domnul însă a hotărât să îl mute alături de dânsul. (Pr. dr. Emil Diac)

Hits: 1594

/ Știri / Tags: ,

Share the Post