„Chemați să fim făcători de pace” – apelul președintelui CCEE la un an de la declanșarea războiului în Ucraina

foto1-768×576

„Chemați să fim făcători de pace” – apelul președintelui CCEE la un an de la declanșarea războiului în Ucraina

La un an de la agresiunea Federației Ruse, care a provocat războiul care continuă în Ucraina, președintele Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE), Gintaras Grušas, își reînnoiește apelul către comunitatea internațională de a lucra pentru a reduce la tăcere armele și a opri acest conflict.

Episcopii și comunitățile creștine europene continuă să se roage pentru victimele acestui război și pentru familiile lor: pe parcursul Postului Mare, în fiecare țară din Europa vor fi celebrate, pe rând, Sfinte Liturghii pentru a invoca pacea în Ucraina și pentru a se ruga pentru cei care au murit în urma războiului. Creștinii sunt aproape de cei care suferă din cauza acestor acte de violență și s-au unit într-o rețea de solidaritate pentru a sprijini poporul ucrainean. De fapt, în cursul acestui an, multe comunități creștine și-au deschis casele pentru cei care fug de război, iar mulți episcopi și delegații au călătorit în Ucraina, ca semn concret al apropierii Bisericii.

În exortația sa postsinodală „Ecclesia in Europa”, care împlinește anul acesta 20 de ani,  Sfântul Ioan Paul al II-lea sublinia în mod profetic: „Europa, cu toți locuitorii săi, trebuie să lucreze neobosit pentru a construi pacea în interiorul granițelor sale și în întreaga lume”. În plus, a mai amintit că „diferențele naționale trebuie menținute și încurajate ca fundament al solidarității europene” și că „însăși identitatea națională nu poate fi realizată decât în deschiderea față de alte popoare și prin solidaritate cu acestea” (nr. 112).

Încă de la începutul războiului, Bisericile din Europa au cerut o pace în Ucraina care să ducă la încetarea imediată a ostilităților și la un angajament concret de restabilire a justiției, începând astfel o adevărată cale de reconciliere.

În timp ce privim cu amărăciune rănile actuale, îi îndemnăm pe toți să continue efortul de solidaritate care este deja în curs de desfășurare pentru a sprijini poporul ucrainean. Dorim, de asemenea, să ne angajăm, încă de pe acum, să construim o Europă în sfârșit reconciliată într-o pace justă, realizată prin eforturile tuturor. Facem acest lucru în certitudinea Învierii lui Cristos și cu certitudinea că El este speranța Europei.

De la St. Gallen, unde are loc astăzi întâlnirea privind îngrijirea pastorală pentru refugiații ucraineni în Europa și rugăciunile pentru pace, împreună cu episcopii, preoții și laicii ucraineni prezenți, ne alăturăm apelului pe care Papa Francisc l-a făcut la începutul Postului Mare ca „cei care au autoritate asupra națiunilor să se angajeze în mod concret să pună capăt conflictului, să ajungă la o încetare a focului și să înceapă negocierile de pace”. „O pace care este construită pe moloz”, a reiterat Papa, „nu va fi niciodată o adevărată victorie”.

Saint Gallen, 24 februarie 2023

Foto: CCEE

 

Hits: 133

/ Știri / Tags: ,

Share the Post