Editura ARCB a fost prezentă la Târgul Gaudeamus 2022
În perioada 7-11 decembrie a.c. a avut loc la București Târgul de Carte Gaudeamus, organizat de Radio România. După ce timp de doi ani s-a desfășurat strict în spațiul virtual, ediția din anul acesta (a 29-a) a revenit la cadrul obișnuit al Complexului Expozițional Romexpo, fiind însă dublată și de versiunea online, astfel încât standurile au putut fi vizitate fizic, dar și prin intermediul internetului.
Cei 200 de participanți din anul acesta au oferit peste 600 de evenimente editoriale, disponibile, live sau înregistrate, în secțiunea dedicată programului de pe gaudeamus.ro şi pe pagina Facebook Radio România Gaudeamus. Structura participanților și oferta expozițională au variat foarte mult, sub același acoperiș al Pavilionului B2 putând fi vizitate atât amplele standuri ale marilor edituri consacrate, cât și standurile mai discrete ale editurilor de specialitate ori ale diverselor etnii din România. Alături de acestea, dând un plus de culoare târgului, am remarcat și prezența curajoasă a unor standuri (minuscule, ce-i drept, pentru că atât au putut investi) ținute chiar de autori sau producători care au crezut suficient în ideea lor pentru a o aduce în târg.
Din vasta ofertă expozițională am rămas cu impresia câtorva direcții dominante. Cum e firesc, pe locul întâi s-au aflat noutățile marilor autori – români și străini –, fie de ficțiune sau memorialistică, fie de carte științifică; acestea au fost însoțite de lansări care adesea au atras un public numeros. Am observat, apoi, o explozie a cărților pentru copii – unele mai puțin nevinovate decât ne-ar sugera excelentele condiții grafice – ca și cum pentru mintea micuților s-ar da o adevărată bătălie. Un spațiu deosebit de larg a fost acordat și lucrărilor de spiritualitate și dezvoltare personală, sesizând și aici o întrecere în a le descoperi cititorilor cheia fericirii, a succesului și a bunăstării. În fine, un procent consistent a fost acoperit, pe de o parte, de edituri temerare care își propun cu prioritate să promoveze prozatori și poeți români contemporani, iar pe de altă parte, de către edituri axate pe retipărirea clasicilor: un domeniu editorial „de subzistență”, secondat de prezența unui stand bine garnisit cu cărți de anticariat la prețuri mai mult decât convenabile (memento și vesel, și trist, al vechii zicale sic transit gloria mundi…). Revenind la reeditări, recunosc că m-au intrigat anumite opțiuni editoriale care pe o jumătate a mesei propun ca lucrări de actualitate filozofi iluminiști de acum două veacuri tratând despre conflictul „ireconciliabil” dintre știință și religie, iar pe celalată jumătate a mesei expun Coranul și scrierile marilor mistici creștini. Perplexitatea mi-a fost oarecum rezolvată de amintirea unei fraze a călugărului scriitor și mistic Thomas Merton, care spune: „Contemplativul este cel care a găsit ceea ce toți oamenii, într-un fel sau altul, caută.” Frază coroborată cu convingerea unui prieten al său, filozoful Jacques Maritain, că toți oamenii sunt chemați la contemplare. Forfota și diversitatea târgului mi s-au limpezit atunci la gândul acesta: suntem aici, cu toții, oameni care caută. Deși la suprafață ne oprim poate la lucruri diferite, adesea chiar divergente, la temelia căutării noastre stă o nevoie comună.
Și pentru că tot am vorbit de călugări și filozofi catolici, aș dori să menționez prezența la Gaudeamus 2022 a trei edituri catolice: Editura ARCB, Galaxia Gutenberg și Editura Pauline. Fiecare, potrivit specificului său, prin lansări și prin cărțile expuse, a căutat să ne ofere „bunătăți pentru suflet” – dar și pentru trup, dacă e să ne gândim, de pildă, la cartea de bucate, apetisant ilustrată, prezentată la Galaxia Gutenberg de către un prestigios bucătar italian…
Liana Gehl
Hits: 240