Documentul Sinodului pentru etapa continentală: comunicatul Secretariatului General al Sinodului
Aproximativ 50 de participanți din întreaga lume s-au întâlnit la Frascati, la Centrul Ioan al XXIII-lea, pentru a asculta, dialoga și discerne din sintezele sinodale rezultate în urma consultării Poporului lui Dumnezeu. Adoptând metoda conversației spirituale, în cele douăsprezece zile de lucru, „experții” au redactat Documentul pentru etapa continentală. La finalul reuniunii, Papa Francisc i-a întâlnit pe participanți în audiență privată, anunță comunicatul Secretariatului General al Sinodului.
„Venim în fața voastră, la sfârșitul unei experiențe ecleziale unice și extraordinare care ne-a făcut să conștientizăm bogăția de roade pe care Duhul Sfânt le trezește în Sfântul Popor al lui Dumnezeu. Simțim cu adevărat un sentiment de uimire față de minunile pe care Dumnezeu le face în Biserica sa! … După ce am stat atâtea zile, pentru a realiza mai bine o ascultare prelungită și răbdătoare a vocilor Poporului lui Dumnezeu, întoarcerea pentru a merge împreună cu frații și surorile noastre este o bucurie multiplicată. Vom fi, fiecare în porțiunea Poporului lui Dumnezeu cu care vom merge, martori ai minunilor pe care le face Domnul. Vom putea spune că Biserica se oferă ca o casă pentru toți, pentru că experiența de sinodalitate pe care o trăim ne determină să «lărgim spațiul cortului» (cf. Is 54,2) pentru a-i primi cu adevărat pe toți”.
Acestea au fost cuvintele Cardinalului Mario Grech, secretarul general al Sinodului, care l-a salutat pe Papa Francisc în timpul audienței private pe care Sfântul Părinte a acordat-o participanților în după-amiaza zilei de duminică, 2 octombrie. Întâlnirea cu Papa, desfășurată într-o atmosferă de mare fraternitate, a avut loc la finalul celor douăsprezece zile de lucru în care grupul de „experți” a redactat documentul care va fi oferit discernământului poporului lui Dumnezeu pentru a doua etapă a procesului sinodal 2021-2023.
În centrul lucrărilor s-au aflat cele 112 sinteze ale Conferințelor episcopale (din cele 114), dar și cele ale Bisericilor catolice orientale, ale Congregațiilor religioase, ale Asociațiilor și Mișcărilor ecleziale, ale Dicasteriilor vaticane și contribuțiile individuale care au ajuns la Secretariatul general al Sinodului. Un răspuns fără precedent din partea Bisericilor locale!
La Frascati, participanții au încercat să realizeze un discernământ comunitar prin metoda conversației spirituale, așa cum au experimentat numeroase grupuri în prima etapă a procesului sinodal. Prin momente de ascultare și dialog, în ședințe plenare sau în grupuri de lucru în funcție de apartenența geografică, statut eclezial sau gen, participanții au identificat mai întâi acele tensiuni generatoare, așa cum au apărut în Sinteze, și apoi au ajuns la redactarea propriu-zisă a Documentului, cu o primă și apoi o a doua redactare, lecturi încrucișate, discuții și corecturi. O atenție deosebită a fost acordată pregătirii spirituale a participanților și liturgiei, cu celebrarea Liturghiei zilnice și diverse momente de rugăciune pentru a deschide și însoți procesul.
Coordonată de Părintele Giacomo Costa S.J., membru al Comitetului de coordonare al Secretariatului Sinodal, întâlnirea a fost prezidată în comun de Cardinalul Mario Grech și de Cardinalul Jean-Claude Hollerich, raportor general al celei de-a 16-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor.
Acestui grup de redactare, compus din bărbați și femei, episcopi, preoți, religioși sau laici, i s-au alăturat la 30 septembrie membrii celui de-al XV-lea Consiliu ordinar al Sinodului Episcopilor. Discernământul realizat, atât prin numărul mare de participanți, cât și prin metoda adoptată, este un unicat pentru Secretariatul General al Sinodului.
Documentul pentru etapa continentală, realizat simultan în limbile italiană și engleză, a fost aprobat de Consiliu și predat Sfântului Părinte. Acesta va fi făcut public la mijlocul lunii octombrie și va fi trimis simultan tuturor episcopilor, ca un act de restituire către poporul lui Dumnezeu.
Grafic sinod: CER
Sinteza parcursului sinodal (17 octombrie 2021 – 15 august 2022) prezentată de Conferința Episcopilor din România poate fi citită aici.
Sinteza sinodală a Arhidiecezei de București poate fi citită aici.
Hits: 181