ÎPS Aurel Percă la hramul Parohiei Sfântul Mihail Arhanghelul din Săbăoani
Joi, 29 septembrie 2022, în sărbătoarea Sfinţilor Mihail, Gabriel şi Rafael, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a prezidat Sf. Liturghie a hramului bisericii Sfântul Mihail Arhanghelul din Săbăoani, satul său natal. Au concelebrat PS Iosif Păuleţ, Episcop de Iaşi, PS Petru Sescu, Episcop auxiliar de Iaşi, şi numeroşi preoţi invitaţi, relatează Camelia Fechetă pentru ercis.ro.
Sărbătoarea comunității fost încununată de dezvelirea plăcii comemorative a Mons. Mihai Robu şi prezentarea cărţii „Scurtă prezentare a vieţii şi activităţii Mons. Mihai Robu, primul episcop indigen al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi (1925-1944)”, scrisă de Pr. Fabian Doboş, fiu al satului. Placa comemorativă a fost dezvelită şi sfinţită de către Arhiepiscopul de București, care și-a exprimat bucuria de a aduce în prim-plan memoria Episcopului Mihai Robu.
Articolul integral, albumul foto și înregistrarea Sfintei Liturghii în ediție specială ERCIS FM pot fi accesate aici.
Episcopul Mihai Robu s-a născut la Săbăoani, jud. Neamţ, la 10 aprilie 1884. Clasele primare le-a urmat în satul natal, iar în toamna anului 1894 a intrat în Seminarul din Iaşi. A primit hirotonirea diaconală la 19 noiembrie 1906, iar pe cea sacerdotală la 7 aprilie 1907. Chiar înainte de fi sfinţit preot, Mihai Robu fusese numit prefect pentru seminariştii din Iaşi, la 10 ianuarie 1907, funcţie pe care a exercitat-o câţiva ani şi după prezbiterat. În perioada Primului Război Mondial, când seminarul a fost închis, a activat ca paroh la Văleni, Faraoani şi Bacău. În anul 1920 a fost numit secretar al episcopului Alexandru Theodor Cisar, activând totodată ca prefect şi profesor în Seminarul din Iaşi, redeschis la 18 octombrie acelaşi an. În iunie 1922 a fost numit paroh de Horleşti. În acest timp a colaborat activ la revista Lumina creştinului şi a fost capelan la Mănăstirea “Notre Dame de Sion” din Iaşi. La 5 iulie 1925 a fost numit episcop de Iaşi de Papa Pius al XI-lea, iar la 20 septembrie acelaşi an a fost consacrat de episcopul Cisar în capela “Notre Dame de Sion” din Iaşi.
Dintre activităţile cu care s-a remarcat amintim: ridicarea a numeroase biserici, grija deosebită pentru seminar, multe vizite canonice însoţite de administrarea sfântului Mir, susţinerea presei catolice, ocrotirea celor greu încercaţi în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial etc. La 19 martie 1944 a celebrat ultima Sfântă Liturghie în Seminarul din Iaşi, deoarece, din cauza operaţiunilor militare din Moldova, episcopul a fost nevoit să se refugieze împreună cu seminariştii la Beiuş. Înainte de a pleca, episcopul Robu i-a delegat pe preoţii Anton Trifaş şi Grigore Enariu să aibă grijă de parohiile din dieceză. Din cauza represiunilor armatelor germane şi ungare, la mijlocul lunii septembrie 1944, episcopul Robu a fost nevoit să se retragă în munţi, unde contractează o dublă pneumonie, în urma căreia a murit la 27 septembrie 1944. A fost înmormântat vineri, 29 septembrie 1944, în cimitirul din Beiuş, iar în 1964 osemintele sale au fost aduse la Iaşi şi reînhumate în catedrala “Adormirea Maicii Domnului” (biografie preluată de pe ercis.ro)
Hits: 262