Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului, sărbătorită la Catedrala Sf. Iosif
„Nimeni să nu fie exclus!”
A 108-a Zi Mondială a Migrantului și Refugiatului (ZMR) a fost celebrată festiv la București duminică, 25 septembrie a.c.prin Sfânta Liturghie prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, în Catedrala Sf. Iosif, alături de Arhiepiscopul emerit, ÎPS Ioan Robu, și de preoți implicați în pastorația grupurilor etnice.
ÎPS Aurel Percă i-a salutat călduros printre numeroșii credincioși atât pe reprezentanții din România ai celor peste 100 milioane de persoane strămutate forțat în întreaga lume, cât și pe reprezentanții a peste 15 comunități etnice prezente în Arhidieceză: italieni, englezi, francezi, spanioli, portughezi, maghiari, anglofoni și francofoni din Africa, polonezi, filipinezi, vietnamezi, ucraineni, palestinieni, irakieni, libanezi, latino-americani.
În fața unui asemenea „popor în mișcare”, integrat în Catedrala Sf Iosif, ca și în rugăciunea liturgică, în sânul comunității locale de credincioși români, mesajul Excelenței Sale a reluat cuvintele Papei Francisc: „Nimeni să nu fie exclus”, punîndu-le în legătură cu pericopa evanghelică a bogatului nepăsător față de săracul Lazăr. Pornind de la tema din acest an a ZMR: „Să construim viitorul împreună cu migranții și refugiații”, Arhiepiscopul de București a arătat că toți pot contribui la creșterea socială, economică, culturală și spirituală a societăților și a comunităților ecleziale. Și, în acest sens, Înalt Preasfințitul a adus mulțumiri Oficiului pentru pastorația grupurilor etnice din Arhidieceză, precum și Serviciului Iezuiților pentru Refugiaţi din țara noastră (JRS), întregului personal, religios și laic, „care se străduiește zilnic să fie vocea Bisericii în acest domeniu pastoral și să reamintească întregii Biserici de datoria sa de a fi, aici și acum, vocea liberă și senină a Evangheliei lui Lazăr”.
Iar Sfânta Euharistie a ilustrat pe viu cum se poate începe construirea împreună a unui astfel de viitor, prin participarea și implicarea celor prezenți: prima lectură a fost citită în limba franceză; a doua în tagalok, limba folosită de comunitatea filipineză, iar evanghelia în limba română. Intențiile de rugăciune au fost și ele exprimate în șase limbi, în timp ce ofertoriul a fost purtat de câte un reprezentant al fiecărui continent; cântarea la tobe a fost interpretată de un kenyan, Misionar al Carității activ în București. Celebrarea euharistică a continuat cu o agapă în Palatul Arhiepiscopal, oferită împreună de diferitele comunități etnice prezente în București.
Vii mulțumiri tuturor celor implicați, atât în Sărbătorirea ZMR cât și în grija pastorală în Arhidieceza de București și în România a acestui „popor în mișcare” al lui Dumnezeu!
Pr. Marius Taloș SJ
Sfânta Liturghie a fost transmisă în direct de Angelus TV și poate fi urmărită aici.
Hits: 292