Cateheză despre rolul lectorilor în Biserică în Parohia Sf. Anton de Padova (Câmpina)

campina

Cateheză despre rolul lectorilor în Biserică în Parohia Sf. Anton de Padova (Câmpina)

Duminică, 7 august 2022, în Parohia Sf. Anton de Padova din Câmpina a avut loc o cateheză despre rolul lectorilor in Biserică. Părintele Emil Moraru, Responsabilul Oficiului Pastoral pentru Cateheză al ARCB, a subliniat importanța formării spirituale, biblice și tehnice a lectorilor. Tot cu această ocazie a fost lansată cartea „Sacramentul Penitenţei. Pentru cateheţi, penitenţi şi confesori”, apărută recent la Editura Sapientia. Au participat credincioșii parohiei, dintre care aproximativ 10 lectori.

În cadrul catehezei, Părintele Emil Moraru a subliniat necesitatea unei formări biblico-liturgice: lectorul trebuie să aibă o minimă cunoaștere a Sfintei Scripturi: structura, compoziția, numărul și numele cărților Vechiului și Noului Testament. Cine urcă la pupitru trebuie să știe ce urmează să facă, ce fel de text urmează să citească și în ce cadru. Lectorul poate citi și intențiile Rugăciunii credincioșilor.

whatsapp-image-2022-08-09-at-1-41-32-pm

Cu privire la formarea tehnică, s-a subliniat că lectorul trebuie să știe cum să ajungă la pupitru, cum să stea, cum să folosească microfonul, cum să folosească Lecționarul, cum să pronunțe diferiții termeni biblici, cum să proclame textele, astfel încât ele să nu fie citite nici monoton, nici pe un ton exaltat ori teatral.  El trebuie să fie pe deplin conștient că exercită un minister (= o slujire) public în fața adunării liturgice, ceea ce impune un cod vestimentar adecvat, potrivit contextului eclezial, lipsit de elemente care să epateze sau care să încalce decența.

Nu în ultimul rând, lectorul are nevoie de o formare spirituală: Biserica nu angajează actori talentați pentru a proclama cuvântul lui Dumnezeu, ci încredințează un astfel de minister credincioșilor săi, întrucât orice slujire în Biserică trebuie să pornească din credință, pe care să o hrănească. Așadar lectorul trebuie să-și îngrijească viața interioară a harului și să se predispună în spirit de rugăciune și credință. O astfel de atitudine edifică poporul creștin, care vede în lector un martor al cuvântului pe care-l proclamă. Este evident că ministerul lectorului implică o viață publică marcată de împlinirea voinței lui Dumnezeu, exprimată în poruncile lui Dumnezeu și ale Bisericii.

Roberto Daniel Enășel

Hits: 426

/ Știri / Tags:

Share the Post