Campusul misionar organizat de Operele Misionare Pontificale în Parohia greco-catolică Sf. Treime (Cetatea de Baltă)
În perioada 1-5 august, Parohia greco-catolică Sfânta Treime din localitatea Cetatea de Baltă, Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, a fost gazda unui Campus pentru Copii și Adolescenți – organizat de Operele Misionare Pontificale din România, eveniment la care au participat aproape 200 de copii și adolescenți din localitate și din satele de pe Târnava Mică. Campusul a fost organizat la propunerea făcută de Pr. Eugen Blaj, Director Național OMP, și acceptată cu bucurie de Pr. Ivan Sorin, paroh al comunității greco-catolice din Cetatea de Baltă, care a dorit să ofere copiilor și adolescenților din comunitatea sfinției sale, șansa la o săptămână de formare creștină și posibilitatea de a cunoaște carisma Copilăriei Misionare, una din cele patru Opere Misionare Pontificale.
Pr. Eugen Blaj, însoțit de o echipă de tineri animatori, a oferit în cele cinci zile de campus un program inedit de formare misionară, ajutându-i astfel pe cei prezenți să înțeleagă că toți suntem copii ai aceluiași Tată, iar misiunea noastră pe acest pământ este aceea de a ne mântui și de a-i ajuta pe alții să se mântuiască, în Isus Cristos, Mântuitorul omenirii. La rândul lor, tinerii animatori, care au avut misiunea de a anima mai multe activități, au distribuit participanții în cinci echipe, astfel punând în evidență cele cinci continente reprezentate de culorile misionare: verde – Africa, roșu – America, alb – Europa, albastru – Oceania și galben – Asia. Prin activitățile propuse, s-a dorit să se ofere copiilor și adolescenților momente de destindere și comuniune, urmărind totodată ca acestea să aibă și un caracter creștin educativ. Participanții la campus, care proveneau din diferite etnii (români, romi și maghiari) și făcând parte din diferite confesiuni religioase (greco-catolici, romano-catolici, ortodocși și reformați –calvini), au avut ocazia să-și însușească spiritul unității, să se roage împreună, să se joace împreună și să lege prietenii. Cel mai frumos moment de unitate al zilei era marcat de Sf. Liturghie în rit latin și bizantin, când toți cei prezenți se rugau și cântau împreună, dându-i slavă lui Dumnezeu.
Un alt moment deosebit a fost marcat printr-o vizită la bisericuța romano-catolică Adormirea Maicii Domnului, readusă la viață în anul 2019 după o lungă perioadă de timp, și la Castelul Bethlen – Haller, monument renascentist unde copiii și adolescenții au organizat un spectacol deosebit, dorind să prezinte ceea ce și-au însușit în zilele petrecute împreună. Pe lângă faptul că copiii și adolescenții au avut ocazia să cunoască istoria castelului și să-l viziteze, ei au avut parte și de un prânz gustos, o scenă amplasată în mijlocul naturii și de multă distracție și voie bună. Toate acestea au fost posibile cu sprijinul domnului Claudiu Necșulescu, președintele Grupului Jidvei, un om deosebit cu suflet nobil, care este mereu alături de comunitate, sprijinindu-i dezvoltarea.
În ultima zi, cei prezenți au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Cristian Dumitru Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, fiind însoțit de Ep. emerit de Dijon (Franța), Mons. Roland Minnerath. După ce copiii i-au primit în cântece de bucurie și aplauze, PS Cristian Crișan le-a adresat un salut, încurajându-i să-l vestească pe Isus tuturor copiilor pentru că ei sunt bucuria și viitorul bisericii. Campusul s-a încheiat cu Sfânta Liturghie în rit bizantin, animată de cântări, în cadrul căreia 23 de copii din Cetatea de Baltă, Sântămarie, Feisa și Blaj au depus adeziunea la CMP, angajându-se astfel să ducă mai departe experiența lor misionară.
Alături de Pr. Sorin, sufletul campusului, s-au mai implicat în buna organizare și desfășurare domnul primar Constantin Comandaru, domnul viceprimar Sorin Suciu, doamna Daniela Iliescu, directoare a Școlii „Ștefan cel Mare” din Cetatea de Baltă, cadre didactice din Cetatea de Baltă, Jidvei, Blaj, Târnăveni și Alba-Iulia, precum și voluntari care și-au oferit disponibilitatea în fiecare zi. O implicare de suflet a fost cea a reprezentantului Asociației Sportive Luceafărul Jidvei, prof. Andrei Gașpar. Recunoștința membrilor CMP se îndreaptă către aceștia și către reprezentanții S.N.G.N. Romgaz S.A., care ne-au pus la dispoziție un cadru de poveste în pădurea localității Cetatea de Baltă, astfel putând desfășura activitățile în aer liber. Un sincer sentiment de recunoștință adresăm și Companiei Lidl România, care ne-au îndulcit în fiecare zi pauzele Campusului Misionar. Nu în ultimul rând, dorim să aducem sincere mulțumiri doamnei Maria Ivan, soția părintelui Sorin, care în tot acest timp, a fost îngerul păzitor al grupului de animatori, aprovizionând casa cu cele necesare și cu multă discreție, punându-se în slujirea aproapelui. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru acest mare dar, de a fi împreună în aceste zile și de a fi deschis drumul Copilăriei Misionare Pontificale în Ardeal.
Operele Misionare Pontificale
Hits: 458