Lansarea cărții „Urmându-și instinctul: povestiri anecdotice cu animale” a Mons. Miguel Maury Buendía

291686704_5236814186354394_5228244172949680330_n

Lansarea cărții „Urmându-și instinctul: povestiri anecdotice cu animale” a Mons. Miguel Maury Buendía

Joi, 30 iunie 2022, a avut loc la Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București lansarea volumului Urmându-și instinctul: povestiri anecdotice cu animale (Editura ARCB, 2022, 224 pag.), volum semnat de Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova. În prezența unui public numeros, între care s-au aflat ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de București, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit de București, PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București, și PS Timotei Prahoveanul, Episcop ortodox, Vicar al Bucureștilor, au luat cuvântul: Dr. Luis Ovidiu Popa – directorul Muzeului Antipa; autorul cărții – E.S. Miguel Maury Buendía; traducătoarea cărții – Ana Gentea –, și doamna Diana Turconi, scriitor și diplomat cu o lungă activitate pe lângă Sfântul Scaun. Evenimentul s-a încheiat cu un scurt moment muzical alcătuit din două piese pentru chitară clasică, interpretate de Luke-Joseph Gehl, student la Conservatorul din București.

291837518_5236812593021220_2333015578472737903_n

Lansarea a reprezentat un eveniment original, atât prin parteneriatul dintre cele două instituții – Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, parteneriat unic până în acest moment –, cât și, mai ales, prin subiectul lucrării prezentate, subiect care a constituit motivația principală în alegerea locației. Într-adevăr, așa cum a arătat în cuvântul de deschidere domnul dr. Luis Ovidiu Popa, directorul muzeului, domeniul diplomației nu este atât de izolat de lumea animalelor pe cât am fi înclinați să credem la o analiză superficială. Trecând de aspectul – tocmai! – anecdotic al cărții, activitatea diplomatică este și trebuie să fie o pârghie în ocrotirea „casei noastre comune”, cum numește Papa Francisc, cu o expresie inspirată, planeta pe care ni s-a dat să trăim. Când este genuină, atenția față de animale, față de natură în general – a continuat domnul Luis Ovidiu Popa –, poate lua și forma unei fericite expresii literare, cum este, în cazul nostru, volumul Urmându-și instinctul: povestiri anecdotice cu animale. Înzestrat cu o astfel de atenție, dar și cu iscusință de povestitor, Mons. Miguel Maury Buendía a știut să evoce întâlnirile memorabile cu animale pe care le-a avut, de cele mai multe ori din pură întâmplare, de-a lungul vieții sale. Povestirile ne poartă prin mai bine de zece țări de pe trei continente și, grație observației atente și a formării multidisciplinare a autorului, pot furniza chiar și o anume valoare științifică: într-adevăr, povestirea „Un tiranozaur ruandez” – de pildă – a  stârnit curiozitatea cercetătorilor muzeului, care au petrecut un timp considerabil încercând să identifice reptila cu care autorul s-a întâlnit pe neașteptate, într-o după amiază, pe terasa nunțiaturii din Kigali.

292003591_5236812353021244_5379471517315563309_n

Din perspectiva acestei evocări, autorul cărții, Mons. Miguel Maury Buendía a dorit să precizeze, în puține cuvinte, motivul care a stat la baza culegerii de povestiri și a traducerii ei în limba română. Deși crescut în mediu urban, și fără a avea o pasiune deosebită pentru animale, autorul a fost întotdeauna curios cu privire la manifestările feluritelor viețuitoare care îi apăreau în cale. De-a lungul timpului, tot povestind, a primit adesea îndemnuri din partea prietenilor și a familiei ca să aștearnă întâmplările pe hârtie – fapt care a dus la apariția volumului original Siguiendo su instinto. Anecdotario animal, publicat în limba spaniolă în anul 2014. Opt ani mai târziu și cu noi întâlniri la activ,  Mons. Miguel Maury Buendía a dorit să pregătească o ediție în limba română, din două motive (pe care le expune și în prologul la versiunea română): în primul rând, pentru că în ultimii ani și-a dedicat viața României, făcându-și aici mulți prieteni cu care a voit să împărtășească experiențele relatate; apoi, a dorit să existe o ediție românească – „într-o țară în care câinii chiar sunt iubiți”, spune autorul – de dragul Beatei, cățelușa labrador de la Nunțiatura din București, care a servit drept inspirație și pentru realizarea copertei.

291735584_5236815259687620_8498572640124576364_n

În continuarea scurtei „expuneri de motive” a autorului, a luat cuvântul traducătoarea cărții, Ana Gentea, care a vorbit despre sentimentele deșteptate de intrarea în lumea cărții. Deși întâlnim aici și „momente de o tristețe sfâșietoare”, pe care le-a tradus cu un nod permanent în gât, cel mai adesea în povestiri biruie tonul optimist și plin de umor cu care autorul știe să surprindă unghiuri neașteptate: de exemplu, haosul creat de întâlnirea furnicilor cu mierea, metamorfoza deloc romantică a viermilor de mătase, subtilele diferențe de caracter dintre pisicile romane, cele spaniole și cele egiptene.

291680134_5236814103021069_4520590287394623841_n

Dacă traducătoarea volumului s-a referit în principal la atributele textului, doamna Diana Turconi – apropiată a mediului diplomatic al Vaticanului și scriitoare la rândul său – a subliniat atât caracterul autobiografic al cărții (care introduce o amplă galerie de personaje), cât și dimensiunea filosofică a povestirilor. Nu în ultimul rând, doamna Turconi a scos în evidență natura cu totul specială a însărcinării de nunțiu și provocările pe care acestea le comportă, dând ca exemplu spiritul diplomatic cu care Mons. Miguel Maury Buendía a participat la pregătirile pentru vizita Papei Francisc în România. Profesionistă a medierilor între culturi și obișnuită cu munca într-un mediu poliglot, doamna Diana Turconi a vorbit în termeni elogioși și despre măiestria traducerii la care, în calitate de lector, nu a avut de făcut decât semnalări minimale.

În încheierea prezentărilor moderatoarea evenimentului, care este și semnatara acestor rânduri, a mulțumit în numele Editurii ARCB atât autorului care ne-a oferit acest prilej de întâlnire între filozofie, știință și literatură, cât și organizatorilor din partea Muzeului Antipa, a Librăriei „Sfântul Iosif” și a echipei de filmare de la Angelus TV. Totodată, a mulțumit persoanelor mai puțin văzute care au contribuit la realizarea volumului: domnului Alexis Dimcev, autorul coperții și al materialelor promoționale și fotograful evenimentului, și doamnei Crenguța Nicolae care „a vânat” erorile de tipar sau editoriale.

291723332_5236817166354096_2629868810800228966_n

Lansarea s-a încheiat cu o sesiune de autografe și un pahar de șampanie oferite de Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía. Printre cei care au umplut la acea oră de seară holul central al Muzeului de Istorie Naturală s-au aflat numeroși preoți catolici și ortodocși, persoane consacrate, personalități ale lumii culturale românești.

Cartea lansată, tipărită într-un tiraj limitat, mai poate fi procurată de la standul Muzeului „Grigore Antipa” și de la Librăria „Sfântul Iosif” din București, la prețul de 25 lei.

Liana Gehl
Foto: Alexis Dimcev

Mai multe fotografii de la eveniment pot fi accesate aici.

 

Hits: 321

/ Știri / Tags: ,

Share the Post