România, reprezentată pentru prima dată la conducerea Asociației SIGNIS Europa
După 2 ani de la debutul pandemiei de coronavirus, membrii delegați din 17 țări europene ai Asociației Signis Europa s-au întâlnit în formă online pe 7 iunie 2022 pentru a alege noul Consiliu Director pentru următorii 4 ani.
Asociația Internațională Signis World are un statut consultativ pe lângă UNESCO, Consiliul Europei, Ecosoc și este recunoscută de Sfântul Scaun ca fiind Asociația Internațională Catolică pentru Comunicare. Potrivit Agenția SIR. Signis, „Asociația Catolică Mondială pentru Comunicare”, este „o organizație neguvernamentală recunoscută de Sfântul Scaun și formată din membri din peste 100 de țări. Născută oficial la începutul noului mileniu, în 2001, în realitate se mândrește cu o prezență fructuoasă în lumea presei încă din 1928, grație moștenirii celor două realități istorice catolice ale sectorului: UNDA, al cărei domeniu de acțiune a fost radio și televiziune, iar Ocic, Organizația Internațională Catolică pentru Cinema, cu o misiune specifică în cinema. Astăzi, Signis se ocupă de radio, TV, cinema, audiovizual, educație media, internet și noi tehnologii”.
Helen Osman, Președintele Signis World, a participat la întâlnire prezentând situația curentă a asociației mondiale. Ricardo Yáñez și Mariachiara Lorenzo, de la Secretariatul General de la Roma, au descris activitatea membrilor Signis din întreaga lume și au prezentat Congresul Mondial Signis ce se va desfășura în luna August la Seul (Korea de Sud).
După acest moment au urmat prezentările țărilor europene, printre care subliniem Festivalul de Televiziune și Programe Religioase organizat de Signis Europa și WACC, ce va avea loc în luna septembrie a anului viitor la Berlin (Germania).
Ultima parte a întâlnirii a fost dedicată alegerii noului consiliu director, rezultatul fiind considerat în unanimitate drept echilibrat și foarte promițător, cu membri angajați să promoveze o cultură a păcii prin mijloacele mass-media, în aceste timpuri tulburătoare de război pe continentul european.
Noul consiliu director pentru perioada 2022-2026 este compus din următorii membri: Douglas Fahleson (Irlanda) Președinte, Adriana Răcășan (România) Vice-Președinte, Alexander Bothe (Germania), Sr. Romana Kocjančič (Slovenia), Sergio Perugini (Italia), Philippine de Saint-Pierre (Franța), Ákos Kovács (Ungaria) substitut.
Asociația Signis România este membră a Signis World din anul 2003 și a fost constituită cu binecuvântarea Conferinței Episcopilor Catolici din România, fiind oficial recunoscută drept Asociația Catolică pentru Comunicare Audio-Vizuală.
În țară, Signis a devenit un spațiu de dialog intercultural și interdisciplinar pentru membrii ei, preoți, persoane consacrate și laici, profesioniști din audiovizual, artiști din lumea teatrului, a filmului sau a televiziunii, jurnaliști sau educatori interesați de media.
În anul 2019, Signis România a contribuit în mare măsură la campania media realizată pentru vizita Papei Francisc în România, cât și la organizarea mai multor evenimente din jurul vizitei Sfântului Părinte la București și a produs o serie de filme despre comunitățile parohiale ale Arhidiecezei Romano-Catolice de București, precum și proiectul „Blaj într-un minut”, 140 de filmulețe realizate de Anca Berlogea-Boariu pentru a face cunoscută istoria și particularitățile acestui oraș înainte de a fi vizitat de Sfântul Părinte. În același an a fost lansată o altă producție Signis, filmul „Șapte martori pentru Mica Romă”, al aceleași autoare, un documentar despre episcopii martiri ai Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.
În martie 2020, Signis a lansat proiectul video online „ORA CAtOLICĂ” menit să susțină formarea creștinilor care, din cauza pandemiei de COVID-19, au fost obligați să stea departe de activitățile normale ale comunităților parohiale sau diecezane/eparhiale și a produs documentarul „Papa Francisc în România: un an împreună” realizat de Adriana Răcășan și Anca Berlogea-Boariu, difuzat în exclusivitate de Digi24. În vara aceluiași an, Anca Berlogea-Boariu a desfășurat sub umbrela Signis, cu sprijinul AFCN și al instituțiilor de învățământ afiliate, programul educațional „Via Scriptorum” – un joc de pistă pentru elevi prin împrejurimile Blajului pe urmele scriitorilor sau personajelor lor. Apoi, cu ocazia sărbătorii Crăciunului, Signis a co-produs evenimentul muzical „Har și Dar, lumină și bucurie de Crăciun“, un concert inedit transmis de TVR2, susținut în Catedrala Sf. Iosif din București de Orchestra Simfonică București, sub bagheta compozitorului Andrei Tudor și participarea unor artiști printre care și Andra, Paula Seling și Luminiţa Anghel.
În prezent, Signis România este producătorul principal al emisiunilor difuzate de televiziunea Angelus TV și pregătește o serie de noi inițiative culturale, un program de formare și educație media și un proiect teatral semnat de Anca Berlogea-Boariu. Criticul de film Irina Margareta Nistor s-a alăturat de curând asociației și a reprezentat în luna mai Signis, participând în calitate de membru al Juriului Ecumenic la prestigiosului Festival Internațional de Film de la Cannes (Franța).
În vara acestui an, Signis va demara producția unui film documentar dedicat slujitorului lui Dumnezeu Martin Benedict, medicul și preotul franciscan al cărui dosar de beatificare și de canonizare este în desfășurare la Congregația pentru Cauzele Sfinților.
„Ne bucură foarte mult alegerea colegei noastre într-un oficiu important al asociației europene. Este o premieră pentru România și totodată o confirmare că slujirea noastră din ultimii ani este apreciată și susținută și în străinătate. Este și o încurajare pentru a ne continua misiunea acasă cu fidelitate și încredere în Cel care ne-a pus pe acest drum și îi cerem lui Dumnezeu ajutorul pentru a putea fi slujitori utili Bisericii noastre, sub îndrumarea Conferinței Episcopilor din România” afirmă Pr. Francisc Ungureanu, Președintele Signis România și Director al televiziunii Angelus TV.
„Este o onoare pentru mine să fac parte din noua structură de conducere a Asociației Signis Europa și le mulțumesc celor care mi-au acordat acest vot de încredere. Proiectele Signis sunt într-adevăr marcate de un spirit profesional colaborativ deosebit, spirit pe care încercăm să îl promovăm și în cadrul Asociației Signis România. Cea mai mare bucurie pentru mine este întocmai comunitatea născută în jurul proiectelor desfășurate de Signis. Este o binecuvântare și un mare semn de speranță, mai ales în contextul drumului sinodal de reînnoire a Bisericii noastre. Aceasta este dorința mea pentru noua misiune încredințată: de a crește familia lucrătorilor media, dându-le încrederea că munca lor este deosebit de importantă mai ales astăzi și vocea lor este auzită și ascultată”, spune Adriana Răcășan, noul Vice-președinte Signis Europa.
Adriana Răcășan, în vârstă de 39 de ani, este licențiată în regie de film și televiziune și lucrează ca producător de film, activând în industria cinematografică de aproape 20 de ani. În 2019 a fost producătorul delegat din partea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București pentru organizarea vizitei istorice a Papei Francisc la București. Este Vicepreședintele Asociației SIGNIS România din anul 2020, inițiatoarea ORA CAtOLICĂ, fondator și producător general al televiziunii Angelus TV, care emite în rețeua RCS RDS din noiembrie 2021. Anul acesta a participat în calitate de membru în Juriile Ecumenice ale festivalurilor de film Berlinale (Germania) și Zlin International Film Festival for Children and Youth (Cehia).
Puteți susține proiectele Signis România donând orice sumă în conturile asociației:
Cont în LEI – RO29 BRDE 010 SV 528 9180 0100
Cont în EURO – RO44 BRDE 010 SV 483 4511 0100
Detalii pe www.angelustv.ro/sustine
Hits: 425