7 și 14 mai: „Cateheza și catehetul în zilele noastre”, întâlniri online formative pentru cateheți

cateheza3

7 și 14 mai: „Cateheza și catehetul în zilele noastre”, întâlniri online formative pentru cateheți

Oficiul Pastoral pentru Cateheză al ARCB organizează 2 întâlniri online de formare pentru cateheții din ARCB și nu numai și persoanele interesate de formarea catehetică. Întâlnirile, cu tema „Cateheza și catehetul în zilele noastre” vor fi susținute în 2 sâmbete consecutive, pe 7, respectiv 14 mai, la ora 16.00, gratuit, pe platforma ZOOM, de invitatul special, Pr. Irimia-Romică Pal OFMConv, specialist în cateheză, moderator fiind Pr. Emil Moraru, Responsabilul Oficiului Pastoral pentru Cateheză al ARCB.

La un an de la Scrisoare apostolică în formă de „motu proprio” a Sfântului Părinte Papa Francisc „Antiquum ministerium” cu care a fost instituită slujirea de catehet, cele două întâlniri formative subliniază aspecte teoretice și practice în cateheză, fiind o resursă valoroasă pentru toți cei care desfășoară activități catehetice.

Linkul pentru conectare ZOOM: https://genpact.zoom.us/j/2742159485

Prima întâlnire (7 mai) va avea ca temă Cateheza: inițiere, educare și maturizare în credință. Vom face câteva referințe la Directoriu pentru cateheză, vom căuta să înțelegem în ce mod cateheza este o slujire a Cuvântului, o vestire a lui Cristos; în ce mod are o incidență asupra vieții de credință a persoanelor și este capabilă să conducă persoana la o întâlnire personală cu Cristos. Mai apoi, ne vom opri asupra laturii practice a construirii unei cateheze, vom analiza criteriile necesare pentru a pregăti catehezele care să ajungă la finalitatea lor: întâlnirea vie cu Cristos care transformă viața. În acest sens, ne vom concentra atenția asupra analizei nevoilor ca punct de plecare în stabilirea unor obiective concrete; propunerea de conținuturi relevante care să fie capabile să lumineze calea spre Cristos, stabilirea metodelor și a mijloacelor, împărțirea rolurilor agenților educativi, fixarea timpilor fiecărui moment și metodele de evaluare a atingerii obiectivelor.

A doua întâlnire (14 mai) va avea ca temă Catehetul: identitate și misiune. Catehetul este el însuți o cateheză în fața celorlalți. Pentru a-și îndeplini rolul său, catehetul trebuie să acumuleze o serie de competențe: a fi, a ști, a face, a sta în relație și a rămâne în context sunt acele competențe care îl abilitează pentru o acțiune educativă în care ca un educator, dar și ca un tovarăș de drum îl conduce pe celălalt la Cristos. Analiza competențelor ne va pune față în față cu exigențele misiunii și conștientizarea necesității unei formări adecvate și a unei formări continue. Pe final, vom prezenta importanța relației educative în cadrul catehezei. Aceasta poate favoriza, sau frâna și chiar bloca uneori procesul de educare și maturizare în credință. Pentru aceasta, catehetul trebuie să gestioneze fie relația lui cu ceilalți, fie relația din interiorul grupului. La sfârșitul fiecărei întâlniri va fi un timp alocat pentru a putea adresa întrebări și a cere clarificări asupra temelor tratate, și de ce nu, și a împărtășirilor de bune practici a acelora care vor să le facă.


Pr. Irimia-Romică Pal OFMConv s-a născut la Galbeni, com. N. Bălcescu, jud. Bacău într-o familie modestă, dar credincioasă, la 27.08.1984. A absolvit școala generală din localitate, iar în anul 1998 a intrat la Seminarul Franciscan de la Roman. După ce a absolvit liceul în anul 2002 a urmat anul de postulandat la Huși și anul de noviciat la Prăjești. Întors la Roman în anul 2004 a urmat cursurile de filozofie și teologie la Institutul Franciscan pe care le-a absolvit cu Diploma de Licență în Teologie. A profesat voturile solemne în cadrul Provinciei Franciscane „Sf. Iosif” din România în 2008, iar în 2010 a fost hirotonit preot. După sfințire a fost repartizat pentru doi ani la Parohia din Galați. În 2012 se întoarce la Roman unde este numit formator la Seminarul mic, iar în 2014 este numit guardian al Curiei Provinciale de la Bacău. În 2016 primește o bursă de studii la Roma unde va frecventa cursurile Universității Pontificale Salesianum, Facultatea de Științele Educației, Specializarea Catehetică și le va finaliza cu Diploma de Licență în Științele Educației, Specializarea Catehetică și un Master pentru educatorii de adolescenți. Întors în țară este numit pentru un an vicar parohial la Buruienești, iar din 2020 este formator și profesor la Liceul Franciscan și profesor de Catehetică la Institutul Franciscan. În cadrul Provinciei este și responsabilul Comisiei de animare misionară. A ținut mai multe cursuri de exerciții spirituale și zile de formare pentru tineri și seminariști, dar și zi de formare pentru vicarii responsabili cu pastorația tinerilor și a copiilor din parohiile franciscane. Recent a coordonat publicarea unul Almanah misionar franciscan.

 

Hits: 233

/ Știri / Tags:

Share the Post