Colecta din Vinerea Mare, pentru Țara Sfântă
În Vinerea Sfântă, 15 aprilie 2021, colecta care se va face în bisericile Arhidiecezei, precum și în toate bisericile catolice din lume, este pentru Țara Sfântă.
Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, i-a îndemnat pe catolici să doneze cu „o nouă vigoare” la colecta din Vinerea Mare din acest an, pentru creștinii din Țara Sfântă. Cardinalul Sandri a făcut acest apel într-o scrisoare publicată pe 24 martie 2022, în urma unei scăderi a donațiilor în 2021 pe fondul pandemiei de COVID-19. „Timp de doi ani consecutivi, creștinii din Țara Sfântă au sărbătorit Paștele și Crăciunul într-un fel de izolare, fără căldura și solidaritatea pelerinilor care vizitează Locurile Sfinte și comunitățile locale”, a scris prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale. „Familiile au suferit peste măsură, mai mult din cauza lipsei de muncă decât din cauza efectelor imediate ale pandemiei în sine”. Cardinalul Sandri a spus că chiar și o mică donație ar fi ca „ofranda văduvei”, care îi ajută „pe frații și surorile noastre să continue să trăiască, să spere și să dea o mărturie vie despre Cuvântul făcut trup în locurile și pe străzile care au văzut prezența Lui”.
Colecta din Vinerea Mare din acest an va fi făcută în întreaga lume pe 15 aprilie. Sfântul Scaun se ocupă de colecta anuală pentru Țara Sfântă începând din 1974, când Sfântul Papă Paul al VI-lea a stabilit Vinerea Mare ca zi în care aceasta să fie preluată de parohiile și Episcopiile din întreaga lume. În mod tradițional, colecta este împărțită astfel: 65% din sumă este destinată Custodiei franciscane a Țării Sfinte, care întreține Locurile Sfinte ale creștinismului din regiune de peste 800 de ani; restul de 35% este dat Congregației pentru Bisericile Răsăritene pentru a sprijini seminariștii și preoții, precum și activitățile educaționale și culturale. Teritoriile care beneficiază de această colectă, numită „Pro Terra Sancta”, includ Ierusalimul, Palestina, Israelul, Iordania, Ciprul, Siria, Libanul, Egiptul, Etiopia, Eritreea, Turcia, Iranul și Irakul.
Alături de scrisoare, Vaticanul a publicat un raport detaliat al modului în care veniturile din colecta anuală i-au ajutat pe creștinii din Țara Sfântă în 2021. Congregația pentru Bisericile Răsăritene a primit 6 milioane de dolari din colecta pentru Țara Sfântă în 2021, cu aproximativ 3,7 milioane de dolari mai puțin decât în colecta din 2020. Fondurile au ajutat instituții educaționale precum Institutul Pontifical Oriental și Universitatea din Betleem, care are aproape 3.300 de studenți, precum și școlile Patriarhiei Latine din Ierusalim. Aproximativ 2,4 milioane de dolari au mers pe ajutoare extraordinare pentru țări precum Siria, Etiopia, Egipt și Liban. „Orientul Mijlociu continuă să trăiască în instabilitate și tensiune. Există oameni care nu au hrană, alții care nu beneficiază de tratament medical, copii și tineri fără școli, și apoi cei orfani, răniți și văduvi în urma războiului”, se arată în raport (sursa: Catholica.ro)
Foto: Vatican Media
Hits: 112