Ora de rugăciune a preoților din Capitală în Parohia Sf. Fecioară Maria, Regina Sfântului Rozariu (Popești-Leordeni)
Miercuri, 9 martie 2022, cu începere de la ora 11.00, circa 50 de preoți care activează în parohiile din București și împrejurimi au participat la ora de rugăciune lunară, găzduită acum de Parohia Sfânta Fecioară Maria, Regina Sfântului Rozariu din orașul Popești-Leordeni (IF).
La acest moment de rugăciune și comuniune sacerdotală au participat și Episcopii Arhidiecezei de București, ÎPS Aurel Percă și PS Cornel Damian, care, prin prezența lor, au sporit atmosfera de comuniune sacerdotală a celor prezenți.
În centrul orei de rugăciune a fost meditarea Căii Sfintei Cruci pentru preoți, condusă de Pr. Iulian Cochior, vicar parohial al comunității-gazdă. Pr. Emil Diac, parohul comunității, a asigurat acompaniamentul muzical, care a sporit mai mult profunzimea acestui moment deosebit de rugăciune. Prin Calea Crucii pentru preoți, slujitorii altarului prezenți au avut posibilitatea de a medita asupra propriei vieți preoțești.
Pr. Veniamin Aenășoaie a prezentat o expunere legată de realitatea sinodalității și a Sinodului Episcopilor, aflat în desfășurare, și în care Arhidieceza de București participă prin rugăciune, întâlniri parohiale și interes concret pentru reînnoirea dinamismului pastoral. Pr. Veniamin Aenășoaie a menționat câteva modalități concrete prin care preoții pot să trăiască mai mult și mai bine chemarea de „a merge împreună” cu credincioșii încredințați grijii lor pastorale. În Parohia Popești-Leordeni, la fiecare Sf. Liturghie se fac invocații pentru Sinod în cadrul rugăciunii universale – „rugăciunea credincioșilor”; despre Sinod s-a discutat și în consiliul parohial, iar la întâlnirea cu epitropii de dinainte de Crăciun, Pr. Veniamin Aenășoaie a vorbit despre importanța Sinodului și implicarea laicilor în Biserică.
Agneza Țîmpu, persoană consacrată laică în Comunitatea Magnificat din Reînnoirea Carismatică Catolică și Coordonator Național al SNCC (Slujirea Națională de Comuniune Charis) în România, a prezentat înființarea de către Papa Francisc în anul 2019 a Organismului CHARIS (Slujirea Internațională a Reînnoirii Carismatice Catolice) la Vatican. Proiectul CHARIS a ajuns și în România în anul 2021, fiind prezentat în Conferința Episcopală Română de către ÎPS Aurel Percă, și are drept scop răspândirea experienței „Botezului în Duhul Sfânt”. Mai concret, persoanele carismatice „botezate în Duhul Sfânt” au fost trimise și autorizate de Papa Francisc să ducă această experiență a „Botezului în Duhul Sfânt” în toate parohiile, în mănăstiri, școli, universități, instituții și în alte ambiente locale. Agneza Țîmpu a prezentat apoi inițiativele și activitățile promovate de Comunitatea Magnificat în comunitatea parohială locală: ora de adorație euharistică carismatică în fiecare duminică, animarea Liturghiei de duminică seara și creșterea numărului de credincioși la această Liturghie, la care erau puțini participanți, mai ales în timpul pandemiei; o participare mai intensă la spovadă, înainte și în timpul acestei Liturghii; rugăciunea de laudă carismatică, seminarul de Viață Nouă în Duhul Sfânt pentru adolescenți și adulți, rugăciunea de vindecare pentru enoriași și alte inițiative referitoare la pastorația familiilor, dat fiind că parcurgem Anul Pastoral „Familia Amoris Laetitia”.
Toate aceste inițiative au adus multe bucurii, în special aceea a unei unități și comuniuni mai mari între păstori și enoriași. S-a subliniat constant legătura dintre preoții parohiei și Comunitatea Magnificat, ca expresie a sinodalității. Și Pr. Emil Diac a menționat importanța colaborării cu Comunitatea Magnificat și a dat mărturie de roadele vizibile ale acestei slujiri făcute împreună, subliniind apoi formarea catehetică pentru copii și adolescenți și perspectivele pastorale de viitor pentru marea comunitate catolică din Popești-Leordeni.
Pentru eficientizarea activității catehetice, în parohie a fost sporit numărul de cateheți. La Prima Sf. Împărtășanie, pentru cei 44 de copii, sunt acum 6 cateheți, din care două călugărițe – Misionarele Catehetice ale Preasfintei Inimi a lui Isus – și un preot. La Mir, pentru cei 35 de copii sunt acum 4 cateheți, din care doi laici, un frate iozefin, o soră Misionară Catehetică și un preot.
În cuvântul său, ÎPS Aurel Percă și-a exprimat dorința realizării întâlnirilor decanale pentru a identifica provocările din pastorație și a le găsi soluții, a vorbit despre marea dramă a poporului ucrainean și modul în care Arhidieceza de București caută să vină în ajutorul refugiaților care caută alinare și primire. Păstorul Arhidiecezei a prezentat noutăți din activitatea Echipei sinodale a ARCB, care a realizat o serie de Fișe consultative destinate ariilor de responsabilitate și interes din Arhidieceza de București. ÎPS Aurel Percă ne-a îndemnat pe toți cei prezenți să ne implicăm în provocările prezente și „să mergem împreună” mai departe, ca Biserică vie.
A fost amintit și Recensământul Populației și al Locuințelor, care are loc în primăvara acestui an, începând cu data de 14 martie, iar ÎPS Aurel Percă a oferit indicații concrete cu privire la modul de desfășurare a acestuia. Au fost amintite și alte provocări pastorale și administrative, care vor să aducă un plus de unitate în organizarea Arhidiecezei.
Această oră de rugăciune, bogată în teme și perspective prezentate, s-a dorit a fi o primă inițiativă care să promoveze reluarea normală a vieții pastorale în Arhidieceza de București, acum, când în țara noastră s-a încheiat starea de alertă și se încearcă revenirea la perioada de dinaintea pandemiei de coronavirus. Fie ca Duhul Sfânt să ne conducă pe toți în drumul împreună, ca Biserică, spre Cristos și oamenii de bunăvoință.
Pr. Andrei Dumitrescu
Hits: 1171