ÎPS Aurel Percă: Mesaj cu ocazia Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor – 2022

82515909_2771388279567165_8976265929612591104_n

ÎPS Aurel Percă: Mesaj cu ocazia Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor – 2022

Dragi frați și surori în Cristos,

Înainte de a părăsi această lume, Isus s-a rugat Tatălui „ca toți să fie una, precum Tu, Părinte, ești în Mine și Eu în Tine” (In 17,21). Nimănui nu-i scapă semnificația eclezială profundă a acestei rugăciuni insistente a lui Isus la Cina cea de taină, în acea atmosferă intensă de comuniune, în care a rânduit sacramentum amoris, sacramentul iubirii, care constituie testamentul său cel mai de preț.

Suntem invitați și anul acesta să răspundem dorinței exprimate de Cristos și, sub semnul iubirii, ne vom aduna în timpul Octavei Mondiale de Rugăciuni pentru Unitatea Creștinilor pentru a ne ruga, pentru ca rugăciunea lui Isus „ca toți să fie una” să devină realitate.

Pentru rugăciunile și celebrările ecumenice din acest an ne vom folosi de materialul pregătit de Consiliul Bisericilor din Orientul Mijlociu. Alegerea pasajelor biblice și a textelor liturgice se inspiră din vizita Magilor la Regele nou-născut la Betleem: Am văzut steaua la răsărit și am venit să ne închinăm Lui” (Mt 2, 2). Reflecțiile liturgice propuse pentru celebrările ecumenice gravitează în jurul unui concept-cheie, acela că toți creștinii sunt chemați să fie un semn al lumii lui Dumnezeu în unitate: „Uniți de diferite culturi, grupuri etnice și limbi, creștinii împărtășesc o căutare comună a lui Cristos și o dorință comună de a-L adora”.

Centrul reflecției membrilor Consiliului este steaua Magilor, care reprezintă o imagine despre cum creștinii trebuie să se unească între ei, împreună, în timp ce se apropie de Cristos. Dar și creștinii sunt chemați să fie „stele”, adică puncte de referință pe drumul refacerii unității. Citim în textul elaborat:

„Magii sunt un simbol al diversității popoarelor cunoscute în acea vreme și un semn al universalității chemării divine care apare în Steaua strălucitoare din Orient. În afară de aceasta, în Magii care îl caută cu neliniște pe Regele abia născut vedem dorința arzătoare a întregii omeniri care aspiră la adevăr, la bunătate, la frumusețe (…). Magii ne descoperă unitatea tuturor națiunilor voită de Dumnezeu. Călătoresc din țări îndepărtate și reprezintă diferite culturi, totuși sunt împinși de aceeași dorință de a-l vedea și de a-l cunoaște pe Regele nou-născut, și se reunesc în micuța grotă a Betleemului în simplul act de a aduce omagiu și de a oferi daruri.”

Creștinii din Orientul Mijlociu au găsit în stea o imagine a vocației creștine. Steaua a fost semnul care i-a călăuzit pe Magi din locuri îndepărtate și culturi diferite către Pruncul Isus și reprezintă o imagine a modului în care creștinii se unesc în comuniune unii cu alții pe măsură ce se apropie de Cristos. Creștinii înșiși trebuie să fie un simbol –  ca steaua, care conduce toate popoarele  spre Cristos. Ei trebuie să fie mijlocul prin care Dumnezeu conduce toate popoarele la unitate. Când creștinii sunt în prezența Domnului și se roagă împreună, ei sunt ca magii care au îngenuncheat, i-au adus un omagiu și și-au deschis comorile. În rugăciune comună, și noi ne deschidem comorile, schimbăm daruri și devenim un semn al unității pe care Dumnezeu o dorește pentru toată creația sa.

Deși drumul spre unitate este presărat încă de multe dificultăți, fie de ordin teologic sau de ordin psihologic, noi, creștinii, trebuie să continuăm cu încredere drumul nostru, privind la „Steaua” care ne adună în jurul ei, adică în jurul lui Cristos, și care ne cheamă „să fim una”.

Și noi, ca și Magii, simțim o sete urgentă de Dumnezeu și fiecăruia dintre noi ni se arată „steaua Lui” mai ales în timpul acestei săptămâni de rugăciune. De aceea pornim la o nouă „călătorie făcută împreună” pentru ca toți să ajungem „să fim una” așteptând momentul în care, cu toți ucenicii lui Cristos, fără excepție, vom putea cânta împreună: „Iată cât e de bine și de plăcut să locuiască frații laolaltă” (Ps 133/132,1).

Suntem recunoscători pentru efortul depus de Consiliul Bisericilor din Orientul Mijlociu, care a redactat materialul din broșura pe care o avem în mâinile noastre, în ciuda provocărilor teribile înfruntate de poporul libanez în anul 2020, anul redactării textelor.

Cu binecuvântarea noastră arhierească pentru toți creștinii de bunăvoință care se vor uni în rugăciune în această Săptămână, pentru ca „toți să fie una”!

 

+ Aurel Percă
Arhiepiscop Mitropolit de București

Foto: ARCB, 2020

Hits: 1186

/ Comunicate de presă, Știri / Tags: , ,

Share the Post