ARCB: Retrospectiva 2021

197385992_4043608965674928_2345239471206617486_n

ARCB: Retrospectiva 2021

2021 în Arhidieceza Romano-Catolică de București
Provocările „noului normal”

Anul 2021 a reprezentat pentru Arhidieceza Romano-Catolică de București o adaptare continuă la realitatea marcată de ritmurile noi ale pandemiei. Dacă 2020 a rămas în memoria colectivă prin șocul adus de apariția coronavirusului, cu starea de urgență și izolarea în case, anul 2021 a adus vaccinarea și revenirea progresivă la viața publică, dar cu păstrarea precauțiilor și a distanțării sociale.

Vaccinarea împotriva Covid-19

O dată cu debutul campaniei naționale de vaccinare, care a coincis cu începutul acestui an, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de București, a afirmat: „Consider, ca și Sfântul Părinte Papa Francisc, că a ne vaccina reprezintă un gest etic important, întrucât ne ferim atât pe noi, cât și pe cei cu care intrăm în contact de infectarea cu Covid-19. În plus, vaccinându-ne, contribuim la stingerea pandemiei, la reluarea activității profesionale și, implicit, la revenirea la o viață normală”.

Credincioșii au avut acces permanent la materialele de informare puse la dispoziție de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 în România, precum și la materialele Comisiei Vaticane Covid-19 în colaborare cu Academia Pontificală pentru Viață, disponibile pe site-ul Arhidiecezei de București – www.arcb.ro.

„S-a auzit frecvent, încă din momentul de vârf al crizei provocate de pandemia de coronavirus, că după această criză, lumea nu va mai fi așa cum a fost, că va trebuie să fim mai responsabili față de cei din jurul nostru și de mediul înconjurător, că va trebui să simțim solidaritatea dintre oameni ca o prioritate. Eu cred că va fi greu ca pe termen scurt să realizăm aceste idealuri. Cred că este nevoie de formarea unei generații «post-Covid-19» care să instaureze un alt gen de raporturi între oameni”, a comentat ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, în aceeași perioadă.

ips-la-liceu-5044941-855x415

Importanța educației

Reîntoarcerea elevilor pe băncile școlii în februarie 2021, după câteva luni de învățământ exclusiv online, a constituit un moment important. În Arhidieceza de București funcționează 12 grădinițe, 3 instituții cu clase de învățământ primar, 2 instituții cu clase de învățământ gimnazial, o instituție cu clase de învățământ liceal și o instituție cu clase de învățământ postliceal sanitar, iar în cadrul Universității București există Facultatea de Teologie Romano-Catolică.

„Trebuie să înțelegem cât de importantă este cunoașterea, trebuie să insistăm mult în școală pe competențele științifice, pe formare intelectuală și profesională. Astăzi, dacă reușim să ne vaccinăm, o facem datorită studiilor și inovațiilor în domeniul medical și științific. Știința este adevărata armă a omenirii, datorită ei vom avea un viitor și o nouă speranță. Dar printr-o școală bine făcută, în condiții de normalitate, atât cât este posibil”, remarca Arhiepiscopul de București într-un mesaj adresat cu această ocazie.

„În ciuda dificultăților şi a pericolului încă persistent al răspândirii virusului, profesorii şi elevii, în momentul de față, înțeleg că trăim încă o fază istorică neobișnuită. Poate că, peste 50 de ani, elevii de astăzi vor citi aceste evenimente ca pe o etapă din viața omenirii”, a afirmat ÎPS Aurel Percă. Tot în sensul recunoașterii importanței procesului educațional, pe 13 mai s-a celebrat în Arhidieceza de București prima Zi Mondială a Educației Catolice, o inițiativă lansată în Congresul Oficiului Internațional pentru Educația Catolică (OIEC).

242603300_4353159044719917_3873591812641734837_n

Comunicare și consultare în Biserica Catolică și în Arhidieceza de București

Nevoia de conexiune și ascultare, de o mai bună comunicare între credincioși și păstorii lor, se regăsește în liniile directoare pe care Papa Francisc le trasează în prezent pentru întreaga Biserică Catolică. În septembrie 2021, Arhidieceza de București a fost gazda sesiunii plenare a Conferinței Episcopilor din România (CER), care a reunit la Ciofliceni episcopii romano-catolici și greco-catolici din România. Sesiunea prezidată de ÎPS Aurel Percă, Președintele CER, a avut în centrul discuțiilor Sinodul Episcopilor cu tema sinodalității, ce se va desfășura la Roma în octombrie 2023, cu participarea episcopilor din întreaga lume catolică. Pe 17 octombrie 2021 a început prima etapă a parcursului sinodal: ascultarea și consultarea Bisericilor locale, etapă care se va încheia în august 2022. Sub mottoul „Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune”, Arhidieceza de București a început un proces consultativ în care vor fi implicate toate comunitățile locale: parohii, congregații religioase, instituții de învățământ catolic.

„Arhidieceza noastră trebuie să simtă această alegere și invitație a Papei ca pe o ocazie specială de a trăi într-un mod real confruntarea nu numai cu realitățile noastre pastorale din comunitățile noastre parohiale, dar și cu frații și surorile care trăiesc în afara Bisericii sau îndepărtați total de ea. Această etapă ne privește pe toți și este cea mai angajantă, deoarece se caracterizează prin consultarea și ascultarea întregii Arhidieceze: a preoților, a persoanelor consacrate, a credincioșilor laici, a membrilor asociațiilor și organismelor pastorale; de remarcat faptul că Papa Francisc ne cere să-i ascultăm și pe cei care trăiesc mai departe de Biserică sau se simt excluși din Biserică”, a explicat ÎPS Aurel Percă.

217719148_4158891460813344_7975143636439087878_n

Fraternitate, familie, vârstnici

Mai multă recunoștință pentru ceea ce avem, spiritul de fraternitate și recunoașterea importanței familiei și mai ales a celor vârstnici: astfel ar putea fi rezumate evenimentele marcante ale anului, printre care instituirea de către Papa Francisc a unei Zile Mondiale a Bunicilor și a Vârstnicilor, celebrată în Biserica Catolică din întreaga lume în a patra duminică a lunii iulie, în apropierea sărbătorii Sfinților Ioachim și Ana. În Arhidieceza de București, această zi a fost sărbătorită în premieră la Ciofliceni, pe 25 iulie, la Mănăstirea Carmelitanilor Desculți, printr-o celebrare solemnă prezidată de ÎPS Aurel Percă.

Prima Zi Internațională a Fraternității Universale, instituită de Organizația Națiunilor Unite (ONU) pe 21 decembrie 2020, la îndemnul Papei Francisc, a fost celebrată în Arhidieceza de București pe 4 februarie în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne în Catedrala Sfântul Iosif.  Anul Pastoral „Familia Amoris Laetitia”, proclamat de Sfântul Părinte Papa Francisc pentru perioada 19 martie 2021 – 26 iunie 2022, readuce în prim-plan bogăția spirituală a familiei, dar și un răspuns la provocările cu care se confruntă familia în societatea actuală, ambele tratate în documentul „Amoris Laetitia” („Bucuria iubirii”) publicat în 2016. Deschiderea acestui An Pastoral a avut loc pe 17 iulie, la Mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți de la Ciofliceni, printr-o celebrare solemnă prezidată de ÎPS Aurel Percă. Un accent deosebit asupra rolului patern în familie a fost dat de Anul special al Sf. Iosif, proclamat de Papa Francisc în intervalul 8 decembrie 2020 – 8 decembrie 2021.

whatsapp-image-2021-09-03-at-09-17-33-2736483

Activități caritative

Grija față de aproapele a stat în centrul preocupărilor diferitelor proiecte caritative destinate persoanelor vulnerabile și marginalizate, desfășurate de organizațiile de binefacere și ordinele religioase din Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, printre care Asociația Caritas București, care a desfășurat târguri de caritate în diverse parohii bucureștene), Serviciul de Ajutor Maltez în România – sucursala București, care a procurat și oferit la mai multe structuri materiale sanitare), Comunitatea Sant’Egidio, care a oferit sprijin material și moral), Comunitatea Franciscană, care s-a ocupat de împărțirea de hrană caldă oamenilor străzii și de îngrijirea lor sanitară, Asociația Don Orione, Carmelitanele Misionare, Misionarele/Misionarii Carității (care s-au ocupat de persoanele cu dizabilități și de oamenii străzii), dar și prin structurile parohiale, care s-au ocupat de persoanele ori familiile nevoiașe.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Săracilor (14 noiembrie), ÎPS Aurel Percă a lansat pentru Arhidieceza de București invitația de a intra în comuniune cu întreaga Biserică, inclusiv prin inițiative concrete de întrajutorare a celor în nevoi. Asociația Caritas București a organizat o colectă de alimente și alte bunuri la nivelul fiecărei parohii, care apoi vor fi distribuite prin Caritas unor centre care oferă ajutor social celor săraci, aflați în grija altor asociații sau fundații cu acest profil.

188821127_3987449791290846_361823270292858023_n

Postul catolic de televiziune Angelus TV

Pe 16 mai, în sărbătoarea Fericitului Vladimir Ghika, a fost lansată televiziunea Angelus TV, inițial în format online, pe site-ul angelustv.ro. Începând cu luna iulie, Angelus TV a obținut de la CNA licența audiovizuală națională de televiziune, iar din 21 noiembrie a început să emită pe cablu în rețeaua RCS&RDS, continuând în paralel și emisia pe internet. Proiectul acestei televiziuni a pornit de la seria de emisiuni online „Ora catolică”, lansată în anul 2020, în plină pandemie.

Pe lângă realizatorii emisiunilor „Ora catolice”, Angelus TV înglobează și alți contributori din diferite dieceze romano-catolice și eparhii greco-catolice din țară. Postul de televiziune propune o grilă de programe variată, difuzând atât conţinut audiovizual propriu, cât și pe cel oferit de contributorii din țară și de peste hotare. Pe lângă temele specifice sferei religioase și de spiritualitate, grila include și teme de interes general, aducând în prim-plan segmentele cultural și socio-educativ/formativ prin tematici de artă, lectură, literatură, muzică, film, istorie, sănătate, psihologie, business, turism, entertainment, cât și programe speciale pe categorii de vârstă adresate copiilor, adolescenților, tinerilor și celor vârstnici.

„Dorim ca Angelus TV să fie un mijloc de comunicare mereu actual, pentru a transmite lumii valorile Bisericii pentru lumea de azi: comuniune, participare, misiune, așa cum ne îndeamnă Sfântul Părinte Papa Francisc. Fie ca acest nou post TV catolic să fie un ferment de unitate pentru românii de pretutindeni” a afirmat cu această ocazie ÎPS Aurel Percă.

194204419_4028133583889133_8842544827504767730_n

Activități culturale

 Tradiționalele concerte din Catedrala Sf. Iosif au fost organizate în regim hibrid, atât exclusiv online, cât și cu prezență fizică adaptată distanțării sociale. În ambele cazuri, manifestările artistice au fost disponibile publicului larg prin transmisiunile Angelus TV. Catedrala Sf. Iosif a fost gazda Turneului Internațional Stradivarius 2021, a Festivalului Internațional de Orgă, a Festivalul de Orgă Cantus Ecclesiae și a altor concerte. În interiorul Catedralei s-au organizat expoziții de artă cu tematică sacră și o expoziție de fotografie dedicată comemorării a 70 de ani de la martiriul Fericitului Episcop Anton Durcovici (10 decembrie 1951). În perioada 7-24 septembrie 2021, participanții la cel de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional de la Budapesta și toți cei interesați au ocazia de a admira expoziția Fericitul Vladimir Ghika, „In spiritu caritatis”, organizată de Institutul Cultural Român la Budapesta, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de București și Biblioteca Națională Széchényi din Budapesta, gazda expoziției.

193946906_4025235000845658_5064867028781033924_n

Pastorație

Anul 2021 a adus și o deschidere mai mare pentru reluarea activităților pastorale și în format fizic, astfel încât Episcopii Arhidiecezei, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, au putut face vizite pastorale în teritoriul Arhidiecezei și au participat la celebrarea hramurilor mai multor comunități. Chiar dacă multe activități și întâlniri de formare și catehetice au rămas în continuare în format online, comunitățile au putut desfășura și programe formative în care participanții s-au întâlnit personal, cu păstrarea regulilor sanitare. Odată cu luna octombrie, în Arhidieceza de București a fost lansat un An nou Pastoral dedicat Sacramentelor (Sfintelor Taine) și intitulat „Sacramentele – temelia vieții creștine. Sacramentele inițierii creștine”. Scopul acestui An Pastoral este de a aprofunda rolul Botezului, Mirului și Euharistiei în viața credincioșilor.

200795335_4061994347169723_8847424133516780385_n

Provocări pentru viitor

„Pandemia ne-a preocupat și anul acesta, chiar dacă unele lucruri au devenit mai relaxate datorită vaccinărilor. Pandemia a rămas o amenințare și continuă să-i țină pe mulți departe de celebrările din biserici și în imposibilitatea de a se întâlni cu cei dragi, din simple motive de teamă sau prejudecăți. Să avem grijă de sănătatea noastră și a celor din jurul nostru, pentru ca să trăim fără teamă momentele de sărbătoare din familiile și comunitățile noastre parohiale. Numai așa vom putea avea cu adevărat un Crăciun fericit și sărbători frumoase”, afirmă ÎPS Aurel Percă în Mesajul pastoral de Crăciun.

Material realizat cu contribuția Iuliei Cojocariu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hits: 552

Share the Post