Adoratorii din București, reuniți la Ziua Comunitară în Parohia Sf. Francisc de Assisi
Sâmbătă, 13 noiembrie 2021, un grup de credincioși din mai multe parohii din București care fac Adorație euharistică s-au reunit pentru o Zi Comunitară în Parohia Sf. Francisc de Assisi din București (Crângași). După rugăciunea inițială de laudă, cuvântul de învățătură a fost ținut de Pr. paroh Iosif Tiba.
În cuvântul său, Pr. Iosif Tiba a subliniat: „De multe ori nu ne dăm seama de această Prezență. Biserica, prin însăși structura ei, ar trebui să vorbească, să capteze privirile și inimile credincioșilor de cum intră, prin simbolismul și frumusețea ei, punându-i față în față cu Cel Prezent în Preasfântul Sacrament. Arta sacră nu e un capriciu, ci un martor privilegiat”. Cu toții am remarcat bogăția mozaicurilor care împodobesc fie biserica, fie capela care a găzduit întâlnirea adoratorilor, reprezentând îngeri și sfinți în jurul Euharistiei.
„Când noi adorăm Euharistia” – spunea Pr. Iosif Tiba, care a lucrat cu propriile mâini la acest mozaic – „o facem împreună cu toată curtea cerească. Iar atunci când celebrăm Euharistia, Isus nu este niciodată singur pe altar, ci acolo, alături de El, mai este cineva: Biserica, în totalitatea ei. Capul și Trupul oferă împreună Tatălui jertfa mântuirii noastre; nu se vor putea separa niciodată”. Din același motiv, și Adorația euharistică în afara Liturghiei – încununare și aprofundare a acesteia – este o permanență a iubirii Trupului Bisericii față de Capul ei, nelimitată în timp, căci iubirea nu poate fi decât perpetuă.
După ora de învățătură, a urmat o masă rotundă la care adoratorii și-au împărtășit unii altora impresiile, temerile, dorințele. Ca și în cadrul intențiilor exprimate în adorația finală, a predominat năzuința generală de a forma un singur Trup, „ca o singură persoană la picioarele altarului”, cum spunea Fericita Maria Magdalena a Întrupării, Fondatoarea Adoratoarelor Perpetue.
Numărul adoratorilor din București e neînsemnat, infim, în comparație cu numărul de locuitori, și mai ales față de „puterile” care guvernează conștiințele multora, dar adoratorii nu-și propun să cucerească, nici să conducă, ci doar să provoace lumea să întoarcă privirea de la „puterile lumii” la Cel Puternic – așa cum și mozaicul din biserica Sf. Francisc ne îndeamnă să privim către acel Centru, unde toate își au origine și către care toate converg.
Ceea ce fac adoratorii are valoarea unei fărâme de drojdie, despre care Evanghelia ne vorbește că are puterea de a transforma lumea.
Am plecat acasă de la această întâlnire cu conștiința că suntem mici, dar nu ne putem teme: Isus este viu, este cu noi, și ne trimite să fim martori ai Prezenței Sale Euharistice până la marginile pământului.
Sr. Annunziata
Programul de Adorație euharistică disponibilă în București poate fi consultat aici.
Hits: 250