Raportul Matić: COMECE solicită deputaților să fie conștienți de importanța și complexitatea problemei și să voteze cu responsabilitate

-48072338_303

Raportul Matić: COMECE solicită deputaților să fie conștienți de importanța și complexitatea problemei și să voteze cu responsabilitate

Secretariatul Comisiei Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE) a publicat joi, 17 iunie 2021, un document în care își exprimă poziția cu privire la „Raportul Matić”, înainte de prezentarea sa finală în viitoarea sesiune plenară a Parlamentului UE. Biserica Catolică recunoaște importanța protejării sănătății și drepturilor femeilor și solicită tuturor deputaților europeni să ia în considerare sensibilitatea și complexitatea problemei în cauză, care „necesită un echilibru legal și etic al tuturor drepturilor implicate”.

Având în vedere votul final asupra proiectului de raport „referitor la situația sănătății sexuale și reproductive și a drepturilor aferente în UE, în contextul sănătății femeilor”, deumit frecvent „Raportul Matić”, Secretariatul COMECE publică un document în care își exprimă poziția, care subliniază importanța pe care Biserica Catolică o acordă sănătății umane ca „bază esențială pentru o viață demnă”.

În document, Secretariatul COMECE salută „preocuparea fundamentală a raportului de a proteja sănătatea și drepturile femeilor”, exprimând, în același timp, obiecții cu privire la mai multe declarații și argumente prezentate în proiectul de rezoluție.

În încălcarea principiului subsidiarității, proiectul de rezoluție nu respectă responsabilitatea statelor membre de a-și defini politica de sănătate, precum și organizarea și furnizarea de servicii de sănătate și asistență medicală. „Acest lucru este valabil și mai ales în domenii extrem de sensibile, cum ar fi reglementările adoptate de statele membre cu privire la condițiile de avort” – se arată în declarație.

Documentul de poziție al COMECE constată cu regret că „proiectul de rezoluție este caracterizat de o perspectivă unilaterală pe tot parcursul său, în special cu privire la problema avortului, care nu ține seama pe deplin de situațiile de viață ale persoanelor în cauză și de drepturile lor umane corespunzătoare”. .

Potrivit secretariatului COMECE, Raportul Matić „neagă și dreptul fundamental la obiecția de conștiință, care își are originea în libertatea de conștiință, astfel cum este prevăzut la articolul 10.1 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”.

Biserica Catolică recunoaște importanța protejării sănătății și drepturilor femeilor și solicită tuturor deputaților europeni să ia în considerare sensibilitatea și complexitatea problemei în cauză, „care necesită un echilibru legal și etic al tuturor drepturilor implicate”.

Având în vedere elementele menționate mai sus și înainte de sesiunea plenară a PE din iunie 2021, Secretariatul COMECE solicită tuturor deputaților să ia în considerare în mod corespunzător sensibilitatea și complexitatea însoțirii medicale, care necesită un echilibru legal și etic al tuturor drepturilor implicate.

 

Sursa: comece.eu

Foto: COMECE

Hits: 215

/ Știri / Tags:

Share the Post