Șapte noi invocații în Litania Sf. Iosif

sf iosif

Șapte noi invocații în Litania Sf. Iosif

Într-o scrisoare a Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor adresată președinților Conferințelor Episcopale, la 1 mai 2021,  în sărbătoarea Sfântului Iosif Muncitorul, se menționează adăugarea a șapte noi invocații în Litania Sf. Iosif:

La împlinirea a 150 de ani de la declararea Sfântului Iosif ca Patron al Bisericii Universale, Sfântul Părinte Francisc a făcut cunoscută Scrisoarea Apostolică Patris corde, cu intenția de „a crește iubirea față de acest mare sfânt, pentru a fi îndemnați să implorăm mijlocirea sa și să-i imităm virtuțile și entuziasmul”.

În această lumină, a părut adecvată actualizarea Litaniei în cinstea Sfântului Iosif, aprobată în 1909 de Scaunul Apostolic (cf. Acta Apostolicae Sedis 1 [1909] 290-292), prin integrarea a șapte invocații extrase din intervențiile Papilor care au reflectat asupra aspectelor figurii patronului Bisericii Universale. Acestea sunt următoarele: „Custos Redemptoris” (cf. Sf. Ioan Paul al II-lea, exortația apostolică Redemptoris custos); „Serve Christi” (cf. Sf. Paul al VI-lea, omilia din 19.3.1966, citată în Redemptoris custos nr. 8 și Patris corde nr. 1); „Minister salutis” (Sfântul Ioan Crisostomul, citat în Redemptoris custos, nr. 8); „Fulcimen in difficultatibus” (cf. Francisc, Scrisoarea Apostolică Patris corde, prolog); „Patrone exsulum, afflictorum, pauperum” (Patris corde, n. 5).

Noile invocații au fost prezentate Sfântului Părinte Francisc, care a aprobat integrarea lor în Litania Sfântului Iosif.

Conferințele Episcopale au sarcina de a realiza traducerea Litaniei în limbile care țin de competența lor, precum și publicarea acestora. Aceste traduceri nu vor avea nevoie de confirmarea Scaunului Apostolic. Conform judecății lor prudente, Conferințele Episcopale vor putea, de asemenea, să introducă la locul potrivit alte invocații cu care Sfântul Iosif este cinstit în special în țările lor, păstrând genul literar.

Hits: 409

/ Știri

Share the Post