Papa Francisc: „Iubirea lui Cristos nu este selectivă” (Regina Caeli, 25 aprilie 2021)

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422

Papa Francisc: „Iubirea lui Cristos nu este selectivă” (Regina Caeli, 25 aprilie 2021)

Pe 25 aprilie 2021, în Duminica a IV-a a Paștelui, Sfântul Părinte Papa Francisc a apărut la fereastra biroului din Palatul Apostolic Vatican pentru recitarea rugăciunii Regina Caeli, împreună cu credincioșii și pelerinii adunați în Piața Sf. Petru.

În această a patra duminică a Paștelui, cunoscută sub numele de Duminica Bunului Păstor, Evanghelia (Ioan 10, 11-18) îl prezintă pe Isus ca adevăratul păstor, care își apără, cunoaște și iubește oile.

Lui, Păstorul cel Bun, i se opune „mercenarul”, căruia nu-i pasă de oi, deoarece acestea nu sunt ale lui. El face această treabă doar pentru plată și nu se obosește să le apere: când sosește lupul, fuge și le abandonează (cf. vv. 12-13). Isus, pe de altă parte, adevărat păstor, ne apără mereu, ne salvează în multe situații dificile, situații periculoase, prin lumina cuvântului său și forța prezenței sale, pe care o trăim mereu și, dacă vrem să ascultăm, în fiecare zi.

Al doilea aspect este că Isus, păstorul cel bun, cunoaște – primul aspect: apără; al doilea: cunoaște oile și oile lui îl cunosc (v. 14). Ce frumos și mângâietor este să știm că Isus ne cunoaște unul câte unul, că nu suntem anonimi pentru el, că numele nostru îi este cunoscut! Pentru el nu suntem „masă”, „mulțime”, nu. Suntem oameni unici, fiecare cu propria sa istorie, [și el] ne cunoaște pe fiecare cu propria sa istorie, fiecare cu propria valoare, atât în calitate de creatură, cât și ca răscumpărat de Cristos. Fiecare dintre noi poate spune: Isus mă cunoaște! Este adevărat, așa este: el ne cunoaște ca nimeni altcineva. Numai el știe ce este în inima noastră, intențiile, sentimentele cele mai ascunse. Isus ne cunoaște meritele și defectele și este întotdeauna gata să aibă grijă de noi, să vindece rănile greșelilor noastre cu belșugul milostivirii sale. În el se realizează pe deplin imaginea păstorului poporului lui Dumnezeu, pe care profeții o subliniaseră: Isus are grijă de oile sale, le adună, leagă acea rană, îl vindecă pe cel bolnav. Astfel putem citi în Cartea profetului Ezechiel (cf. 34, 11-16).

Prin urmare, Isus, Bunul Păstor își apără, cunoaște și, mai presus de toate, își iubește oile. Și pentru aceasta își dă viața pentru ele (cf. In 10,15). Iubirea pentru oi, adică pentru fiecare dintre noi, îl determină să moară pe cruce, pentru că aceasta este voința Tatălui, ca nimeni să nu se piardă. Iubirea lui Cristos nu este selectivă, ci îmbrățișează pe toată lumea. El însuși ne amintește acest lucru în Evanghelia de astăzi, când spune: „Mai am și alte oi, care nu sunt din staulul acesta; şi pe acelea trebuie să le aduc; iar ele vor asculta glasul meu și va fi o singură turmă și un singur păstor”(In 10,16). Aceste cuvinte atestă grija sa universală: el este păstorul tuturor. Isus vrea ca toată lumea să poată primi iubirea Tatălui și să se întâlnească cu Dumnezeu.

Iar Biserica este chemată să îndeplinească această misiune a lui Cristos. În plus față de cei care frecventează comunitățile noastre, există mulți oameni, majoritatea, care o fac doar în cazuri particulare sau niciodată. Dar aceasta nu înseamnă că nu sunt copii ai lui Dumnezeu: Tatăl îi încredințează pe toți lui Isus Bunul Păstor, care și-a dat viața pentru toți.

Fraților și surorilor, Isus ne apără, ne cunoaște și ne iubește pe toți. Fie ca Preasfânta Fecioară Maria să ne ajute să fim primii care îl primim și îl urmăm pe Bunul Păstor, să cooperăm cu bucurie în misiunea sa.

După rugăciune, Papa Francisc a amintit de o beatificare recentă:

Vinerea trecută, José María Gran Cirera și nouă însoțitori martiri au fost beatificați în Santa Cruz del Quiché, Guatemala. Este vorba de trei preoți și șapte mireni din Congregația Misionarilor Preasfintei Inimi a lui Isus, uciși între 1980 și 1991, într-un moment de persecuție împotriva Bisericii Catolice, angajată în apărarea săracilor. Animați de credința în Cristos, ei au fost martori eroici ai dreptății și iubirii. Fie ca exemplul lor să ne facă mai generoși și mai curajoși în trăirea Evangheliei”.

Papa și-a manifestat apropierea și rugăciunile pentru victimele erupției vulcanice din Saint Vincent și Grenadine, pentru victimele incendiului unui spital pentru bolnavi de Covid din Bagdad și 130 de migranți care s-au înecat în Marea Mediterană.

Astăzi, Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații este sărbătorită în toată Biserica, având are ca temă „Sfântul Iosif: visul vocației”. Îi mulțumim Domnului că a continuat să ridice în Biserică oameni care, din iubire pentru el, se consacră vestirii Evangheliei și slujirii fraților și surorilor lor. Și astăzi, în special, mulțumim pentru noii preoți pe care i-am hirotonit cu puțin timp în urmă în Bazilica Sf. Petru. Și îi cerem Domnului să trimită muncitori buni să lucreze în secerișul său și să multiplice vocațiile la viața consacrată.

 

Sursa: press.vatican.va

Foto: Vatican Media

Hits: 74

/ Știri / Tags:

Share the Post