Sfântul Iosif, desemnat patron secundar al Bazilicii Sfântul Anton din Constanța

Screenshot 2021-03-19 at 13.57.54

Sfântul Iosif, desemnat patron secundar al Bazilicii Sfântul Anton din Constanța

Vineri, 19 martie 2021, credincioșii Parohiei Sfântul Anton de Padova din Constanța își sărbătoresc – pentru prima dată – copatronul bisericii parohiale: Sfântul Iosif, Soțul Sfintei Fecioare Maria, Patron al Bisericii Universale. Sfântul Anton de Padova, rămâne – cum altfel?! – patronul principal și va fi sărbătorit, ca în fiecare an, la 13 iunie.

Am demarat inițiativa stabilirii unui patron secundar sau copatron după ce m-am consultat cu preoții colaboratori, Pr. Liviu Crișmaru și Pr. Valeriu Acatrinei, precum și cu membrii Consiliului parohial. Totul a început la 8 decembrie 2020, atunci când Sfântul Părinte Papa Francisc a instituit Anul Jubiliar al Sfântului Iosif. Până la 8 decembrie 2021, anunță decretul papal, se acordă indulgența plenară, în condițiile prescrise de Biserică, credincioșilor care se roagă Sfântului Iosif, Soțul Sfintei Fecioare Maria.

Noua sărbătoare a comunității de la malul mării are la bază și o motivație de ordin istoric. Între anii 1870 și 1938, prima capelă și apoi prima biserică, pe locul cărora s-a ridicat actuala bazilică, l-au avut ca patron pe Sfântul Iosif. La acea vreme se îngrijeau spiritual de catolicii din Küstendge (numele Constanței pe vremea stăpânirii otomane) călugării capucini din Trebizonda. De îndată ce Fericitul Pius al IX-lea l-a proclamat pe Sfântul Iosif „Patron al Bisericii Universale” (la 8 decembrie 1870), capucinii nu au ezitat să-l aleagă pe Sfântul Iosif patron al noii parohii care s-a înfiripat în jurul portului.

screenshot-2021-03-19-at-13-57-15

Vechea biserică din Constanța, cu hramul Sf. Iosif, acum demolată

O fotografie din anul 1917 ne înfățișează interiorul primei biserici din Constanța: un frumos altar „Stuffleser”, având în poziție centrală statuia Sfântului Iosif, împodobește prezbiteriul lăcașului sacru. În același timp, imaginea Sfântului Iosif este prezentă și pe sigiliul (ștampila) parohiei imprimată pe documentele vremii.

screenshot-2021-03-19-at-13-57-27

Sigiliul Parohiei Sf. Iosif din Constanța pe un document din 5 ian 1895

În scrisoarea din 25 februarie 2021, i-am cerut Excelenței Sale, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, aprobarea noii sărbători și binecuvântarea pentru primul hram secundar ce urma să se celebreze la Constanța pe 19 martie 2021.

Cu decretul nr. 93/2021, ÎPS Aurel Percă a stabilit ca Sfântul Iosif să devină patron secundar al Bazilicii Sfântul Anton de Padova din Constanța și ca această sărbătoare să se celebreze în fiecare an.

 

screenshot-2021-03-19-at-13-32-37

Ca pregătire pentru primul hram în cinstea Sfântului Iosif, în zilele de 16-18 martie 2021 în parohie s-au ținut misiuni populare. Pr. dr. Emil Moraru, în aceste trei zile de har și binecuvântare, ne-a prezentat figura luminoasă, exemplară și puternică a aceluia care a fost ales să fie Purtător de grijă al lui Isus și Capul Sfintei Familii din Nazaret. Exemplu de ascultare și împlinire a voinței lui Dumnezeu, puternic în credință, om al tăcerii și lucrător umil, unul care a cunoscut vitregiile exilului, „teroare a diavolilor”, Sfântul Iosif este un model pentru toți bărbații, capi ai familiilor de astăzi, marcate mai ales de criza moral-religioasă și aflate într-o permanentă căutate a propriei identități.

Mons. Ieronim Iacob

Paroh la Sfântul Anton de Padova (Constanța)

Director al Departamentului de Cercetare Istorică al ARCB

Hits: 141

/ Știri

Share the Post