Comemorarea a 13 ani de la trecerea la Domnul a Chiarei Lubich la Catedrala Sf. Iosif

WhatsApp Image 2021-03-18 at 10.58.46

Comemorarea a 13 ani de la trecerea la Domnul a Chiarei Lubich la Catedrala Sf. Iosif

Bucuria de a fi în Catedrala Sfântul Iosif, marți, 16 martie 2021, împreună cu Păstorul nostru, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, și cu preoții concelebranți, pentru a o comemora pe fondatoarea Mișcării Focolarelor, Chiara Lubich, la 13 ani de la plecarea ei la Domnul, a fost deosebită! Cu atât mai mult cu cât evenimentele noastre publice, atât la nivel național, cât și internațional, au fost ținute exclusiv on-line în ultimul an din cauza pandemiei.

Alături de membrii Mișcării Focolarelor au fost prezenți reprezentanții altor mișcări ecleziale binecunoscute: Mișcarea Sant`Egidio, Comuniune și Eliberare –  semn al prieteniei și al aprecierii reciproce trăite de fondatori, care continuă astăzi prin noi, cei care le urmăm carismele și stilul de dăruire.

În cadrul Sfintei Liturghii, toți cei prezenți ne-am unit într-un cor de rugăciune și de mulțumire aduse lui Dumnezeu pentru spiritualitatea unității dăruită Bisericii prin Chiara Lubich, iar prin ea, fiecăruia dintre noi și întregii omeniri.

După Sfânta Evanghelie, a urmat cuvântul de învățătură al ÎPS Aurel Percă, prin care a pus în lumină aspecte de bază ale carismei Mișcării Focolarelor, dorind să arate de ce i se acordă o atenție atât de deosebită. Evocând memoria fondatoarei, a amintit de consacrarea acesteia, moment care a dat naștere unui stil nou de viață consacrată în Biserică și totodată unei largi mișcări ecleziale.

Arhiepiscopul de București le-a relatat succint celor prezenți etapele importante din istoria mișcării: de unde provine numele de focolar, cum au înțeles și au răspândit primele focolarine iubirea lui Dumnezeu, arătând că iubirea este mai puternică decât ura; capacitatea acestui grup de tinere de a nu-și concentra preocupările doar în propria Biserică, ci de a milita și pentru dialogul cu alte confesiuni și chiar și cu alte religii; preocuparea ecumenică a Chiarei Lubich, însuflețită de versetul „Ca toți să fie una” (In 17,21); centralitatea chipului lui Isus Răstignit și Părăsit în trăirea spiritualității unității care aduce aproape de omul în suferință mângâierea lui Dumnezeu. Un „popor născut din Evanghelie”, din trăirea Cuvântului Vieții, a amintit ÎPS Aurel Percă în încheierea omiliei sale.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, ne-am despărțit având în inimă îndemnul Păstorului Arhidiecezei noastre de a fi „oameni noi”, și de a deveni tot mai mult instrumente ale unității și iubirii între oameni prin trăirea carismei unității.

Prin intermediul transmisiunii live din Catedrala Sfântul Iosif și al postului Radio Maria, cărora le mulțumim și pe această cale, au fost în comuniune cu noi credincioși din țară și din străinătate, pentru a marca ziua de 14 martie, care din 2008 a devenit zi de întâlnire mondială pentru membrii Opera Preasfintei Maria –  Mișcarea Focolarelor – răspândită în 180 de țări ale lumii.

Marta Andro

Hits: 57

/ Știri

Share the Post