București, 24 iunie – Ziua „națională” a Ordinului Suveran de Malta

București, 24 iunie – Ziua „națională” a Ordinului Suveran de Malta

maltezi2020a-scaled-8981295Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul este pentru Ordinul Suveran de Malta ziua patronului său spiritual și ziua sa „națională”. Anul acesta evenimentul a fost marcat la București prin celebrarea unei Sfinte Liturghii în Catedrala Sf. Iosif, prezidată de IPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, alături de IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit, și de PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București. La Sfânta Liturghie au participat și Excelența Sa Dl. Roberto Musneci, Ambasador al Ordinului în România, împreună cu soția sa, Dl. François Catto, Președintele Asociației Române a Ordinului de Malta, Dl. Ferenc Tischler, Secretar General al Serviciului de Ajutor Maltez din România, precum și alți preoți, cavaleri și voluntari maltezi.

La începutul Sfintei Liturghii IPS Aurel Percă a adresat un cuvânt despre sărbătoarea Sf. Ioan Botezătorul în Orient și din Occident și i-a salutat pe toți cei prezenți în catedrală și pe credincioșii care erau în legătură directă prin Maria TV și prin internet. Arhiepiscopul a amintit totodată de faptul că Ordinul de Malta, ordin religios și suveran, are relații oficiale cu statul nostru începând cu anul 1933, iar în prezent Ordinul prin ambasadă, asociația cavalerilor și prin serviciul maltez întreprinde diferite activități pentru sprijinirea celor aflați în nevoi.

În cadrul predicii IPS Ioan Robu, capelan conventual ad honorem al Ordinului Suveran Militar de Malta din România, a schițat chipul de premergător și deschizător de drumuri al Sf. Ioan Botezătorul și și-a exprimat dorința ca toți membrii Ordinului, asemenea sfântului patron, să-l arate prin faptele lor pe Isus, Mielul lui Dumnezeu, care ia asupra sa păcatele lumii. Mitropolitul emerit a amintit și faptul că prezența cavalerilor de Malta pe teritoriul actual al țării noastre este semnalată încă din secolul XIII prin așa-zisa Diplomă Ioanită, iar astăzi cavalerii și voluntarii Ordinului, însuflețiți de deviza lor apărarea credinței și ajutorarea săracilor, sunt prezenți în peste 120 de țări, venind în întâmpinarea oamenilor aflați în diferite nevoi.

Înainte de binecuvântarea finală, Pr. Gabriel Daniel Popa, capelan magistral și capelan principal al Ordinului de Malta în România, a introdus rugăciunea malteză care a fost recitată de toții cei care într-un fel sau altul sunt legați de Suveranul Ordin Militar Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rhodos, de Malta. Apoi IPS Aurel a adresat un cuvânt de mulțumire și recunoștință tuturor cavalerilor, angajaților și voluntarilor maltezi din țară pentru munca pe care o întreprind spre binele celor năpăstuiți și i-a încurajat în misiunea lor, cerându-le să se încreadă mereu în puterea Providenței divine.

Întrucât recepția tradițională nu a putut să aibă loc, datorită restricțiilor impuse de pandemia coronavirusului, la sfârșitul Sf. Liturghii, a avut loc un scurt moment de salut și un schimb de păreri între ierarhi și membrii Ordinului de Malta, după care IPS Aurel Percă a primit în dar, măști de protecție și viziere oferite de Ordinul Suveran de Malta, Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București.

maltezi2020c-1435133

Hits: 8

/ Știri

Share the Post